Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Propadá vaše dítě z cizího jazyka? Přinášíme několik tipů, jak známku do konce roku vylepšit

20. 02. 2016 | Výchova
Vysvědčení je pro spoustu dětí nejen obdobím radosti, ale také stresu. Zvláště v případě cizích jazyků spousta rodičů tápe, jak se s dítkem učit a neomezovat se pouze na “biflování” anglických i německých slovíček. Pokud vám to vaše nepřineslo zrovna samé jedničky, nezoufejte. Máte ještě 4 měsíce na to, aby si vaše ratolest na konci roku odnesla na vysvědčení nejen zářivý úsměv, ale i zlepšení svých jazykových schopností.

1) Technické pomůcky:

E-learning
Online platformy umožňují trénink všech jazykových dovedností, tj. poslechu, čtení, psaní i mluvení, výhodou je automatické vyhodnocení cvičení, možnost opravy, součástí jsou i testy či statistiky. U online formy studia je však důležitá vysoká motivace, jinak studenti u čistě online výuky často dlouho nevydrží. Dále se nabízí možnost tzv. blended kurzů, kde se jedná o spojení ‚živé‘ a online výuky, která může mít podobu buď klasické docházky, nebo může probíhat prostřednictvím virtuálního kurzu, kupříkladu pomocí Skype nebo jiného online komunikačního nástroje.

Mobilní aplikace:
Aplikace v telefonech jsou často založeny na principu hry. Student například každý den automaticky obdrží jedno slovíčko či frázi, kterou si osvojí, tím sbírá body, postupuje z úrovně do úrovně atd. Řadu z těchto aplikací lze navíc pořídit zdarma.

učení cizího jazyka2)  Jazykový pobyt / pobyt v cizí zemi

Jako vůbec nejefektivnější forma výuky se prosazují jazykové pobyty, kde je student 24 hodin denně ponořen do cílového jazyka a kultury. Studuje-li vaše ratolest němčinu, můžete o jarních prázdninách vyrazit na rodinný výlet do Rakouska, nebo naopak si procvičit angličtinu v rámci objevování krás Londýna.

3) Jazykové kurzy:

Jazyková škola
Pro většinu z nás a pro děti obzvláště je nejefektivnějším prostředkem, jak se naučit či prohloubit znalost cizího jazyka, výuka zprostředkovaná jazykovou školou. Při jejím výběru se zaměřte na metody výuky, které nabízí. Škola by měla především povzbuzovat k aktivitě a inspirovat k vlastnímu úsilí. Dále by vám škola měla garantovat pokroky – dokáže přesně definovat, do jaké míry se jazyková kompetence zlepší za půl roku, za rok, za dva roky?

Zážitkové kurzy
V poslední době jsou velkým trendem kurzy probíhající mimo klasické výukové prostředí, jejichž cílem je učit se jazyk prostřednictvím co nejvíce smyslů, a to ve spojení se zajímavou a zábavnou aktivitou, jako je např. angličtina s jógou, výlet do zoo, plavba na parníku, cyklovýlet, návštěva historického centra či „hon za pokladem“.

4) Obklopte jej jazykem

Pokud daný jazyk ovládáte, komunikujte se svým synem či dcerou v tomto jazyce – např. si stanovte, že každou sobotu od 10 do 11 budete hovořit jen anglicky. Budete tak simulovat reálné situace a dítě se do jazyka lépe dostane. Nekomandujte jej ovšem za nepřesnosti. Je důležité, aby se hlavně rozmluvilo.

Můžete spolu sledovat filmy a seriály (na začátku s českými titulky, pak s cizími a nakonec bez nich), poslouchat rádio (např. BBC nebo písničky) nebo audioknihu. Tím lze trénovat porozumění mluvenému slovu a osvojení správné výslovnosti.

Čtením v cizím jazyce si dítě rozšiřuje slovní zásobu a upevňuje větnou skladbu. Na trhu existuje celá řada zjednodušené četby dle aktuální jazykové úrovně. Pokud víte, že má vaše dítě rádo například fantasy či detektivku, jistě nebude problém nalézt knihu v jeho oblíbeném žánru. Při četbě je důležité porozumět hlavní myšlence, nikoli naprosto všemu, takříkajíc slovo od slova. Další možnost pak představují časopisy, které jsou rovněž k dostání v několika jazykových úrovních. A to i pro začátečníky, jejichž součástí je český slovníček obtížnějších výrazů.

Pár rad závěrem

Ideálním řešením je samozřejmě kombinace všech výše popsaných metod, ale berte v potaz individuální možnosti vašeho dítěte. Nechcete mu přeci cizí jazyk zošklivit. Na škodu rovněž nebude, když se vašemu dítěti nabídnete, že ho přezkoušíte vždy, když bude třeba. Opora v rodině je důležitá. Při učení cizího jazyka zároveň platí možná více než kdekoliv jinde ono známé a otřepané “Bez práce nejsou koláče”.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !