Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prokrastinace je jen strach, který se dá ovládnout. A přesto je nás v tom hodně…

1. 11. 2014 | Zajímavosti
Určitě to znáte. Život by se dal rozdělit mezi věci, které nás baví a na to ostatní. Bohužel kategorie „ostatní“ bude nejspíše obsahovat položek více. A čím nepříjemnější ona věc je, tím hůře se k jejímu vyřešení přemlouváme. Není to náhoda, že jsou aktuálně velmi populární různé publikace a kurzy o tom, jak porazit ono zrádné odkládání věcí, tedy prokrastinaci. Jak jí čelit a co by nám mohla se životem udělat?

Důležité je oddělit lenost od chorobného odkládání věcí. Ten, kdo je líný, ani nemá v plánu nic dělat. Prokrastinátor by ale rád něco dělal, jen se k tomu nemůže sám přemluvit. „Schválně si vzpomeňte, kolikrát jste odkládali zaplacení složenky nebo školného, až jste museli zaplatit kvůli prodlení víc,“ upozorňuje Pavla Hávová z ČSOB. Prokrastinace je do určité míry normální psychologické chování, ale může vyústit ve stres a psychickou krizi.

Základní pravidlo? Váš nový nejlepší kamarád se jmenuje harmonogram

Tak tohle se vám asi líbit nebude, ale pokud chcete prokrastinaci účinně čelit, budete muset fungovat podle předem stanoveného plánu. Pozor, to ovšem neznamená, že nebudete moct lenošit! Jen na něj budete mít vyčleněn OMEZENÝ čas. Váš nový systém se jmenuje denní Prokrastinace je jen strach...harmonogram, někdo také říká „buzerlístek“. Jak to bude fungovat? Předem si stanovíte aktivity, které ten den chcete udělat a budete si je odškrtávat. Vedlejším příjemným efektem tohoto vašeho konání bude také nově nabitá dovednost – správné odhadování času. Cílem není se uhnat, ani lenošit, ale využít potenciál dne co nejlépe. Připravujete ho VY pro SEBE a cílem je VAŠE spokojenost.

Ze začátku to určitě nebude jednoduché, ale zvyknout si na něj můžete stejně, jako na zdravější stravování. Ideálním stavem je udělat z nepříjemných každodenních aktivit tak zažitý zvyk, že ani nebudete přemýšlet nad tím, zda ji dělat hned, za chvíli nebo zítra, ale prostě ji uděláte automaticky.

Jděte na to chytře

Pokud se vám do stanoveného úkolu stejně nechce, rozdělte si jej na dílčí části.Díky tomu se vám najednou nebude zdát tak velký, a snáze se propracujete až k jeho splnění. Pokud se např. musíte učit, řekněte si, že nejprve jen otevřete knihu. A když už ji budete mít otevřenou, tak se do ní jen podíváte. A najednou se sami navezete do učení, aniž by to stálo dlouhé hodiny přemlouvání.

Pokuste se nebát – každý člověk dělá chyby

Prokrastinace je vlastně jeden velký strach. Nejdříve se bojíme toho, že bude ona odkládaná činnost nepříjemná, pak se zase bojíme toho, že v ní selžeme. Jenže, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Zkuste tak počítat s tím, že se vám nemusí všechno povést. Nejste dokonalí a ani boj s prokrastinací se nebude dařit bezchybně. Pokud toto přijmete, bude se vám snáze žít a naučíte se k sobě být tolerantní. Možná že pomalá, ale vytrvalá cesta vás dovede vždy k cíli.

Zdroj: ČSOB


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé čteníSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice