Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Půjčka není ostuda. Nesmí vás ale převálcovat

28. 07. 2019 | Finance
-Komerční sdělení-

Zhruba polovina lidí splácí v současné době nějaký úvěr anebo půjčku. Vypůjčené peníze jsou nejčastěji použity na bydlení. Celou třetinu z objemu vypůjčených finančních prostředků totiž představují hypoteční úvěry a úvěry ze stavebního spoření. Dalším velkým „balíkem“ jsou potom klasické spotřebitelské úvěry. Mít půjčku není ostuda. Musíte ale vědět, jak ji správně vybrat a co udělat pro to, aby vás nepřeválcovala.

Spočítejte si,

zda na půjčku máte


púůjčka není ostudaZákladem pozdějšího úspěchu je důkladně propočítat, zda si vůbec půjčku můžete dovolit. Pokud žijete od výplaty k výplatě a další závazek byste neměli z čeho hradit, není půjčka ideálním řešením. Finanční experti a odborníci se shodují, že v případě půjčky anebo hypotečního úvěru by měl spotřebitel mít našetřeno alespoň šest po sobě jdoucích splátek. To pro případy nemoci anebo nenadálého výpadku příjmu.

Půjčte si jen tolik peněz,

kolik doopravdy potřebujete


Půjčit si není ostuda. Vždy je ale potřeba do tohohle procesu zapojit zdravý rozum. Pokud potřebujete pár tisícovek na úhradu faktur od dodavatelů, stačí chytře využít kontokorentu anebo tzv. mikropůjček – úvěrů o menších objemech, které většinou poskytují nebankovní společnosti. Nebankovních půjček se bát nemusíte. Každý – byť i nebankovní poskytovatel půjčky – totiž musí vlastnit platnou licenci vydávanou Českou národní bankou. Z trhu tak prakticky vymizeli nepoctivci, kteří zneužívali svízelné situace žadatelů o půjčky.

Peníze pouze od ověřených věřitelů


Je úplně jedno, jestli potřebujete peníze ihned na ruku, hledáte půjčku bez registru anebo si potřebujete půjčit větší obnos na nový automobil. Konkrétního poskytovatele půjčky byste měli vybírat na základě předchozích zkušeností. Zkuste se poptat mezi známými anebo v rodině, případně nahlédněte do internetových fór anebo diskuzí, kde se dozvíte spoustu důležitých informací.

Půjčky mezi sebou vzájemně porovnávejte


Protože je poskytovatelů půjček stále velké množství, je občas poměrně komplikované se v jednotlivých nabídkách bezpečně zorientovat. Naštěstí existují internetové kalkulačky a online srovnávače, prostřednictvím kterých zjistíte, kde vám nabídnou půjčku s nejnižším úrokem. Tady ale pozor, úrok není jediným ukazatelem, na základě kterého je vhodné půjčku vybírat. Mnohem lepší vypovídací schopnost má hodnota RPSN, která v sobě zahrnuje nejen úrok, ale také další poplatky s půjčkou spojené. Mezi nejznámější české srovnávače půjček patří coolpujcky.cz, pujcky.cz, uspory.cz a také pujckyhned.cz.

Se smlouvou opatrně


Co je psáno, to je dáno – starý známý fakt. Každou – byť i online smlouvu je proto potřeba důkladně pročíst a věnovat pozornost informacím o termínech splácení, případných sankcích, které vás mohou potkat, pokud porušíte smluvní podmínky. Ve smlouvách a obchodních podmínkách věnujte pozornost nápadně velkému, ale třeba také miniaturnímu písmu. Zaměřte se i na oblíbené „hvězdičky“ anebo poznámky pod čarou. Pokud něčemu ve smlouvě nerozumíte, nebojte se zeptat, případně si dokument vyžádejte k domácímu pročtení. Pamatujte také na to, že svým podpisem stvrzujete, že je vám vše jasné a uvedené informace berete na vědomí.

Před problémy neutíkejte


Může samozřejmě nastat situace, že si nebudete vědět rady se splácením půjčky. V takovém případě neprodleně kontaktujte věřitele. Informujte ho o své situaci a domluvte se na alternativním způsobu splácení. Za menší poplatek vám může věřitel splatnost půjčky posunout, případně se můžete domluvit na splátkových prázdninách. V žádném případě ale neignorujte upomínky věřitele. Dluh bude postupně narůstat a skončit můžete dokonce v exekuci.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !