Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prořezy dřevin

2. 02. 2011 | Zahrádka

Hlavní sezóna prořezu ovocných stromů a keřů je právě v druhé polovině února a v březnu. Proč vůbec stromy upravovat? Jednoduchá odpověď - aby stromky dobře rostly a především plodily kvalitní ovoce, potřebují provzdušněné koruny s dostatečným přístupem slunečního světla.


Praktickým důvodem je ale také to, že se vám při sklizni bude do korun lépe dostávat a nebudete muset zbytečně prolamovat větve. A proč je ideální konec února? Je to přesně ta doba, kdy nejsou stromy zcela probuzené, ještě stále vyčkávají ve vegetačním klidu na teplejší dny, ale tuhé mrazy už také nepřicházejí, a tak nehrozí zamrznutí řezných ran.


prorez-stromuPak už si stačí rozmyslet, zda budeme zastřihávat razantněji a podpoříme tak růst dřeva nebo zkrátíme větve jen nepatrně a budeme naopak očekávat větší úrodu plodů. Asi každý zkušený zahrádkář si už našel svůj styl prořezávání a řídí se podle intuice a citu. Není divu, vždyť správné načasování, přesný řez a důkladné ošetření ran je skoro magie. Zde je několik rad a vodítek pro lepší výsledek:


Tipy na prořez


• Řežeme (nebo stříháme) vždy odshora dolů, a to šikmo a hned za tzv. větevním límečkem nebo v místě nad pupenem.
• Větev si vždy druhou rukou přidržujte. Jinak se vám může stát, že se v půli řezu větev svou vlastní váhou ulomí a nepříjemně se naštípne.
• Řezné rány, které mají v průměru více než 3 cm je nutné ošetřit a zamazat prostředkem na uzavírání ran.
• Místa napadená rakovinou ovocných stromů je třeba odstranit pilou a dlátem. Silně napadené větve je lepší kompletně odstranit a řezné rány ošetřit.
• Řez si nejprve naplánujte. Jak je strom starý? O jaký druh se jedná? V jakém je stavu? Jak chci, aby vypadal do budoucna? Má být vysoký nebo nízký, popřípadě má tvořit ovocný plot? Budu klást důraz na kvalitu plodů nebo růst dřeva?


Jaké existují základní typy řezů?


Kritérií je hodně a v podstatě každý strom potřebuje individuální ošetření.
• Řez plodonosného obrostu (pro zanedbané stromy): u menších stromů je potřeba jejich větve prořezat někdy až o jednu třetinu, naopak vzrostlé, velké stromy se zkracují jen o pár pupenů
• Obnovovací řez: odstraňování starých výhonků, docílíme tak růstu nových plodonosných větví (snažte se odstraňovat jen opravdu přestárlé větvičky, které plodily již mnohokrát, místo nich vyrostou nové, které budou plodit nejdříve druhým rokem)
• Usměrňovací řez: udržování provzdušněné koruny pomocí odstranění mladých větviček, které se uprostřed kroutí, kříží a splétají, čímž zabraňují proudění vzduchu, ale také znesnadňují sklizeň ovoce
• Zmlazovací řez: zbaví strom odumřelých a přehoustlých větví, stříhají se všechny poškozené, přestárlé nebo křížící se větve (pozor na příliš radikální řezy, strom by se příště rozrostl ještě více)


Prořezáváme stromy a okrasné dřeviny


zahradni-nuzkyPrvní řez
 • Prvního prořezání stromů je zapotřebí již po zasazení: zasadí-li se na jaře, provádí se řez  ihned po výsadbě. Sází-li se na podzim, provádí se řez po výsadbě následující jaro.
• Vyberte hlavní výhonek a zkraťte ho, konkurenční výhonky odstraňte. Vyberte tři až čtyři hlavní větve, které jsou rovnoměrně uspořádány kolem hlavního výhonku, zkraťte o polovinu tak, aby jejich horní poupata byla ve stejné výšce; ostatní odstraňte. Odstraňte také svislé výhonky a všechny, které rostou dovnitř.
• Odstraňte první květy, aby dřeviny v prvním roce nenesly žádné plody. To posiluje růst kořenů.


Formování korun prořezáváním od 2. roku po vysazení 
• Od druhého roku po vysazení se v dalších 3 až 5 letech vždy zpravidla na jaře provádí formování korun prořezáváním, aby se mohla tvořit koruna stromu. Přitom je třeba o čtvrtinu délky zkrátit boční výhonky, odstranit druhý vytvořený středový výhonek a strmě rostoucí výhonky, hlavní výhonek zastřihnout o šířku ruky výše než boční výhonky a odstranit výhonky, které rostou dovnitř.


Omlazovací řez pro staré stromy 
• Staré stromy, které už sotva kdy vyženou nové výhony, by měly dostat omlazovací řez. Přitom se koruna zastřihne asi o třetinu. Větší rány vždy ošetřete prostředkem na uzavírání ran.


Okrasné dřeviny 
• Okrasné dřeviny musí být každé 2 až 3 roky prosvětleny. K tomuto účelu se na spodku keřů odstraňují některé staré větve.


!tip! Jaké nářadí vybrat?


pilka• zahradnické nůžky: využijete pro nejrůznější zahradnické činnosti včetně prořezu, vhodné jsou zvlášť pro tenké větve do 2 cm
• zahradnické nůžky s oboustranným ostřím: stříhají téměř jako normální nůžky díky překrývajícím se ostřím, jsou ideální pro co nejšetrnější řez u živých větví (k dostání jsou i nůžky s otočnou rukojetí, která se pohodlně přizpůsobuje úhlu, ve kterém stříháte)
• pákové nůžky: s delšími držadly, drží se obouruč a dokáží vyvinout daleko větší sílu a ustřihnout tak silnější větve, navíc zvětší dosah vašich rukou
• teleskopické nůžky: lze vysunout a tím prodloužit až o 2,5 m, jsou výborným pomocníkem při střihu výše rostoucích větví, na které jinak nedosáhnete (nevýhodou je však fakt, že na řez tak dobře nevidíte a ztrácíte cit pro správný úhel střihu)
 skládací zahrádkářská pilka (pořezová nebo oblouková): vhodná především na silnější větve, které obyčejné nůžky zkrátka nezvládnou a na které zároveň nepotřebujete pilu motorovou.


Zdroj: OBI.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moc děkuji za radu.
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady
Obrázek uživatelky
profil
Polokmeny si stříhám už 40 let koncem února sama,ostatní velké stromy stříhá manža a není s tím žádný problém a ovoce je dost každý rok Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nie je na to ešte zima?
Obrázek uživatelky
profil
je trochu složitější.
Správně se píše, že je nutné a správné stromy a keře stříhat a prořezávat.
Ale třeba - meruňku, až na začátku kvetení. Některé stromy na podzim! Musí se tím člověk trochu zabývat, aby si stromy nepoškodil.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice