Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prořezávání zoubků

12. 05. 2015 | Knižní tipy
Název knihy: Prořezávání zoubků
Autorka: Julia Fierro
Překlad: Tereza Horáková
Nakladatelství: DOMINO
Datum vydání: 25.3. 2015
Pevná vazba
Počet stran: 424
Cena: 299 Kč

Kolik různých neuróz může vyvolat tak prostá věc, jakou je rodičovství? Víkend na sklonku léta, plážový domek a několik rodičovských párů s dětmi. Představa téměř idylická, kdyby ovšem pod povrchem nebublalo několik skrytých dramat.

Hostitelka Nicole se snaží skrýt příznaky své obsedantně-kompulzivní poruchy. Muž v domácnosti Rip se těžce smiřuje se skutečností, že mu manželka kvůli kariéře odepře druhé dítě a přinutí ho tím vystoupit z rodičovské role, která se mu zalíbila. Tiffany zjišťuje, že jí sice půvab dopomohl k tomu, aby se vymanila z nouze, ale přesto se mezi lidmi z této společenské vrstvy necítí ve své kůži.

Prořezávání zoubkůFrustraci řeší tím, že nepokrytě flirtuje s Ripem a hádá se se svou nejlepší kamarádkou Leigh. Ta je v přesně opačné situaci: pochází z význačné rodiny, ale hrozí jí finanční krach a je zcela psychicky závislá na úžasné tibetské chůvě... Měl to být pohodový víkend, ale teď je z něj katalyzátor napětí, konfliktů a nedorozumění.

Kniha Prořezávání zoubků se věnuje složitým problémům nastupujícího středního věku: nestálosti přátelství, konfliktu milenecké a rodičovské lásky, touze po uznání. Především se však tento román s příjemným nadhledem zabývá bezvýhradnou láskou, kterou cítíme ke svým dětem, i když za ni platíme bezpočtem kompromisů a osobních obětí.


Autorka knihy Prořezávání zoubků:


Julia Fierro

Píšu romány o lidech, kteří se podobně jako já snaží porozumět sobě samým, světu, který je obklopuje, a nalézt v tom světě své místo.

Můj příběh

Nemůžu začít jinak než příběhem mých rodičů, který mě odjakživa fascinoval. Poznali se roku 1967 v tanečním sále v Bronxu, který provozovala katolická diecéze města New York. Otec, čerstvý imigrant z Itálie, neuměl anglicky. Matka, americká učitelka na druhém stupni základní školy, s irskými kořeny, neuměla italsky. "Mluvili jsme řečí lásky," vzpomíná dnes matka. Když se v roce 1969 otec rozhodl vrátit do Itálie, matka jela s ním.

První dva roky svého života jsem strávila v útulné vile v Turíně. Bulváry lemované stromy, secesní kavárny a výhled na zasněžené vrcholky Alp... Otec, který měl za sebou patnáctiletou službu u karabiniérů, nastoupil jako hlídač v továrně Fiat. Matka se stala ředitelkou mezinárodní základní školy.

Když mi byly dva roky, přestěhovali jsme se na newyorský Long Island. Otec si zvykal na život v nové zemi obtížně a své pocity přenášel na plátna, která pak zdobila všechny zdi v našem dome. Jeho posedlost naplněním "amerického snu" se stala ústředním tématem mé četby a později také vlastní tvorby (nikoho tudíž asi nepřekvapí, že jednou z mých prvních nejoblíbenějších knih byl Velký Gatsby).

Matka mi dlouhé hodiny předčítala a vyprávěla vlastní příběhy, které jsem začala přetvářet v divadelní představení. Jako herce jsem používala panenky a matka mi byla prvním nadšeným divákem. Otec mě a mého bratra každý víkend vozil do knihovny, kde jsme si pokaždé napůjčovali hromady knih. Tyto pravidelné výlety stály u zrodu mé lásky k četbě.

Pár kroků od dveří našeho domu se rozprostíral oceán, a já budu až do smrti milovat solí provoněný vzduch. Jako zahrada nám sloužil neudržovaný park, kde jsme s bratrem trávili spoustu času při dobrodružných hrách, v nichž jsme pokaždé měli roli hrdinů.

Jak mi to všechno chybělo, když jsem se přestěhovala do Washingtonu! Nicméně právě tam, na Americké univerzitě, se z mé lásky ke knihám stala náplň života. Rodiče si přáli, aby ze mě byla právnička, ale já už tehdy věděla naprosto jistě, že literatura je pro mě útočiště i dar. Vrhla jsem se do čtení – Dostojevský, Edith Whartonová, Fitzgerald – a s nově nabytým sebevědomím jsem začala psát povídky.

Na konci druhého ročníku jsem poznala svou životní lásku: studenta hudby Justina. A od té doby jsme zkrátka spolu.

V roce 2000 jsme se už jako manželé přestěhovali do Bostonu. Právě tehdy mi přišel dopis z Univerzity v Iowě, kde stálo, že jsem byla přijata do jejich programu tvůrčího psaní. Byl to pro mě takový šok, že jsem jim raději hned zavolala, jestli náhodou nejde o nějaký omyl. Nebyl to omyl, a já tak mohla strávit následující dva roky v neuvěřitelně podnětném prostředí, kde jsem konečně začala brat své psaní vážně.

Po dokončení studií jsme se s manželem přestěhovali do New Yorku, kde jsem přednášela literaturu a tvůrčí psaní na univerzitě. Pak mě ale začala nahlodávat myšlenka na založení vlastního institutu tvůrčího psaní. Za sídlo jsem zvolila náš dům na Sackett Street a začala skromně: první lekce se zúčastnilo osm studentů a výuka probíhala u našeho kuchyňského stolu. Po jedenácti letech můžu pyšně a s nadšením oznámit, že mým workshopem prošlo přes dva a půl tisíce adeptů spisovatelského řemesla. Pracuji také jako redaktorka pro několik newyorských nakladatelství.

V přestávkách mezi vyučováním, psaním, redigováním jsem porodila dvě děti. Udržují mě v poklusu, poskytují mi nekonečnou inspiraci a od té doby, co viděly obálku první máminy knihy, projevují nebývalou lásku k hadrovým panenkám. Žijeme spolu s mým manželem, spisovatelem Justinem Feinsteinem v Brooklynu a je nám tady dobře.


Knihu Prořezávání zoubků koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Domino knihy.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles