Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Procházka po okolí Kuksu

23. 09. 2018 | Česká republika

Po prohlídce Hospitalu Kuks a výborném obědě, jsme se vydali naučnou stezkou k Braunovu Betlému. Celý okruh je dlouhý asi sedm kilometrů a má dvacet zastávek. Nejdříve se jde po červené značce a zpět po žluté. Téměř celá cesta vede lesem. Prý se zde říká, že kdo neviděl Braunův Betlém, tak jako by na Kuksu nebyl. Oboje patří prostě k sobě.

Zhruba před třemi sty lety téměř všichni lázeňští hosté tuto procházku podnikali. Cílem nebylo jen dojít k Betlému a zpět. Hrabě Špork zde vytvořil park plný fontán, pousteven, kaplí, altánů a obrazů vytesaných do skal. Tvůrcem byl samozřejmě Matyáš Bernard Braun. V poustevnách bydleli poustevníci a měli výletníkům nabízet občerstvení a odpočinek. Z fontán tryskala voda, kterou přivádělo potrubí až od pramenů. V altáncích si turisté poseděli, popovídali a relaxovali. V lese byly vytvořeny různé průseky, aby usnadnily cestu a hlavně aby tato galerie pod širým nebem byla vidět ze všech stran a lákala hosty k procházce.

Braunův Betlém je vytesán ve skále. Je zde zobrazeno Narození Páně s postavami Marie, Josefa  a Ježíška; příchod Tří králů s průvodem; Vidění svatého Huberta. Okolo byly ještě další postavy a kašna. Bohužel se dochovala jen část původního díla. I tento zbytek je nádherný. Kdo by to dnes dokázal? Národní kulturní památka Braunův Betlém pochází z období baroka z první poloviny osmnáctého století. Na trase naučné stezky si můžete na informačních tabulích přečíst o všech zajímavostech, které zde tehdy byly. Škoda, že se u většiny z nich podařilo zachránit jen fotografie.

okolí KuksuCestou zpět ke Kuksu po žluté turistické značce přijdeme ke Křížové cestě dvacátého prvního století. Je to soubor patnácti pískovcových soch, které vznikaly během čtyř let. Každou sochu vytvořil jiný autor, na práci se podílely tři generace sochařů. Už kdysi chtěl hrabě Špork vybudovat od Kuksu k Betlému křížovou cestu. Po zhruba tři sta rocích se to podařilo. I když na jiném místě. Díla stojí u cesty a na louce, takže jsou hezky vidět. Tento soubor soch byl vysvěcen 4. října 2008 a ztvárňují moderní pojetí příběhu nadějí a utrpení člověka. Téměř všechny sochy se mi líbily. Když jsem ale uviděla Katedrálu prosby (foto), tak mne uchvátila. Stála jsem u ní dlouho a tu jedinou jsem si vyfotografovala. Až pozdě mi došlo, že jsem mohla fotit více, ale vracet se zpět až od Kuksu se mi už nechtělo. Tak až tam pojedete, prohlédněte si je. Jsou opravdu hezké.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Procházka po okolí Kuksu:

Procházka po okolí Kuksu
Procházka po okolí Kuksu
Procházka po okolí Kuksu
Procházka po okolí Kuksu
Procházka po okolí Kuksu
Procházka po okolí Kuksu
Procházka po okolí Kuksu
Procházka po okolí Kuksu
Procházka po okolí Kuksu
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
O prázdninách jsme tam byli an kole. Z Hradce Králové je to super výlet.
Obrázek uživatelky
profil
Jsme tam minulý rok,líbilo se nám
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
my tam byli již před mnoha léty, snad se i na opravený betlém a Kuks ještě podíváme..
Obrázek uživatelky
profil
Byli jsme tam letos během dovolené a hospital i betlém nás nadchly. Vše krásně opravené, moc hezká je galerie s originály Braunových soch. Určitě to stojí za návštěvu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles