Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Půvabné indické šperky

13. 09. 2010 | Trendy

Jsou jedním ze symbolů pestrobarevné Indie. Šperky. Bohatě zdobené, pečlivě propracované – jedním slovem skvostné. Indické ženy si zdobí prakticky každou viditelnou část těla – vlasy, obličej, dekolt, nohy a samozřejmě ruce. Zvláště při slavnostních příležitostech se Indky do šperků doslova odívají. Přesto jejich oděv nikdy nepůsobí nevkusně nebo předimenzovaně. Indický smysl pro dokonalost je opravdu záviděníhodný.

Vlasy dělají Indku

Vdanou obyvatelku Indie výrazně zkrášluje už samotný účes. Zatímco svobodné dívky si vlasy splétají do jednoho či dvou copů, vdanou ženu zdobí nejrůznější vysoko vyčesané účesy a drdoly, tím složitější, čím významnější je událost, pro kterou jsou určeny.

Nejstarší a nejpůvabnější ozdobou vlasů jsou bezpochyby živé květy. Nejoblíbenější jsou voňavá jasmínová poupata. Vplétají se do vlasů v podobě girland. Někdy bývají nahrazovány květinami umělými, ovšem s autentickou vůní.

Nejznámější vlasovou ozdobou je ale bezesporu tikka. Jde o dlouhý řetízek zakončený výrazným přívěskem, který se pomocí háčků upevňuje na pečlivě učesanou vlasovou pěšinku. Luxusnější tikky bývají přizdobeny i dalšími řetízky, které se přichycují k vlasům po stranách hlavy. Tikka je někdy nesprávně zaměňována s bindi – tečkou na čele, která může být buď namalovaná nebo vystřižená z kousku fleecu a nalepená.

A při velmi slavnostních chvílích si indické ženy vplétají do vlasů paranthu – umělý cop z různě obarvených vláken, zakončený výraznými ozdobami nebo zrcátky.

Od uší k dekoltu aneb nic není obyčejné

Opravdu velké oblibě se v Indii těší velké náušnice – kundala. Nejčastěji jsou stylizované do tvaru ryby, kapky nebo zvonečku a i ty nejmenší měří okolo 3 centimetrů. Často k nim bývá připevněný řetízek, který se upevňuje buď co nejvýše do vlasů, nebo se volně připne na vlasy kousek za ucho a vytvoří ozdobný oblouček.

Existují i náušnice zakrývající celé ucho. Jmenují se kán a připevňují se háčky po celém obvodu ucha.

Stejně bohatě jako uši si ženy v Indii zkrášlují i nos. Ten bývá také propíchnutý na jednom či více místech a zdobí ho buď jednoduché kroužky s množstvím přívěsků, nebo doplněné o dlouhé řetízky, které se připevňují do vlasů za ucho.

Nejrůznější zlaté a stříbrné řetízky zdobící dekolt se také nevyznačují skromností. I zde platí – čím větší, tím lepší. Typickým náhrdelníkem vdaných žen je mangalsútra - masivní dlouhý náhrdelník napodobující svým vzhledem zlato, diamanty a černé perly (i když ti nejbohatší Indové si samozřejmě mohou dovolit originál). Na konci mangalsútry je připevněný velký zdobný přívěsek.

Samostatnou kapitolou při odívání horní části těla tvoří tzv. kundan sety. Jde vlastně o dokonale sladěné soupravy šperků, obsahující obvykle náušnice, náhrdelník a tikku, někdy i nejrůznější sponky a ozdobu do nosu. U nás je můžete čas od času zahlédnout na plesech nebo galavečerech, kde dokonale doplňují bohatě střižené šaty svých movitějších nositelek.

Náramky, prstýnky a nákotníčky

Jedné věci mají indické ženy ve své šperkovnici zdaleka nejvíc – náramků. Není neobvykle potkat na ulici ženu s rukama ozdobenýma od zápěstí až po loket několika tucty náramků.

Drobným barevným náramkům se říká bangles a jejich nošení je hotová věda. Nejen že musí barevně perfektně ladit k sárí, ale musí být na rukou i nápaditě navlečeny a co je nejdůležitější, levá ruka musí být zrcadlovým obrazem pravé. Naštěstí se v Indii na každém rohu prodávají již zkompletované sady těchto náramků – čuryia. Jedna sada ale průměrně náročné Indce zdaleka nestačí. Proto si jich kupují několik a různě je vzájemně kombinují.

Mezi drobné náramky bangles se pro efekt často přidává několik masivnějších výrazně zdobených náramků – kančan. Na ty se ještě mohou navléknout nejrůznější přívěsky, kterým se říká džunka.

I prstýnky mají v Indii nejraději výraznější. Tenké kroužky tady prakticky nenajdeme. Překvapivé je, že mnoho žen dává přednost velké spoustě prstýnků na nohou, zatímco ruce jim zdobí jen několik málo kousků. Zajímavým prvkem mezi indickými ozdobami rukou je bridal. Jsou to prstýnky spojené s náramkem, sbíhající se na hřbetu ruky do ozdobného motivu. Využívá se hlavně při oslavách nebo při tanci.

K nohám indických žen patří ještě jedna typická ozdoba – nákotníčky (payal), zdobené ve větší či menší míře rolničkami. Zkrátka, musí cinkat. Stejně jako u náramků musí být obě nohy ozdobeny stejně. Na rozdíl od nejrůznějších evropských bižuterních nákotníčků nosí Indky ty své opravdu volně. Má to hned dvě výhody – vypadá to skvěle a noha je opticky prodloužená a zeštíhlená.

 

Notburga

ChytráŽena.cz

Foto: Sárí.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je to nádhera ale já mám ráda stříbro,taková nádhera se do práce nehodí.
Obrázek uživatelky
profil
Jsou moc krásné,ale já nevím kam bych je nosila.
Obrázek uživatelky
profil
nadherne.......cena asi nevycislitelna
Obrázek uživatelky
profil
fakt krasne
Obrázek uživatelky
profil
to krásné věci ......
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles