Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Půjčku splácet půjčkou je cesta do pekel. Rozhodujte se uvážlivě

6. 12. 2017 | Finance
Půjčit si peníze z cizích zdrojů je dnes poměrně běžné a snadno dostupné řešení. Méně běžné pak už je jejich řádné splácení v dohodnutém termínu a v odpovídající výši. Jakmile se vaše dluhy vymknou kontrole a neschopnost splácet řešíte dalšími půjčkami, jste na nejlepší cestě do dluhové pasti. Jak si chytře půjčovat tak, abyste neuvízli v dluhové spirále a neohrozili tak vaši holou existenci?

V Česku dramaticky přibývá počet dlužníků s více exekucemi. Podle údajů z Exekutorské komory má čtyři a více exekucí již 380 tisíc lidí a přibližně 120 tisíc dlužníků jich má dokonce více než deset. Na počátku jejich dluhových problémů byl přitom v mnoha případech pouze nízký dluh. Problém nastává v okamžiku, kdy se dlužníci svou situaci pokoušejí vyřešit čerpáním dalších půjček, aby měli na splácení těch předchozích. Často si navíc půjčují za ještě horších podmínek a naskakují jim nové a nové sankce. Najít ze začarovaného kruhu cestu ven a zastavit roztočenou dluhovou spirálu je pak téměř nemožné. Jak si půjčovat zdravě a s rozumem?

Před každou půjčkou si nechte čas na důkladné zvážení

Půjčku splácet půjčkou je cesta do pekel. Rozhodujte se uvážlivě

Vždy, než se pro samotnou půjčku rozhodnete, pečlivě zvažte, zda ji vůbec potřebujete. Je pro vás to, co si chcete za získané peníze pořídit, opravdu nezbytné? Nestálo by za to našetřit si na tento výdaj časem z vlastních zdrojů? Platí to zejména o půjčování na nákup dovolené a vánočních dárků. Pokud jste přesvědčení, že se bez peněz teď a tady neobejdete, stanovte si výši splátek a délku splácení tak, abyste byli za každé situace schopni svému závazku dostát. A to i v případě, kdy dojde ke snížení či dočasnému výpadku příjmů.

Pozor na smluvní pokuty

Ve smluvních podmínkách jsou mnohdy obsažena ujednání o skrytých poplatcích, které vás mohou přivést na mizinu. Pozor si dejte na pasáže týkající se plnění informačních povinností. Pokud například neoznámíte změnu svých kontaktních údajů nebo ve sjednané lhůtě nedoložíte potřebné dokumenty, mohou přijít nemalé sankce ve formě smluvní pokuty.

Při neschopnosti splácet nedělejte mrtvého brouka

Pokud se dostanete do situace, kdy nejste schopni uhradit pravidelnou splátku, nespoléhejte se, že to váš věřitel přejde. Aktivně se snažte předcházet prodlení – především pak sankcím z prodlení. Včas zahajte jednání s věřiteli, informujte je o platební neschopnosti a pokuste se domluvit na změně splátkového kalendáře. Rozhodně si však nepůjčujte na jednotlivé splátky u dalších věřitelů. To je cesta do pekel.

Zvažte konsolidaci dluhů

Jednou z možností, jak řešit svou dluhovou situaci, je refinancování všech dosavadních dluhových závazků. Konsolidací dochází ke sloučení všech vašich dluhů a jejich nahrazení jedním dluhem a jedním věřitelem. Pomůže vám to nejen zpřehlednit vaši finanční situaci, ale také snížit měsíční splátky.

Místo klasické mikropůjčky pružná finanční rezerva

Pokud se čas od času ocitnete v krátkodobém nedostatku financí, kdy těsně před výplatou potřebujete peníze na neočekávané výdaje, zapomeňte na klasickou mikropůjčku s pevně danými splátkami i dobou splácení.

Zdroj: Ferratum


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !