Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prosím, seznamte se... s ostravskými divadly

21. 02. 2011 | Kultura

Jste z Ostravy či okolí? Plánujete pobyt na severní Moravě? Pak je tento článek určen právě vám! Vězte, že pod peřinou smogu, který Ostravu často trápí, bují pořádný kulturní život. Ať již se jedná o různé festivaly, známou ulici Stodolní nebo divadlo.


A právě ostravské divadelní scény bych vám chtěla postupně představovat, resp. seznamovat vás s kousky z jejich repertoárů. V Ostravě fungují tři (velká) divadla:  Národní divadlo moravskoslezské – které má dvě scény: Divadlo Antonína Dvořáka a Divadlo Jiřího Myrona, dále pak Divadlo Petra Bezruče (tzv. Bezruči) a Komorní scéna Aréna. Všechna divadla rozhodně stojí minimálně za zmínku, lépe však za návštěvu...

           

            Ráda bych vám teď ve zkratce představila jednotlivá divadla. Nebo ještě lépe: u každého se pokusím vybrat to, čím se liší od těch ostatních, čím je výjimečné. Abych vás výčtem nenudila, u každého divadla vyberu jeden dva znaky.

 

            Začnu Národním divadlem moravskoslezským a jeho dvěma scénami. Hlavní devizou tohoto divadla je fungování čtyř souborů: baletu, činohry,  opery a operety /muzikálu. První ze dvou scén je Divadlo Jiřího Myrona. Toto divadlo má ze všech divadel největší kapacitu - představení zde hraná může zhlédnout přes šest set diváků. Se svými 665 místy patří k největším divadelním scénám v republice.  V tomto kulturním stánku jsou hraná především činoherní představení.

 

            Druhou scénou je pak Divadlo Antonína Dvořáka. Toto divadlo bych si dovolila označit jako Divadlo s velkým D. Neboť ve srovnání s ostatními ostravskými scénami vás uchvátí už samotná budova, která je postavena v novobarokním stylu. Navíc i interiér působí honosně,  slavnostně. Návštěva tohoto divadla je opravdovým kulturním zážitkem.

 

            Divadlo Petra Bezruče. Klasika v moderním kabátě. Ovšem nejen klasika! Toto divadlo (ostatně jako i ostatní ostravské scény) úzce spolupracuje s ostravskými umělci, takže jste na jevišti tohoto divadla mohli zhlédnout například hru Bezruč?!, na níž se podílel dnes již nežijící spisovatel Jan Balabán. Co bych chtěla vyzdvihnnout u tohoto divadla jsou jeho originální internetové stránky, které jsou postaveny na tvářích tamních herců.

 

            A zbývá nám Komorní scéna Aréna. Toto divadlo je mezi ostatními benjaminkem. A navíc: od sezóny 2005/2006 se přestěhovalo do nových prostor, takže i to může být vnímáno jako přínos. A jedna taková nedivadelní perlička, která by vás snad mohla do divadla přilákat, i když nejste kulturními fandy, jsou záchody. Ano, čtete správně, toalety. Kde jinde si můžete posedět na míse, která je obklopena stěnami a stropem ze samých zrcadel? Kde jinde máte na záchodech neonové nápisy?

 

            Pokud vás má krátká seznamovací schůzka s divadly zaujala a přemýšlíte o návštěvě některého z divadel, pak se podívejte na jejich internetové stránky a vyberte si představení, na které se vypravíte...

 

Národní divadlo moravskoslezské  www.ndm.cz

Divadlo Petra Beruče  www.bezruci.cz

Komorní scéna Aréna www.divadloarena.cz

 

A ještě jedna malá poznámka: pokud vás od návštěvy divadel odrazuje to, že nemáme večerní róbu či sako, pak nesmutněte: do Arény i k Bezručům nic takového nepotřebujete! Stačí rifle a tričko... a krásně zapadnete mezi stejně oděné návštěvníky.

 


Zdroj fotografií: NDM.cz


Habaďúra - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles