Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Procházka po Kampě

13. 12. 2016 | Česká republika

Ostrov Kampu naleznete v Praze na Malé Straně na řece Vltavě. Oddělen je od řeky vodním náhonem Čertovka. Rozloha tohoto ostrova je asi 5,2ha. První zmínky o Kampě pocházejí  z dvanáctého století.

Tehdy členové řádu Maltézských rytířů uměle vytvořili náhon, aby sloužil jako přívod vody k malostranským mlýnům. Později se zde začaly vytvářet zahrady a ostrov byl zpřístupněn veřejnosti schodištěm z Karlova mostu. Po druhé světové válce byly zahrady propojeny a upraveny na veřejný park. O Kampě se také mluví jako o Pražských Benátkách a je označována za nejkrásnější městský ostrov světa.

Procházku začneme sestoupáním po schodech z Karlova mostu. Mineme hezky opravené domy po levé straně. Zastavíme se u Lichtenštejnského paláce. Tento barokní dům pochází z let 1697 – 1698 a je stavěn jako šestiboký. V současnosti je využíván k reprezentačním účelům vlády České republiky. Jsou zde ubytovávány vzácné zahraniční návštěvy. Bydlel tu například španělský král Juan Carlos, britská královna Alžběta II., japonský císař Akihito. Nyní sejdeme k Vltavě. Z nábřeží jsou hezké pohledy na Karlův most, Národní divadlo, Vltavu…    

KampaA potom uvidíme zástup žlutých tučňáků, kteří večer svítí. Nemůžeme ani přehlédnout tři miminka v nadživotní velikosti. Bronzové sochy vytvořil David Černý a pocházejí ze Žižkovského vysílače.  A už jsme u Sovových mlýnů, kde sídlí Muzeum Kampa. Objekt pochází ze čtrnáctého století, byl postaven v gotickém slohu a později přestavěn na renesanční. Požár v sedmnáctém století budovu zničil tak, že už provoz mlýna nebyl obnoven. Zbytky stavby byly zrekonstruovány a budova se proměnila v Muzeum českého výtvarného umění. Je zde velká sbírka obrazů českých umělců dvacátého století, které Jan a Meda Mládkovi nashromáždili a postarali se tak o vznik tohoto muzea. Až si prohlédnete výstavy a nádvoří, kde je zajímavá sochařská výzdoba, tak vystoupejte po schodech na skleněnou vyhlídku. Musí odtud být nádherný pohled.

 Těsně za Sovovými mlýny na nábřeží uvidíte Titány – tři sochy z hrubě opracovaných kmenů stromů. O kousek dál na nábřeží těsně u vody stojí socha modlícího se mnicha – Harmonie. Odtud přejdeme parkem k Čertovce a pomalu se vracíme zpět druhou stranou. V parku je mnoho vzrostlých stromů, lavičky a hodně prostoru k odpočinku. Je zde i několik soch, například Dívka s hrozny, Sedící dívka, Socha ženy. Upoutal mne ohromný platan javorolistý, který byl uznán jako památný strom. Vysoký je 50 m a obvod kmene činí 490 cm, stáří stromu se odhaduje na 200 let. Nedaleko od tohoto velikána je mramorový pomník Josefa Dobrovského. A za jeho zády spatříme Werichovu vilu. Tedy nejdříve vidíme plot pobitý cedulemi a potom vilu částečně schovanou za dřevěným bedněním a lešením. Vila byla postavena v roce 1635 a bydlelo zde několik významných českých osobností. Například historik a spisovatel Josef Dobrovský, vědec a historik Zdeněk Wirth, herec, dramatik a scénárista Jan Werich, básník Vladimír Holan. U hlavního vchodu je umístěna pamětní deska s bustou Zdeňka Wirtha.     

Potom přejdeme po Mostě zamilovaných (jméno má podle zámečků, které si zde zamilované dvojice zamykají a klíč hází do Čertovky) k Velkopřevorskému mlýnu ze třináctého století. Mlýn již není funkční, ale obrovské dřevěné kolo se pořád točí dál. Kousek od něj sedí krásný zelený vodník. Být na Kampě a nejít se podívat k Lennonově zdi by asi byla ostuda. Takže jdeme na Velkopřevorské náměstí. Zde si půjčujeme štětec a barvy a na zeď namalujeme malý vlastní symbol. Toto místo je pokládáno za fiktivní hrob slavného zpěváka z kapely Beatles Johna Lennona. Pokud vás ještě nebolí nohy, tak navrhuji dojít až na Maltézské náměstí. Zde se můžete posadit na Lavičku Václava Havla. Tuto lavičku, vlastně dvojici židlí spojených kulatým stolkem s prorůstajícím kmenem stromu, navrhl Bořek Šípek. Takže se zde posaďte a odpočiňte si po procházce po krásné a klidné Kampě.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Procházka po Kampě:

Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
Procházka po Kampě
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásná procházka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Článek,plný zajímavých informací o Kampě je velmi čtivý, nenucenou formou nabízí k návštěvě tohoto zákoutí Prahy.Díky.
Obrázek uživatelky
profil
také se tam ráda jdu projítSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kampa je jedno z mých nejoblíbenějších míst v Praze. Když tam jedu, vždy se musím projít po Kampě.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles