Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Projektor versus televizor

31. 08. 2014 | Technika
Uvažujete-li nad nahrazením televizoru projektorem, ještě na chvíli zadržte. Přestože má digitální promítačka své neoddiskutovatelné přednosti, je třeba zvážit rovněž s ní spojená úskalí. V následujícím textu proto nabízíme srovnání hlavních specifik obou typů přístrojů.

Obraz

Nelze jednoznačně říci, zda lepší kvalitu obrazu nabízejí projektory nebo televize. U každého typu přístroje je zkrátka jiná. Hlavní předností projektorů je samozřejmě velký obraz a s ním spojený „filmový“ zážitek, který nezprostředkuje ani sebevětší televize. Sejde-li se větší skupina, všichni diváci také uvidí lépe, než kdyby sledovali malou obrazovku s omezenými pozorovacími úhly.

Pro opravdu dobrý a pohlcující obraz projekce je však zapotřebí tmavšího prostředí (proto je také vhodnější dálkové ovládání s podsvícenými či světélkujícími tlačítky). Projekce ve dne vyžaduje adekvátní zatemnění, zatímco televizor lze bez zásadních problémů sledovat i za světla.

Jak vybrat projektor a v čem se liší od TV

Výbava

Běžný projektor není na rozdíl od televizoru soběstačný. Obvykle sám nepřijímá televizní signál, nepřehraje video z domácí sítě a často ani z USB. Ideální je kombinace s blu-ray přehrávačem, herní konzolí či počítačem. Tato zařízení zpravidla zapojíte bez problémů, celkový počet konektorů však bývá omezený. Pokud budete chtít připojit více digitálních zdrojů najednou a jednoduše mezi nimi přepínat, bude třeba investovat také do AV receiveru s více HDMI vstupy.

U televizoru je zabudovaný tuner samozřejmostí, běžná je rovněž přítomnost několik HDMI vstupů, stejně jako možnost přehrávat multimédia z USB zařízení či přístrojů v domácí síti. Mnoho televizorů lze také připojit k internetu nebo mobilním zařízením, což projektory obvykle nedovolují.

Zvuk

Kvalita zvukové reprodukce některých televizorů je poměrně vysoká, u jiných průměrná nebo dokonce podprůměrná. Bez samostatného ozvučení se však obvykle bez vážných problémů obejdete. U projektorů je ovšem externí zvukový systém prakticky nezbytný – počítejte s AV receiverem s externími reproduktory, systémem domácího kina nebo stereo soustavou.

Řada projektorů je vybavena malými reproduktory
, ale jejich kvalita a hlasitost jsou pro účely filmových projekcí nedostatečné. Poslouží spíše pro případy nouze nebo pro kontrolu signálu.

Další náklady

Nákupem samotného projektoru to tedy obvykle nekončí. Kromě audio systému, případně dalších zařízení jako set-top box či blu-ray přehrávač, může pořizovací náklady navýšit koupě stropního držáku a dostatečně dlouhých kabelů.

Za zvážení stojí také pořízení projekčního plátna. Promítat lze samozřejmě i na obyčejnou zeď, nejlepších výsledků však dosáhnete při projekci na speciální povrch s dobrou odrazivostí. Kromě různých typů pláten můžete sáhnout také po projekčním nátěru.

Dále počítejte s vyšší spotřebou elektrické energie. Průměrná spotřeba je u projektorů zhruba třikrát vyšší než v případě novějších větších plochých televizorů.

Levnou záležitostí pak není výměna projekční lampy. Udávaná životnost lamp se pohybuje v řádech několika tisíců hodin, negativně ji však mohou ovlivnit například otřesy při častém přenášení. Světelný tok lampy se navíc v průběhu času postupně snižuje. Výdrž lampy lze do jisté míry prodloužit používáním ekonomického režimu – obraz je v něm sice o něco méně jasný, ale v temném prostředí je pokles jasu leckdy zanedbatelný.

Zahřívání a hluk

Jistou nevýhodou projektorů je hlučnost, v největší míře způsobená větráčkem chladícím promítací lampu. Při hlasitých scénách to nepředstavuje problém, ale v klidných a tichých pasážích může hluk rušit. Měřitelný akustický tlak i subjektivně vnímaná nepříjemnost hluku se u jednotlivých modelů značně liší. Šum větráčku lze omezit přepnutím do ekonomického režimu, u některých modelů však může i poté rušit a tichosti chodu televizoru v žádném případě nedosáhne.

S tím souvisí teplo generované světelným zdrojem. Nejenže povrch projektorů v některých případech dosahuje více než 70° C, teplo je navíc vyfukováno do okolí. Pokud přístroj umístíte na stolek u gauče, okolo sedící diváci se mohou pěkně zapotit.

Přenositelnost

Výhodou řady projektorů jsou relativně malé rozměry a nízká hmotnost. Můžete je tedy snadno vzít na pracovní setkání, k přátelům nebo zorganizovat soukromou venkovní projekci.

Na druhou stranu, pokud plánujete projektor umístit napevno, budete muset vše pečlivě promyslet – vzít v úvahu pozici projektoru, velikost požadovaného obrazu či potřebnou vzdálenost od promítací plochy. Mnoho projektorů má sice zoom a funkci posunu objektivu, ale jejich rozsah často není tak velký, aby vás před přesnějším plánováním zachránil.

Jako pomůcku můžete použít některou z online kalkulaček projekční vzdálenosti, do kterých stačí zadat model projektoru a požadovanou úhlopříčku.

Resumé

Každý typ přístroje má své klady i zápory. Zda je pro vás lepší televize, nebo projektor, rozhodnou hlavně osobní preference. Záleží na řadě faktorů – nakolik považujete za důležitou velikost obrazu, použitelnost ve světlém prostředí, spotřebu elektrické energie či kolik máte k dispozici prostoru. Naše doporučení zní: televizor si nechte pro běžné každodenní sledování televizní produkce a použití za světla, projektor pak vyhraďte pro významné sportovní přenosy, filmy, výpravné seriály nebo videohry.

Zdroj: dTest


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jestli neplánujete obojí (projektor i televizi), pak je potřeba se zamyslet kdy na filmy koukáte. Jestli i přes den, bude lepší TV. Abyste neobtěžovali zbytek rodiny zatemňováním Smajlík
Taky provozní náklady započítejte. Životnost některých projektorových lamp je jenom 2000 hodin a hlavně mají mnohem vyšší spotřebu než TV.
Hezky popsaný je to tady: http://magazin.tomikup.cz/2015/03/jaky-koupit-projektor/

Jinak my jsme teď tohle dilema taky řešili. Proto jsem tak chytrá Smajlík Zvolili jsme projektor, protože na film koukneme tak jednou týdně a TV skauti nejsme. Žrout času Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
My jsme si domů pořídili projektor Epson a jsme s ním docela spokojeni. Co se týče rozdílu mezi televizí a projektorem tak se to nedá srovnávat. Projektor je něco úplně jiného, prostě skvělý zážitek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles