Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Proměňte interiér pomocí kouzel s koberci

6. 08. 2018 | Moderní bydlení
Výběr koberců na trhu je obrovský, liší se nejen vzory a barvami, ale také velikostí, materiálem, délkou vlasu nebo technikou výroby. Sháníte koberec do kuchyně, nebo do ložnice? Má interiér hlavně zateplit, nebo zdobit a zútulnit? Jak se v kobercích orientovat a jak s jejich pomocí zajímavě proměnit interiér vám nyní poradíme.

Koberec měl původně plnit hlavně praktickou funkci, tedy izolovat podlahu a tlumit hluk. Postupem času se z koberců stala jedna ze stěžejních dekorací, která pomáhá zútulnit a opticky proměnit interiér. Proto si při výběru koberce nejprve položte otázku, jakou by měl koberec plnit funkci právě ve vašem prostoru.

koberce v interiéruVelikost


Celoplošné koberce interiér sjednotí a opticky zvětší. Dnes jsou trendem kusové koberce, předložky a běhouny, které naopak pomůžou rozčlenit větší prostory a v rámci jedné místnosti vytvořit oddělené funkční koutky – třeba jídelní, relaxační nebo pracovní.

TIP: Koberce nemusí být jen pravoúhlé. Kulatý koberec se zajímavým motivem se stane ústřední dekorací interiéru.

Materiál


Kobercové materiály dělíme na přírodní a syntetické. Výhodou těch přírodních, mezi které patří vlna (ovčí, někdy i velbloudí) nebo mimořádně kvalitní hedvábí, je měkkost, vysoká pevnost, lesk a pohodlí. Mají vysokou elasticitu, takže nábytek na koberci nezanechává stopu. Přírodní materiály jsou antistatické, pomáhají udržovat v místnosti správnou vlhkost vzduchu a jsou nehořlavé. Nevýhodou přírodních vláken je vyšší cena a také to, že jsou rájem pro mikroorganismy, takže nevyhovují alergikům.

TIP: Tenké koberce se nebojte vrstvit a vyhrát si s kombinacemi různých textur, vzorů a barev, kdy například podkladový koberec ladí s podlahou a vrchní s výraznou pohovkou. V ložnici vypadá hezky kombinace koberec + kožešina.


koberec v interiéruSyntetické materiály bývají oproti přírodním levnější a odolnější. Polypropylen nebo polyamid se vyznačují sytými barvami, které neblednou. I když nemají dobré antistatické vlastnosti, velmi snadno se udržují a bakterie nebo plísně v nich nemají šanci. Hodí na frekventovaná místa, například do haly nebo na schodiště. Nejodolnější vinylové koberce oceníte v kuchyni i na terase. Pokud hledáte koberec z umělých vláken, který by byl podobně měkký jako ty z vlny, sáhněte po akrylu. Nejluxusnější ze syntetických vláken je viskóza, která je mimořádně lesklá a měkká, říká se jí také umělé hedvábí. Koberce z viskózy se ale rychle opotřebovávají a jsou náchylné k znečištění.

TIP: Kdo říká, že koberec musí jen ležet na zemi? Když ho pověsíte na zeď nebo přehodíte běhoun přes žebřík opřený o stěnu, získáte neotřelou dekoraci.

Barva


Barvu koberce vybírejte podle vlastního vkusu a stylu, ve kterém je zařízena vaše domácnost. Do jídelny, chodby a dalších místností, kde hrozí nepořádek, volte raději intenzivnější barvy, případně vzory, na kterých není vidět každá nečistota. Obecně lze říct, že světlé koberce pokoj rozjasní a opticky zvětší, tmavé mají opačný efekt. V pokoji, kde je hodně přímého světla, musíme počítat s tím, že koberec může časem vyblednout, což je více patrné u tmavších koberců.

TIP: Podobně jako u jiných bytových textilií může výrazný koberec posloužit jako akcentní prvek v interiéru zařízeném v neutrálních barvách.

Zdroj, foto: Bonami


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Proměňte interiér pomocí kouzel s koberci:

Proměňte interiér pomocí kouzel s koberci
Proměňte interiér pomocí kouzel s koberci
Proměňte interiér pomocí kouzel s koberci
Proměňte interiér pomocí kouzel s koberci
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
o ten první bych asi zakopávala Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mít ten první vyobrazený koberec, tak by můj pejsek ty třásně okamžitě zlikvidoval. Smajlík Moc praktické to není, stačí kolem šlápnout a musí se znovu narovnat. Koberce by měly být hezké, ale zároveň praktické a snadné na údržbu.


Obrázek uživatelky
profil
Za mě - vhodně zvolený koberec pomůže dotvořit místnost.

jak pro oko, tak i k zateplení místnosti.

Dnes si můžeme vybrat z různých materiálů, síly koberce i barev - což je velká výhoda.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles