Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Radim Uzel v nové knize radí, co s nevěrou

4. 04. 2017 | Knižní tipy
Název: Nevěra a co s ní
Autor: Radim Uzel
Nakladatelství: Epocha
Datum vydání: 2/2017
Formát: 145 x 205 mm
Vazba: vázaná s přebalem
Počet stran: 152 stran
Cena: 169 Kč

Knihy našeho předního sexuologa RADIMA UZLA se setkávají s velkým čtenářským zájmem, a tak se často dočkají nových vydání. Výjimkou není ani publikace NEVĚRA A CO S NÍ, která, stejně jako autorovy další tituly, vychází z jeho mnohaletých zkušeností, je psaná poučeně, ale zároveň lehce, s nadhledem a humorem.


Čtenáři se v ní seznámí s historií nevěrníků a nevěrnic, přičemž se ponoří až do starověku a přes křesťanský středověk a galantní renesanci se dostanou až k životu našich babiček a dědečků. Hlavní část knihy je věnována žhavé současnosti – kolik je nevěrných? Jak nevěru vidí muži a jak ženy? Která manželství jsou k ní náchylná? A jaké jsou vůbec její příčiny? A hlavně – co s ní? Čtivou knihu plnou zajímavých informací doplňují stylové fotografie.

Nevěra a co s níVětšina statistik vypovídá o tom, že celoživotní věrnost dokáže dodržet jen asi 3–4% párů. O důvodech této věrnosti je ovšem možno jenom spekulovat. Často zde hraje roli hluboká náboženská víra, jindy tato celoživotní věrnost může maskovat vrozenou frigiditu nebo impotenci. Znamená to tedy, že prakticky každý člověk se s nevěro ve svém životě setká a pokud se sám nezařadí do zástupu nevěrníků, bude tímto jevem zasažen ve svém nejbližším okolí.

...lásku jsme si přísahali, slovo jsme si navždy dali, v každé době věrní zůstaneme sobě... Snad. Stát se to může. I když nějaký škarohlíd by jistě mohl namítnout, že věrné a neutuchající milování Jeníka a Mařenky je spíše ojedinělým jevem balancujícím na vratké hranici statistické chyby.
Říká se, že muži (Jeník promine) jsou prý již od přírody rodem polygamním, přelétavým, mravně nepevným a permanentně toužícím po cizích ložích, kdežto věrné a sexuálně zdrženlivé Mařenky s rukama v klíně tiše drží sošnou stráž u rodinného krbu, ve výše uvedeném případě u selské pece.
Nu, jak která. Aniž bychom tím však chtěli skládat úlitbu věhlasným genderovým studiím, konstatujme, že skutečnost je daleko složitější. Doktor Radim Uzel, náš přední sexuolog, zúročil v této knize zkušenosti ze své mnohaleté poradenské praxe. Píše o nich poučeně, lehce a s odpouštějícím nadhledem. Vždyť nevěra má nejméně tolik podob jako láska.

Ukázka z knihy Nevěra a co s ní

Kapitola 10. Která manželství jsou k nevěře náchylná?
Manželství nevzniklo původně za účelem uspokojování sexuálních potřeb a ani dnes to není jeho hlavní náplní. Samozřejmě se jedná o sexuální partnerství, ale střízlivý pohled praví, že je to především smlouva týkající se ekonomiky společného hospodaření směřované hlavně za účelem výchovy potomstva.

Rodina harmonizuje dvě protichůdné tendence muže a ženy. Zatímco muž má snahu rozmnožovat svůj genetický materiál po co možná nejširším biologickém terénu, zplodit pokud možno co nejvíce dětí s co nejvíce ženami, usiluje žena naproti tomu o získání zodpovědného živitele a ochránce sebe a svého potomstva. Odtud pramení daleko větší touha muže po sexuálních avantýrách, nevěře, nebo alespoň občasném „odskoku“ a proti tomu tendence ženy „držet si tatínka doma“. Muž si k tomu vybírá mladou, plodnou a sexuálně atraktivní partnerku, žena pak muže rovněž zdravého, statného a takového, který má dobrý „přístup ke zdrojům“. V naší době to už neznamená jistou mušku nebo dobře nabroušený oštěp, ale spíše tučné bankovní konto a naditou peněženku. Některé ženy pak volí velice mazaný a vykutálený postup takzvané „smíšené reprodukční strategie“: za manžela pojmou toho bohatého a dítě zplodí s tím zdravým. Důkazem jsou pak manželky vysoce postavených bankéřů a politiků, které otěhotní se svým bodyguardem.
Manželská smlouva je tedy v prvé řadě smlouvou ekonomickou. A je už naprosto jedno, zda je uzavřená před Bohem, před domorodým šamanem, nebo před starostou. Lhostejno, zda je zpečetěna kuriózními obřady, snubními prsteny nebo razítkem. Bohužel se někdy uzavírá jenom podáním ruky, jako obchodní smlouvy v Americe, ale tento postup v sobě nese riziko snadnějšího vyklouznutí, protože, co není psáno, to není dáno. V některých společenstvích se to už jaksi předem zabezpečuje obřadem zásnub, což by z právního hlediska bylo možno označit jako „smlouvu o smlouvě budoucí“.

O autorovi knihy Nevěra a co s ní

MUDr. Radim Uzel, CSc. (*27. března 1940, Ostrava)
Promoval v roce 1963 na lékařské fakultě v Brně.
Po celou dobu své odborné praxe se věnoval reprodukční medicíně, poruchám plodnosti, plánovanému rodičovství a problematice antikoncepce. V rámci specializace v lékařské sexuologii se profiloval především jako odborník na sexuální výchovu. Je autorem mnoha článků v tisku, rozhovorů a publicistických relací v rozhlase a v televizi. Každoročně absolvuje desítky přednášek a besed v oblasti sexuální výchovy pro odbornou i laickou veřejnost. Jeho vystoupení i písemné projevy vynikají srozumitelností a humorným nadhledem.


Tuto knihu Nevěra a co s ní koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Epocha.

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !