Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prospíme-li třetinu života, spěme aspoň klidně

17. 04. 2015 | Péče o tělo

Značné procento lidí se v důsledku nekvalitního spánku ráno probouzí nedostatečně odpočaté. Důvodem vždy nemusí být vážná porucha, která by hned vyžadovala lékařskou péči, proto než se vydáte k lékaři, vyzkoušejte několik následujících rad.

1. Odborníci jsou přesvědčeni, že za nekvalitním nočním spánkem se může skrývat nedostatek železa. Je pravděpodobné, že produkce „spacích“ hormonů noradrenalinu a dopaminu v mozku je závislá na množství železa v krvi. Tyto substance zajišťují klidný puls a hluboký spánek.

2. Zatímco dříve platilo, že je třeba spát při otevřeném okně, dnes vědci doporučují udržovat v ložnici teplotu mezi 13 až 17 °C, ovšem důležitá je i správná vlhkost vzduchu.

3. Příčinou nekvalitního spánku může být i špatné lůžko. Robustní lidé by je měli mít tvrdší, zatímco štíhlí nebo starší si mohou dovolit ustlat si měkčeji. Důležitá je i šířka lůžka, která by neměla být menší než 90 cm na osobu, zatímco správná délka je o 20 cm více, než je výška postavy spáče.

spánek4. Neklid, který rovněž může narušovat noční spánek, je možno zvládnout třeba pomocí ponožek. Nejprve oblékneme vlhké ponožky, přes ně pak ještě jedny vlněné. Tento zábal zajistí nohám lepší prokrvení, což povede k uklidnění vegetativních nervů.

5. Noční oblečení, stejně jako lůžkoviny, musí být vzdušné a dobře sát vlhkost. Během noci totiž vyprodukujeme 500 - 800 gramů vody; z toho dobrou třetinu do sebe nasají textilie, s nimiž naše tělo přichází při spánku do styku.

6. Osvědčeným „uspávacím“ prostředkem je pití horkého mléka s medem. Mléko obsahuje látku tzv. tryptophan, která navodí spánek, a med zase nutí slinivku břišní k vyšší produkci inzulinu; pokud se tento hormon dostane do krevního oběhu, klesne hladina cukru v krvi, což způsobuje únavu.

7. Pomocníci při usínání mohou být také víno či pivo, ovšem samozřejmě v malém množství. Nadbytek alkoholu totiž naopak kvalitu spánku zhoršuje.

8. Před odchodem na lůžko je vhodné připravit si lázeň s přísadou kozlíku lékařského (baldriánu). Ten obsahuje látky přinášející zklidnění a zmírnění vnitřního napětí. Lázeň připravíme tak, že 3 - 4 lžíce baldriánového kořene přelijeme litrem vařicí vody a po 10 - 15 minutách ho zcedíme. Výluh nalijeme do vody teplé nanejvýš 28°C. Náš pobyt ve vaně by neměl přesáhnout 15 minut.


Pikaču - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky jsem mívala problémy se spánkem.. ale rekla bych ze zaklad kvalitniho spanku je hlavne na posteli a matraci.. hlavne ta matrace... nez jsme si koupili nove tak jsem se porad budila nevedela si jak si lehnout a rano unava jak ... co mame nove matrace myslim ze jsou z line peny tak spim naprosto klidne..celkem jsem se nasmala kdyz jsem matrace vybirala.. na www.drsleep.cz se da vybrat a jeste to maji vtipnou formou udelane.. ale jako fakt zaklad v matraci
Obrázek uživatelky
profil
v noci se budímSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles