Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč vám natékají v létě nohy?

31. 07. 2015 | Péče o tělo
Oteklé nohy dokáží znepříjemnit léto. Vysoké teploty jsou zátěží pro celý organismus a pro dolní končetiny zvlášť, jelikož se krev v nohách hromadí a způsobuje pocit tíhy, bolest a otoky. V kombinaci se sedavým zaměstnáním či dlouhodobých stáním můžete mít lehce „nohy jako konve“. Důležité je otoky nepodceňovat a zjistit, zda se nemůže jednat o závažnější problém.

Ačkoli je léto jedno z neoblíbenějších ročních období, pro oběhový systém je horko velkou zátěží.  „V teple dolní končetiny snadno otékají, což je často doprovázeno nepříjemnými pocity jako bolest, tíha, pocity napětí i křeče v končetinách. Příčin může být více a často se také kombinují. I u úplně zdravých lidí se však v létě otoky objevují. V teplých letních měsících se například daleko více cestuje a také, daleko rychleji nastupuje dehydratace organizmu, nedodržujeme-li řádný pitný režim. Cestujeme často delší dobu (auto, letadlo)a sedíme v poloze se svěšenými končetinami. Tak se v nich hromadí krev, zpomaluje se průtok, objevují se různé nepříjemné symptomy včetně otoku,“ vysvětluje MUDr. Jana Vojtíšková.

Ne vždycky však za otoky může teplé počasí. Otoky mají často další příčiny, které bychom měli zjistit a minimalizovat. Mezi ty nejčastější patří:

nohyChronická žilní choroba

Podle statistik je toto onemocnění nejčastější příčinnou otoků nohou. Tímto onemocněním trpí až 85 % populace. Vlivem zánětu dochází k degradaci žilní stěny, ta ztrácí napětí a dojde k poškození žilních chlopní, které nejsou schopné správně odvádět krev směrem k srdci. Otoky jsou jen jedním z příznaků onemocnění a objevují se spíše k večeru. Nejvíce ohroženi jsou lidé s nadváhou a sedavým zaměstnáním. Dalšími známkami možné žilní nemoci je výskyt metličkových a křečových žil. V tomto případě se již doporučuje konzultace s lékařem. Většinou se začíná s léčbou kompresivní pomocí zdravotních punčoch a venofarmak (léků na žíly). Pravidelný pohybový režim i během dne je však zcela zásadní. Doporučujeme mírnou cyklistiku, plavání, svižnou chůzi. Nedoporučujeme posilování.
 

Těhotenství

Oteklé nohy jsou v těhotenství velmi časté, zvlášť v jeho druhé polovině. Kvůli správnému vývoji plodu začne tělo zadržovat větší množství tekutin a zvýšením hmotnosti a tlaku bříška dochází k rozvoji křečových žil. V tomto období je dobré dodržovat správný pitný režim, často měnit polohy nohou a chodit pravidelně na rychlejší procházky a používat kompresivní punčochy pro těhotné. Je možné brát i léky na žíly, které vám předepíše lékař. Oteklým nohám se pak výrazně uleví.

Lymfatické otoky

Lymfatický otok na rozdíl od žilního bývá obvykle nebolestivý. Také na rozdíl od měkkého žilního otoku nezanechává po zmáčknutí otisk. Charakteristický je i neměnící se otok prstů a nártů dolních končetin. Lymfatický otok je způsoben zvětšováním objemu intersticiální tekutiny. Rozlišení lymfatického a žilního otoku bývá diagnostickým oříškem i pro specializované lékaře. V současné době existují lymfologická pracoviště kde využívají k diagnostice moderní technologie. Řešení chronických lymfatických otoků je dlouhodobé, komplexní a obtížné.

Sedavé zaměstnání

Celodenní sezení u počítače nedělá dobře jak našim zádům, tak ani nohám. Podobné problémy přináší i zaměstnání, kde se většinu času musí stát. Nohy nám tuhnou a průtok krve se opět zpomaluje, krev se hromadí v dolních končetinách a ty otékají. „Důležité je nohy pravidelně protahovat, nesedět celý den na jednom místě. Ideální jsou malé procházky či občas vyběhnout schody,“ doporučuje MUDr. Vojtíšková

Co nedělá otékajícím nohou dobře?

-    obezita
-    život bez sportu
-    dlouhé stání na místě / dlouhé sezení
-    sauna / horké lázně a koupele
-    dlouhodobé slunění
-    příliš těsný oděv, zejména ponožky a boty
-    vysoké nebo příliš nízké podpatky

Čím těžkým nohám ulevíte?

-    pravidelné cvičení (vhodná je jízda na kole, jogging, plavání, procházky)
-    snížení nadváhy
-           omezení dlouhého stání
-    střídání teplé a studené vody na dolní končetiny při sprchování
-    vynechání horké koupele
-    několik minut denně se zvednutými dolními končetinami
-    pohodlné oblečení a obuv

Dobrý den, v létě mi často natékají nohy, zvlášť při dlouhých cestách v autě, chtěla bych se zeptat, zda existují nějaké cviky nebo triky?
V teplém letním počasí otékají nohy i zdravým lidem zvláště při dlouhém stání či sezení. Zjednodušeně lze říci, že je to způsobeno menším výkonem svalové pumpy, které má za úkol návrat krve žilami k srdci. Krev se hromadí i vlivem fyzikálních zákonů v končetinách a vznikají otoky nejvíce v oblasti lýtek a kotníků. Jedinou a nejlepší prevencí je pohyb. Při jízdě autem to znamená zastavit, projít se, protahovací cviky pata špička, alespoň krátkodobá elevace končetin. Pokud trpíte na křečové žíly, určitě nezapomeňte užívat léky na žíly, které zmírňují otoky, a na cestu rozhodně nezapomeňte kompresní punčochy.  
(Odpovídala: MUDr. Jana Vojtíšková, praktická lékařka)



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mám taky vyzkoušeno, hodně dobrý pomocník. Priessnitz je klasa, pominuly bolesti a otoky,ale dokonce bych řekla, že mi světlají metličky.
Obrázek uživatelky
profil
Občas si zacvičím, snažím se vyhýbat dlouhému stání. Ale to co mi nejvíc pomáhá je Priessnitz žilní. Otoky mi povolují, cítím úlevu a je mi mnohem lépe. Bolesti už nemám téměř žádné.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles