Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Průjem je často podceňovaný příznak střevních onemocnění

21. 05. 2015 | Nemoci
Konec zimního a začátek jarního období se vyznačuje zvýšeným výskytem infekčních onemocnění. Některé viry a bakterie způsobují zažívací problémy provázené především průjmem. Zhruba 90% akutních průjmů jsou zapříčiněny právě infekcemi. Průjem představuje nejen nepříjemný problém, ale může být i známkou vážnější nemoci a v krajních případech může ohrozit člověka na životě.

Z tohoto důvodu je důležité rozlišovat různé typy průjmů. Obecně řečeno, průjem se projevuje častým (více jak třikrát za den) vyprazdňováním řídké, neformované stolice. Kromě frekventovaného chození na toaletu se mohou objevit i další symptomy – křeče v břiše, pocit nevolnosti a malátnosti, někdy i zvracení. Z praktického hlediska rozlišujeme průjmy na dvě skupiny. Akutní a chronický.

Akutní průjem

Vzniká náhle a trvá nejdéle 14 dnů. Nejčastější příčinou je infekce, při které napadnou trávicí soustavu bakterie, viry či parazité. Další příčinou mohou být chyby ve stravování a pitném režimu, vegetativní důvody jako nervozita a strach nebo vedlejší účinky některých léků (například antibiotik apod.).

Průjem  je často podceňovaný příznak střevních onemocněníChronický průjem

Trvá déle než 14 dnů. Může jít o organické onemocnění tenkého či tlustého střeva (zhoubný nádor či Crohnova choroba aj.). Nebo se jedná o onemocnění některého orgánu trávicí soustavy či problém mimo trávící trakt, např. diabetes, karcinom štítné žlázy atd. V každém případě trpí-li postižená osoba chronickým průjmem, je třeba okamžitě navštívit lékaře.

Nejzávažnější hrozba při průjmech je dehydratace

Největším nebezpečím při průjmu je ztráta tekutin a rozvrat vnitřního prostředí. Může následovat kolaps až ztráta vědomí. V krajních případech, u nejohroženějších skupin pacientů, což jsou malé děti, senioři a chronicky nemocní, může dehydratace ohrozit člověka na životě. Doplňovat tekutiny by měl pacient sladkým čajem, minerální vodou, iontovými nápoji, polévkami či rehydratačními nápoji.

Samoléčba průjmu

Je důležité si uvědomit, že průjem není nemoc, ale pouze symptom onemocnění. Pokud jde o léčbu obou typů výše uvedených průjmů, účinné jsou volně prodejné  přípravky, tzv. adsorbencia. Na svůj velký povrch dokáží navázat plynné i pevné škodlivé látky a odvedou je z těla ven.

Zdroj: Tammex


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !