Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Putování za vodopádem

1. 11. 2018 | Evropa

Protože rádi cestujeme, neustále vymýšlíme alespoň nějaké výlety po krásách naší země. Občas zabrousíme i k našim sousedům za hranice. Často teprve v autě za jízdy vymýšlíme cíl naší cesty. Tentokrát si ale manžel pro mě připravil překvapení a já jsem jen podle namířeného směru mohla odhadovat, kde asi skončíme.

Brzy bylo jasné, že míříme opět za hranice. Miluju přírodu, mám ráda hory, horské říčky a také vodopády. Navštívili jsme už mnoho krásných míst, takže na některá se vracíme opakovaně. Stále ale je co objevovat. Manžel „vypátral“ vodopád v Polsku, což bylo právě to zmiňované překvapení.

Dané místo jsme našli snadno. Bohužel až po příjezdu jsme zjistili, že tam právě probíhají běžecké závody a celá oblast je pro návštěvníky uzavřená a pod bedlivým dohledem policie. Nedalo se nic dělat, museli jsme odjet s nepořízenou. Nehodlali jsme se ale jen tak vzdát a brzy jsme sem vyjeli znovu. Tentokrát jsme byli úspěšní. Letní sezóna už skončila, a tak nebyl ani problém s místem na parkování. Bylo krásné odpoledne babího léta, turistů minimum a my jsme si to opravdu užili!

putování za vodopádemDoteď jsem neprozradila název a místo vodopádu. Jedná se o vodopád Wilczki, který se nachází v Dolním Slezsku v obci Miedzygórze, kde je opravdovou turistickou atrakcí. Jedná se totiž o nejvyšší vodopád v pohoří Kralický Sněžník a druhý nejvyšší vodopád v polských Sudetech (první je vodopád Kamieńczyka v Krkonoších). Leží na horské říčce v přírodní rezervaci, která vznikla v roce 1958 a zaujímá plochu 2,75 ha. Přestože malá horská obec Miedzygórze se stala klimatickými lázněmi, turisté sem proudí hlavně kvůli samotnému vodopádu a místu, ve kterém je zasazen. Vodopád na říčce Wilczce byl poprvé zmiňován jako turistická atrakce již v roce 1781. Říčka protéká skalními roklemi a vodopád původně padal z výšky 27 metrů. Po velkých povodních v roce 1997 se ale zřítily naplaveniny na skalní hraně a uměle vytvořený práh, čímž se výška vodopádu snížila přibližně o 5 metrů – dnes tedy padá z výšky „pouhých“ 22 metrů. Přitom některé prameny udávají, že vodopád Wilczki byl před rokem 1945 vysoký dokonce okolo 30 metrů. V přírodní rezervaci „Wodospad Wilczki“ uprostřed skal se projdete po množství krásně upravených chodníčků a vodopád můžete obdivovat z vyhlídkové terasy. Umístěno je zde i množství naučných tabulí, přičemž na některých je text také v češtině. Vzhledem k náročnosti terénu počítejte také s větším množstvím schodů (dříve jedno ze schodišť vedlo až na dno rokle). Na lavičkách si můžete odpočinout nebo se pokochat výhledem na vodopád nebo říčku. Celá rezervace leží ve výšce 530 – 590 metrů nad mořem a je pro turisty zatím přístupná zdarma, což v Polsku rozhodně není samozřejmost.

Hned za vodopádem se nachází tzv. Americký kaňon - skalní soutěska, která je hluboká 15 metrů a lemovaná 25 metrů vysokými, téměř kolmými skalními stěnami ve smíšeném lese. V další části pak říčka pokračuje širším údolím. Nad samotným vodopádem můžete obdivovat ještě kaskádu menších vodopádů a říčních peřejí.

Při naší návštěvě jsme potkali i několik malířů, kteří na skalách rozložili stojany a barvy s úmyslem zachytit kouzlo tohoto krásného místa. Vůbec se jim nedivím...

Vodopád se nachází hned na kraji obce a v jeho těsné blízkosti zaparkujete na placeném parkovišti. Další parkovací místa v obci jsou k dispozici v omezeném množství. Naproti parkovišti se také nachází příjemná restaurace s venkovním posezením. Posedět si také můžete v další občerstvovně na okraji rezervace. My jsme toho rádi využili a pěknou procházku zakončili českým pivem a výbornou domácí limonádou. Už od 18. století hojně navštěvovaná obec si dodnes zachovala svůj malebný ráz a kouzlo. Jestli to sem od vás také nemáte příliš daleko, určitě toto místo navštivte. Opravdu to stojí za to!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Putování za vodopádem:

Putování za vodopádem
Putování za vodopádem
Putování za vodopádem
Putování za vodopádem
Putování za vodopádem
Putování za vodopádem
Putování za vodopádem
Putování za vodopádem
Putování za vodopádem
Putování za vodopádem
Putování za vodopádem
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc pěknéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé místoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
díky za info, pěkné Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles