Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rady, jak krmit akvarijní rybičky

25. 10. 2007 | Zvířátka
Základním pravidlem, které bychom měli dodržovat při výběru krmiva pro jednotlivé druhy ryb, je zajistit co možná nejpestřejší jídelníček. Musíme počítač s tím, že si ryby ve svém přirozeném prostředí vybírají velmi rozmanitou potravu: hmyzí larvy, drobné bezobratlovce, kousky vyšších rostlin, řasy atd.

To, čím se živí naši miláčci v akváriu, závisí hlavně na nás. Snažme se proto často střídat rybí potravu, ryby se nám za to určitě odvděčí zdravím, energií a pěknými barvami.

Dobře udržované akvárium je naší vizitkou, která o nás mnohé prozradí. Ekosystém akvária můžeme nejvíce ovlivnit právě prostřednictvím krmení ryb a výběru odpovídající filtrace. Kvalitní potrava by neměla mít vliv na snížení kvality vody. Především by neměla způsobovat zakalení vody. Musí být dobře stravitelná. Omezí to počet částeček krmiva a prodlouží čas, který musí uplynout mezi nutnou výměnou vody v akváriu.

krmení rybiček Na trhu je k dostání potrava: suchá, mražená nebo živá.

Můžete si také zahrát na kuchaře a vlastnoručně připravit pro vaše svěřence nějakou stravu. Aby však takový způsob krmení nepřinesl více problémů než užitku, vyžaduje od nás určité znalosti a zkušenosti. Nejbezpečněji a nejlevněji nakrmíme rybky suchým krmivem - vločkami, granulemi nebo tabletami.

Při nákupu suchého krmení, které vyrábí profesionální firmy, se vyhneme nebezpečí, že zavlečeme do akvária chorobotvorné mikroorganismy -baktérie, viry, parazity. K tomu dochází často při krmení živou nebo mraženou potravou. U suchého krmiva nemusíte zbytečně odchytávat, rozmrazovat nebo desinfikovat. Okamžitě po otevření krabičky se podává rybičkám. Pamatujte na to, že krmivo se musí skladovat v těsně uzavřených obalech, aby neztratilo cenné vitamíny a uchovalo si složení, který výrobce uvádí na etiketě. Krabičku uchovávejte na suchém místě a vždy ji pevně uzavřete, krmivo zakoupené v sáčku přesypte to plastových krabiček s uzávěrem.

Pro každý druh ryb musíte zvolit zvláštní krmivo. Je přece známo, že savci a ptáci nejedí vždy to samé, a stejně tak je to s rybami. Krmivo musíme individuálně přizpůsobit: druhu, věku a kondici našich rybiček. Frekvence krmení také závisí na výše uvedených faktorech. Často slýchávám mylný a velmi rozšířený názor, že ryby se mají krmit jednou denně a jednou týdně mají držet hladovku. Mladé dorůstající jedince krmíme malými porcemi několikrát denně a volíme 2-3 druhy krmiva.

krmení rybiček Do jídelníčku nemocných, oslabených nebo zotavujících se ryb je dobré přidat nějaké speciální výživné a posilující krmivo. Dospělé jedince krmíme 2-3krát denně velmi malými porcemi tak, aby jejich zbytky nezůstávaly na dně. Při nákupu nových ryb se přesvědčte, jak mají požadavky na potravu, a zvláště jestli jde o ryby masožravé, býložravé nebo všežravé. Pamatujte si také, že ne vše, co rybě chutná, je pro ní zdravé.

Býložravé ryby: tlamovci, krunýřovec modrý nebo poecilie by měli mít rostlinnou stravu, ale jako obohacení je dobré ji dávat krmivo pro všežravé ryby, nebo krmivo se zooplanktonem. Když ryba v přírodě požírá rostlinu, konzumuje s ní také určité množství mikroorganismů, které tak doplňují její jídelníček.

Většina druhů akvarijních ryb jsou všežravých. Kromě základní potravy by měly mít možnost dostat několikrát týdně velmi výživnou a chutnou řasu spirulina nebo artemie. Závojnatkám musíme připravit zvláštní menu s nízkým obsahem bílkovin a vysokým obsahem vitamínu C. Tato strava je nakrmí a zbytečně nezatíží jejich zvláštní trávící ústrojí, které vzniklo v procesu genetického křížení. Zlatá rybka závojnatka nás bude dlouho těšit svými pěknými barvami a vitalitou - je to velmi důležité, protože v důsledku na ní záleží, zda se splní naše přání.

Jakou formu krmení pro rybičky zvolit?
Při rozhodnutí musíme zvážit několik faktorů:
1) velikost ryb - rozměry kousků musí odpovídat velikosti ryby. Malé rybky do 6 cm je vhodné krmit vločkami nebo drobným granulátem.
2) v které části akvária daný druh ryb nejčastěji přebývá - ryby, které se zdržují u dna, rády hledají krmivo mezi kameny a v dolní části akvária, pro ně budou nejlepší tablety nebo granulát, protože nezůstávají na hladině. Ryby, které se živí v horní části akvária, naopak dávají přednost vločkám nebo granulátu, který zůstává na hladině.
3) kdo se stará o akvárium - jestli se o akvárium starají děti nebo nezkušené osoby (např. ochotná sousedka během dovolené), je lépe zvolit tablety nebo granulky. Vyhneme se tomu, že ryby budou překrmené, protože můžeme snadněji vysvětlit a určit, jaká je odpovídající dávka. Lépe si představíme, že máme rybkám dát 10 granulek nebo 2 tabletky 2krát denně, než špetku vloček.

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Občas dávám rybičkám okurek /hadovku/ tenké kolečko a je to pro ně pochoutka. Zůstane jen zelená slupka. Mám sumečka a parmičky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles