Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První velký případ

3. 05. 2015 | Knižní tipy
Název knihy: První velký případ
Autoři: Dana Rusková, Luděk Bárta
Nakladatelství: Albatros
Datum vydání: 13.4. 2015
Formát: 163x238 mm
Vázaná vazba s laminovaným přebalem
Počet stran: 88
Cena: 169 Kč

Vítězný rukopis literární soutěže nakladatelství Albatros z roku 2014 o nejlepší detektivní příběh. Seznamte se s Leopoldem alias Poldou, amatérským detektivem, a jeho pátracím týmem: sestřenicí Borkou Laborkou a bratrancem Lupem! Zatímco tato neohrožená trojice řeší záhadu rozbitých ptačích krmítek, stane se mnohem závažnější zločin: krádež vzácného diamantového náhrdelníku. Souvisí spolu tyto dva případy nějak? A podaří se je detektivní partě vyřešit? Nebo je předstihne konkurenční tým?

Ukázka z knihy První velký případ:


První velký případPřípad si vás najde

Až vyrostu, stanu se policejním detektivem. S bratrancem Lupem a sestřenicí Borkou utvoříme slavnou pátrací trojici. Však jsme všichni získali vlohy od dědečka, který celý život pracoval jako kriminalista, a já jsem navíc po něm dostal jméno. Leopold čili Polda. K detektivní činnosti nás vede taky Předměstí, kde si pěkně žijeme. Zdálo by se, že v ulicích, parcích a zákoutích plyne život docela poklidně, napůl venkovsky a napůl městským způsobem. Jenže najednou se poklidná plynulost zarazí a životní tok provede salto s trojitým vrutem. Někdy nestačíte koukat a jindy vlastně taky.

Podle maminky poklidem šmodrchá přítomnost dvou zdejších duchů – venkovského a městského. Jenže my s Lupem a Borkou taky víme, že Předměstí si pěstuje výjimečnou přitažlivost. Nikde jinde se proto nedaří tolika zvláštním a prazvláštním lidem, zvířatům, rostlinám a domům. Jsme rádi, že bydlíme právě tady. Děda Leopold tvrdí, že za případem se neběhá, že zločin si řešitele najde sám. A že, samozřejmě, vyšetřování patří do rukou policie. Ovšem není na škodu, když si školní mládež všímá, vyvozuje a pomáhá.
Souhlasíme. Jenže rodiče chápou pomáhání po svém a místo detektivní práce nás nutí uklízet a pořád se učit.

Takže zatím hlavně pozorujeme. Nejčastěji máme příležitost při venčení Randála, což je uštěkaný chundeláč paní Kratinkové. Dalo nám spoustu práce, než trochu pochopil, že správný pátrací pes neječí a neřve, nýbrž čichovým orgánem obezřetně zkoumá stopy a nenápadně hlásí každé podezření. Věřím, že Randál někde hluboko uvnitř oplývá policejními vlohami. Jen si musí zvyknout, že jeho hlavním úkolem není pozatýkat všechny kočky na Předměstí. V den, kdy si nás našel první velký případ, jsme se s Lupem a Borkou vydali vyzvednout Randála na Vilovou, nejvýstavnější ulici Předměstí. Odjakživa zde stojí roztodivné domy, kterým se říká vily.

Však jsme si jako malí mysleli, že v nich bydlí víly. Dům paní Kratinkové má zdobené věžičky a spoustu pokojů s drahocenným nábytkem a uměleckými skvosty. Prostě hrůza. Paní
bývala operetní subretou a zcestovala divadelní svět. Někdy nám zpívá, když přijdeme pro Randála. Pes ji chce naštěstí pronikavě doprovázet, takže nemusíme trpět moc dlouho.
„Dnes je potřeba Randyho důkladně vyběhat, chlapci,“ klade nám paní na srdce jako pokaždé. „Ty na ně dohlédni, Borko. Jsi rozumné děvče.“ Borka se mračí, jelikož nechce rozumně dohlížet jako starostlivá tetka. Borka si hodlá dětství užívat.

„Takže opatrně, děti, a ať mi Randyho nezašpiníte nebo nenecháte poškrábat od nějakého zvířete,“ zdůrazňuje paní Kratinková. Což o to, my vždycky dbáme, aby se nám šlechtěný chundeláč venku neporval jako pitbul. Jenže paní si ve svém domě mazlí taky kočku. Huňatosrstou, černočernou a perskou. A s Randálem se perou při každé příležitosti a s plným nasazením. Stačí, aby paní zapomněla dovřít dveře do salónku jako teď, a už to jede.
Mácinka se postavila na práh a mňoukla. Nejspíš to znamenalo – tak se předveď, načechraná nádhero, a Randálovi nad tou drzostí povylezly oči z důlků. Vrhli jsme se po něm všichni. Paní majitelka, my tři a ještě pan Modrý, který když skončil jako manažer u divadla, postoupil na místo pomocníka ve vile.

Knihu První velký případ koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros Media.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !