Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč urologové varují před červenou a nad obláčky se usmívají?

4. 11. 2017 | Nemoci
Důležité informace o celkovém zdraví prozradí barva, vzhled a složení moči. Zatímco obláčky v moči (plovoucí pěna) neznamenají vůbec nic, červená moč signalizuje problém – nádor, kameny nebo vrozené vady. Vyšetření moči může odhalit zánět, metabolické poruchy, kameny v močových cestách, postižení ledvin i nádorové onemocnění.

Na různá, nejen urologická onemocnění (např. nemoci srdce, cukrovka) může upozornit také časté močení. Četnost močení souvisí s kapacitou močového měchýře, která se pohybuje od 150 do 450 ml (jednorázově se dá v měchýři udržet až 900 ml moči). Za normální se považuje do 10 močení za den – při doporučovaném příjmu tekutin, tj. minimálně 2 litry denně s preferencí vody a minerálek, vypité v průběhu celého dne.

Tekutiny mají vliv na koncentraci a barvu moči, proto lékař hned pozná, že pacient, který přináší ve skleničce zakalenou tmavě oranžovou moč, málo pije. V případě nedostatku tekutin tělo produkuje moč s vyšší koncentrací minerálních látek a odpadních produktů, z nichž se mohou tvořit krystaly a následně ledvinové kameny. Koncentrovaná moč navíc dráždí močové cesty a její kyselé pH podporuje rozvoj bakteriální infekce. Ve spojení s vínem nebo ostrým jídlem vede neředěná moč k pálivému močení a dalším příznakům zánětu močových cest, aniž by zánětem trpěly


Proč urologové varují před červenou a nad obláčky se usmívají?Příjem tekutin má být racionální, tzn. takový, aby člověk vymočil za 24 hodin 2 litry moči. Do pitného režimu dětí, dospělých i seniorů je vhodné zařadit každý den (nejen občas) slabě a středně mineralizované vody, protože obsahují minerální látky, které přispívají k úpravě minerálového hospodářství organizmu, a pomáhají tak zachovávat zdravé ledviny a močové cesty.

Nedílnou součást močového ústrojí tvoří ledviny, jejichž úkolem je zejména vylučování látek, které jsou v těle v přebytku, a nežádoucích zplodin metabolizmu. Ledviny se také podílí na očišťování krve, regulaci krevního tlaku, udržování acidobazické rovnováhy aj. Nejběžnějším onemocněním ledvin, které dokáže značně znepříjemnit, ale může i ohrozit život, je onemocnění ledvinovými kameny – urolitiáza. Urolitiáza provází lidstvo celou jeho historií, v posledních dvou dekádách se však její výskyt zvyšuje. Každý jedinec v naší populaci má v průběhu svého života asi 12% šanci onemocnět ledvinovými kameny. Urolitiáza má vysoké riziko recidivy, až u 70 % pacientů
se opakuje. Nejčastější výskyt urolitiázy je v produktivním věku, více u mužů než u žen, výjimkou ale není nález ledvinového kamene u malých dětí ani u pacientů vyššího věku.

Na vzniku urolitiázy se podílí mnoho faktorů, především nedostatečný příjem tekutin, nevhodné složení stravy a zvýšená koncentrace látek tvořících kameny. Jak dokazují odborné práce, na prevenci urolitiázy má příznivý efekt voda s obsahem minerálů. Například vyšší obsah hořčíku anebo draslíku ve vodě vede k alkalizaci moči a zvýšenému vylučování citrátu, bránících vzniku kamenů. Není tedy pravda, že by minerální vody přispívaly ke vzniku ledvinových kamenů.

Vhodné jsou také ovocné šťávy, zejména pomerančový džus. Nevhodné jsou kolové nápoje a nápoje s obsahem cukru, které riziko vzniku urolitiázy zvyšují. Pití piva nelze pro zabránění tvorby ledvinových kamenů doporučit vzhledem k vysokému přísunu energie, a tím zvýšenému vylučování kyseliny močové v moči.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles