Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pssssst… o tom se nemluví

27. 02. 2011 | Nemoci

V České republice trápí nechtěný únik moči přibližně 350 000 žen. Většina z nich se však o inkontinenci stydí mluvit. Obeznámení s tímto problémem přitom může výrazně přispět ke zlepšení kvality života a pomoci všem, kteří hledají potřebné informace bez studu, který je provází při rozhovoru s lékařem přímo v ordinaci.


Ženy si často problém s únikem moči nechávají pro sebe a přitom netuší, s jakou četností se tento problém objevuje. „Bohužel, inkontinence stále ještě patří k onemocněním, o kterém pacientky kvůli studu nechtějí často hovořit,“ říká MUDr. Ladislav Krofta, CSc. specialista v oblasti urogynekologie a ultrazvukové diagnostiky.


zenaInkontinence je odborným výrazem pro samovolný únik moči, který bývá důsledkem celé řady nejrůznějších faktorů. Nejčastější příčinou inkontinenece je ochabnutí svalstva pánevního dna nebo nedostatečnost svěrače močové trubice. Příčina může být způsobena i dočasným problémeme, jako je infekce močových cest, vaginální infekce či podráždění, zácpa, obezita, kouření, časté cvičení aerobiku nebo vedlejšími účinky léku.


Z prvních dvou příčin je patrné, že inkontinence postihuje převážně ženy. „Četnost výskytu inkontinence stoupá s věkem, ale přitom nejde o příznak stárnutí,“ podotýká MUDr. Ladislav Krofta, CSc.Pacientky trápí a obtěžuje hned několik typů inkontinence moči, ale nejčastější je stresová inkontinence.


Tento typ je nejrozšířenějším a k úniku moči dochází v běžných činnostech jako při kašli, kýchání, smíchu, zvedání břemene, cvičení nebo jiných aktivitách, které vytváří tlak na močový měchýř. „Nesprávně si stresovou inkontinenci pacientky spojují s psychickým stresem. Nejčastější příčinou inkontinence je však ochabnutí svalstva pánevního dna, které je způsobeno přirozeným stárnutím nebo v důsledku nedostatku ženských pohlavních hormonů v období menopauzy.


Mezi časté důvody nefunkčního pánevního dna, a tím i inkontinence, patří také změny způsobené například těžkými porody nebo obezitou. Stresová inkontinence se tedy netýká pouze starších generací žen, kterým se snižuje v období menopauzy hladina ženského hormonu estrogenu
,“ shrnuje MUDr. Ladislav Krofta, CSc.


unik-moci"Léčba stresové inkontinenece spočívá v konzervativních (neoperačních) přístupech, kdy na prvním místě stojí posilování svalstva pánevního dna. V případě selhání těchto technik lze zvážit operační přístupy založené na chirurgickém zpevnění pánevního dna,“ dodává MUDr. Ladislav Krofta, CSc.


Urgentní inkontinence je druhou nejčastější formou nekontrolovaného úniku moči. Pacientky trpící tímto druhem inkontinence často pociťují náhlé neovladatelné nucení na močení a musí okamžitě vyhledat toaletu. Urgentní inkontinence je pozorována například při infekci močových cest, ale i při jiných chorobách, nebo se příčinu vůbec nepodaří objasnit.


Posledním druhem je reflexivní inkontinence, která nastává, když se lidé nemohou dostat na toaletu, když potřebují. Močový systém může fungovat dobře, ale tento druh inkontinence může být příznakem neurologického onemocnění.


Zpočátku žena obtíže s inkontinencí může vnímat jako ojedinělý problém se zanedbatelným množstvím uniklé moči, ale časem se močová trubice uvolňuje více a ochablý svěrač pustí moč častěji a ve větším množství. „Ženy musí začít nosit inkontinenční vložky, omezují pitný režim a s rostoucími obtížemi si veškeré aktivity plánují podle dostupnosti toalet,“ upozorňuje MUDr. Ladislav Krofta, CSc.


Pokud se nechtěný únik moči stává pro ženu hygienickým a i sociálním problémem (vyhýbá se společenskému a kulturnímu životu, sportu a sexu), měla by jej začít řešit s lékařem, protože je zbytečné, aby ji léčitelné onemocnění omezovalo v osobním životě a narušovalo její zaběhlý denní rytmus.


Každá žena, která začne pociťovat problémy s únikem moči, by si měla zakoupit inkontinenční vložky. Volit vložky klasické není vhodné, jelikož ty nedokáží pohltit moč takovým způsobem, jako inkontinenční vložky, které jsou speciálně pro tento účel vyvinuty a mají mnohem vyšší absorbci.


Zdroj: Fide.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nič nie je tajne, ak to robi problém
Obrázek uživatelky
profil
je to opravdu nepříjemná záležitost,mě se to přihodilo po porodu, jen donutit se cvičit na panevní dno!!§
Obrázek uživatelky
profil
Je to nepříjemná záležitost.
Obrázek uživatelky
profil
je to intimna zaležitosť a neprijemná
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles