Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Psi a jejich strava v závislosti na věku

5. 06. 2020 | Zvířátka

Když se podíváme na stravu pro psa, musí se to rozdělit podle věku. Jinak je tomu u štěněte, u mladého psa a pak i u tzv. psího seniora, dědečka, starouška, jak kdo chce. Neexistuje úplně jasná odpověď na to, čím krmit a v jakém věku.  Kromě těchto dvou aspektů záleží ještě i na zdravotním stavu psa. Obecně platí, že kvalitní krmivo by mělo obsahovat hlavně živočišné proteiny v obsahu 50 až 60 procent. Dále se musí připočítat určité množství živočišných tuků jako zdroje energie. Vápník a fosfor musí být vyrovnané v poměru ke psu. U štěňat by měl být správný poměr vápníku a fosforu a k tomu odpovídající množství vitamínu D.

Vápník spolu s fosforem jsou důležité prvky pro tvorbu kostí a zubů, ale také aby fungovaly určité orgány. Aby tělo mohlo všechno využívat naplno, tak prostě ten vitamín D potřebuje, jelikož prvky udržuje v rozpuštěném stavu. S vitamínem D však občas bývá problém. Jde vlastně o to, že je ho v některém krmivu nedostatek. Nejlepší způsob je obvykle ten, že je třeba zajistit si krmivo, na které je štěně zvyklé už odmalička. Často se stává, že je pes zvyklý na překrmování. To je úplně běžná chyba všech majitelů, protože zvířata přecpávají až k obezitě.

Pokud je více bílkovin, tak to urychlí vývoj měkkých tkání, na druhé straně se nesprávně vyvíjejí kosti, šlachy a vazy. To následně může vést k růstovým nemocem kostí, a to hodně bolí. Platí, že když pes vydává víc energie, je možné mu klidně na jídle přidat. Totiž, pokud běhá, tak rychleji spálí energii. U kastrovaných psů je to pro změnu naopak. Po kastraci jim hrozí obezita čili příjem bílkovin a tuků je třeba podávat v omezené formě. V podstatě stačí dávat menší porce a omezit pamlsky. Problém však nastane, když pes loudí. Drtivá většina páníčků to nevydrží.

Pejsci a stáří. Tam se musí dávat pozor na klouby, mimo jiného. Psi staršího věku potřebují správný poměr živin. Přeci jen se hýbou o dost méně než v mladých letech, tudíž by měli dostávat granule. Tím pádem mají menší množství bílkovin a tuků, takže neztloustnou.  Potřebují však zase více vitamínů a stopových prvků. To, co jí lidi, by pes dostávat neměl, a to nezávisle na věku. Říká se, že když chcete psovi přilepšit, tak mu můžete dát lžičku kvalitního bílého jogurtu. Kromě toho to může dále být kuřecí maso, nesolené a nekořeněné,  či kousek lososa. Losos je zdrojem omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin.

Ty jsou zase důležité pro kvalitu kůže a srsti, fungující metabolismus a pro zdravé orgány. Brokolice, mrkev nebo jablko pes může pozřít také, nicméně tohle příliš rádi nemají. Psi milují konzervy. Tedy ty, jenž jsou určené přímo pro ně. Podle všeho je jasně vidět, že pes potřebuje něco jiného v závislosti na věku a kondici. Pejsci nezávisle na plemenu jsou loudilové a je velmi těžké psím očím odolat. Na Vánoce páníčkové dávají psům cukroví a musí s nimi posléze k veterináři kvůli žaludečním obtížím, ovšem na druhé straně tomu tak nemusí být vždycky.        


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !