Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Průvodce dětským spánkem: Vyzrajte na poruchy spánku s pomocí přírody

7. 06. 2019 | Péče o tělo
Kvalita a dostatek spánku je podle mnohých často důležitější než kvalita stravování. Ovlivňuje jak naši fyzickou stránku, tak i tu psychickou. Obzvlášť u dětí je třeba ho nezanedbávat. Jak se mění potřeba spánku u dětí, k jakým poruchám spánku může docházet, ale i jak na ně vyzrát vám přinášíme na následujících řádcích.

Spánek, základ života

Spánek patří k základním životním potřebám. Kvalitní spánek je klíčovou součástí zdravého životního stylu. Během spánku dochází k obnově tkání, růstu svalů, tvorbě bílkovin či k regeneraci rozumových funkcí mozku. Je nezbytný pro učení se a paměť, ale i pro dobrou funkci imunitního systému. Tato nezbytnost spánku a jeho důležitost se nejvíce projevuje až při jeho nedostatku, přičemž negativní dopad spánkové deprivace je vážný zejména u dětí.

Doba spánku se zkracuje s věkem

dítě spíPotřeba spánku u dětí se s věkem mění a postupně zkracuje. Dítě od 3 do 5 let by mělo spát 10-13 hodin denně, ve věku od 6 do 12 pak 9-12 hodin denně a ve věku od 13 do 18 pak 8-10 hodin denně. Při zvýšené fyzické zátěži nebo nemoci se potřeba spánku pochopitelně zvyšuje.

Široké spektrum poruch spánku

Do šesti let věku jsou poruchy spánku způsobené obvykle únavou, silným emocionálním prožitkem a zejména narušeným denním režimem poměrně málo časté. Rodiče řeší spíše potíže s usínáním nebo udržením spánku, což může být zapříčiněno i stresovou situací, jako jsou například obava z návštěvy lékaře, strach ze školky apod.

Poruchy spánku lze rozdělit do tří skupin, a to na poruchy spojené s nedostatečně dlouhým nebo nekvalitním spánkem, nadměrnou spavost (hypersomnie) a nepřirozené stavy doprovázející spánek či probuzení (parasomnie; např. náměsíčnost, noční můry, pomočování atd.).

S nedostatkem spánku opatrně

Spánek je pro normální růst dětí a jejich vývoj velice důležitý. Nedostatek spánku může konkrétně způsobit podrážděnost dítěte, neklid, úzkost, hyperaktivitu, zhoršit soustředění, rozvoj paměti, abstraktního myšlení nebo řeči, ale může vést i ke zvýšenému riziku obezity, diabetu či dětské deprese. Nekvalitní spánek se může podílet také na poruchách chování, změnách nálad a emocí. Poruchami spánku, které mohou negativně ovlivnit i prospěch ve škole, pak dle studií trpí každé třetí dítě.

Vsaďte na sílu přírody

Co tedy pro kvalitu spánku svých ratolestí můžete udělat? Základem dobrého spánku obecně je 10 pravidel tzv. spánkové hygieny. Dále dodržování večerních rituálů, ukládání a buzení dětí ve stejný čas každý den nebo dohlédnutí na to, aby hodinu až dvě před ulehnutím nepoužívaly elektronické přístroje (mobil, tablet, počítač, televizi).

Nedejte dopustit také na léčivou moc přírody. Skvělým pomocníkem jsou bylinky proti nespavosti (meduňka, kozlík, mučenka, chmel, heřmánek aj.), které dokáží zklidnit především po psychické stránce. Ideální formou je bylinkový čaj, koupel, ale i tinktura, tablety nebo sirup.

Mezi babskými radami pomáhajícími ke zklidnění a usínání najdete klasiku v podobě popíjení teplého mléka s medem před spaním, doplnění vitamínů skupiny B v přírodní formě (banán, jablko, mandle aj.), které inspirovaly i složení zklidňujícího sirupu. Dále je doporučováno udržovat nohy v teple, ale také být jako rodič přítomen při usínání dětí, číst jim před spaním nebo vsadit na starou dobrou ukolébavku.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kroj