Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Procházka do dětství

27. 06. 2020 | Vaše příběhy

Odpoledne jsem šla se svým pejskem na procházku. Bylo krásné počasí a já se procházela mezi domy sídliště, když jsem uviděla tři hrající si děti.

V podřepu na kraji hřiště měly v trávě rozložené papírové tácky a na nich nejrůznější rostlinky, které se v okolí nacházely. Bokem měly hromadu kamínků a také jsem zahlédla plastový kyblík z jogurtu a v něm přinesený písek z nedalekého pískoviště.

„Co to bude, paní?“ ptala se jedna z holčiček té druhé.

„Kilo banánů,“ odpověděla ta druhá.

První holčička z jednoho z tácků sebrala několik rostlinek a položila je na kámen. Ten měl představovat váhu. Uvědomila jsem si, že i my jako děti jsme právě tuto travičku při hrách vydávali za banány. Dokonce jsme jim říkali „banánky“ i mimo hru. Malá slečna si pak poručila i další ovoce a zeleninu a platila, stejně jako já v dětství, kamínky. Malá paní prodavačka jí nákup pečlivě zabalila do listu jitrocele a převázala stéblem trávy.

Klučík, když přišel na řadu, si naopak kupoval zmrzlinu. To byl ten písek v plastovém kyblíčku. Dostal ji do kornoutku z listu.

Zůstala jsem stát na chodníku s pusou dokořán. V dnešní době, a ty děti si hrály přesně tak, jako my, když jsme byli malí! Nikde jsem neviděla mobil, tablet a podobné vymoženosti. Byla to celkem obyčejná děcka, která byla venku, na sobě tepláky a bavlněná trička, a hrála si.

Nakonec jsem si na chvilku sedla na lavičku opodál a vrátila jsem se ve vzpomínkách do svého dětství. Úplně jsem cítila, jak mě tlačí guma od tepláků do chodidel. Vzpomínáte? Nosili jste je určitě i vy. Modré tepláky, které byly ukončeny gumkou, a ta se přetáhla přes botu.

 

Děti, když si dostatečně vyhrály na obchod, běžely k malému batůžku. Vytáhly z něj barevné křídy a začaly si kreslit na chodník. A co mě ještě udivilo, ty děti se oslovovaly jmény! Žádné „hej ty“ a pak hromada sprostých slov, kterými se dnes častují už i děti ve školce.

Kdybych byla muž, možná by si mě nezúčastněný divák spletl s nějakým pedofilem. Tak fascinovaně jsem ty děti pozorovala.

Zavedly mě do dob, kdy mně a mým kamarádkám a kamarádům stačilo ke hře švihadlo, míč, nebo jsme si dokázali vyhrát i bez veškerých věcí. Klacík, rostlinky a naše vlastní ruce nám stačily ke štěstí. Jako bych slyšela to známé svištění gumy ve vzduchu, když jsme gumu hráli, nebo odraz míče od stěny domu při „školce s míčem“. Hráli jsme si tak celé dny. Maminky nám z platových lahví od octa nebo Okeny vytvořily stříkátka. Udělaly nám do nich zvrchu dírku, nalily nám vodu a my si stříkali vodou na chodník obrázky.

 

Jen nerada jsem se vracela domů. Vzpomínala jsem na to, jak jsem byla malá, ještě i doma. Hráli jsme škatule, škatule, hejbejte se, vyvolávanou, Honzo, vstávej a spoustu dalších her. Celé dny jsme vydrželi venku a večer nás rodiče museli domů zahánět. Dokonce jsem si vytáhla i staré fotky!

Dvě malé holčičky, já a sestra, jsou na nich šťastné bez mobilu, počítače a všeho, bez čeho si dnešní děti neumí představit ani den.

 

Až mi bude smutno, doufám, že ještě na procházce potkám někde podobné děti…


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Procházka do dětství:

Procházka do dětství
Procházka do dětství
Procházka do dětství
Procházka do dětství
Procházka do dětství
Procházka do dětství
Procházka do dětství
Procházka do dětství
Procházka do dětství
Procházka do dětství
Procházka do dětství
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
my se onehdy s vnučkou hrály na obchod..ona mi prodávalaSmajlík co kde našla..byla to fajn skoro hodinka
Obrázek uživatelky
profil
Krásný příběh, jako vždy, mluví mi z duše
Obrázek uživatelky
profil

Jak jsme mohli přežít zimni radovánky bez funkčního prádla?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles