Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Psychické týrání dětí

7. 12. 2010 | Výchova

Psychické týrání je velmi častou formou týrání. Veřejností je často opomíjeno a vnímáno jako méně závažné, ale opak je pravdou. Psychické trýznění zanechává hluboké šrámy v dětské duši, způsobuje poruchy chování a narušuje sociální vazby i náhled dítěte na sebe sama.

Tyto rány se pak velmi těžce hojí a dítě si je v drtivé většině případů s sebou odnáší do dospělosti. Často pak nemůže navázat kvalitní pracovní i osobní vztahy a je tak zasaženo celoživotně. Psychické týrání je hůře zjistitelné a pachatel tak často zůstává neodhalen po dlouhou dobu, což podporuje jeho pocit nepostižitelnosti.

Termín psychické týrání v sobě zahrnuje kromě jiného i týrání emocionální – tedy nejčastěji nedostatek pozitivních emocí ve vztahu rodič – dítě. Citová deprivace je pro dítě velmi bolestnou a dítě často, když se mu nedostává lásky, uznání, pochvaly či prostého povzbuzení, změní své chování tak, aby pocítilo alespoň negativní emoce – tedy hněv, zlobu...

Psychické týrání dále zahrnuje část aktivní (např. nadávky, ponižování, zesměšňování, nedůvěra, opovrhování, ...), ale zahrnuje i to, že se neděje něco, co se má správně dít (tedy nevšímání si dítěte, ignorace jeho vyžadování pozornosti, ...). V poslední době se zároveň s nedostatečnou péčí a nízkým zájmem setkáváme s vysokými nároky rodičů na výkony, především ve školní oblasti. Rodiče se o dítě nezajímají, čekají však od něj výsledky.

Specifickou formou psychického týrání pak můžeme pozorovat ve formě permanentního srovnávání se sourozencem, který je podle rodičů chytřejší, úspěšnější, spolehlivější, zkrátka po všech stránkách dokonalejší, a tudíž více hoden obdivu a lásky. Druhé dítě si pak podle rodičů zaslouží leda odmítání. Jedná se o vzácnou formu týrání, nicméně pro oběť velmi deprimující. Objevuje se častěji u rodin smíšených, kdy má například každé dítě jiného otce a ten pak upřednostňuje vlastního potomka před nevlastním.
Další z forem syndromu CAN je šikana. Obvykle se definuje jako agrese, které se dopouští jedinec nebo skupina vůči oběti, která z nejrůznějších důvodů není schopna obrany.


Agrant  - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !