Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rady pro cestování letadlem 1.: Kde začíná cesta? - Přípravy na cestu, balení

8. 07. 2010 | Praktické rady

Hmotnost zavazadel:

- Každý cestující v ekonomické třídě může na letech do Evropy, Blízkého Východu a Střední Asie bezplatně přepravit zapsaná zavazadla o maximální hmotnosti 20 kg, u Business třídy je to 30 kg.


- U zaoceánských letů (do USA a do Kanady) platí, že cestující v ekonomické třídě mohou zdarma přepravit jedno zapsané zavazadlo v maximální váze 23 kg, cestující v Business třídě mohou odbavit dva kusy zavazadel s maximální váhou každého z nich 32 kg. Zmíněné údaje o váze platí u Českých aerolinií. Pro dopravu s jinými společnostmi je třeba informace ověřit, mohou se lišit. U síťových přepravců jsou váhové limity víceméně obdobné, u nízkonákladových společností mohou být výrazně nižší.
- Cestující s malými dětmi do 2 let mohou bezplatně přepravovat složený dětský kočárek a zapsané zavazadlo dítěte o maximální hmotnosti 10 kg.


odbaveni- doporučuje se zavazadla příliš nepřetěžovat, značně se tak sníží možnost poškození při manipulaci letištním personálem.


Obsah a zabezpečení zavazadel:


- Cestující nesmí přepravovat v zavazadle ani u sebe žádný z nebezpečných předmětů a látek, jako jsou výbušniny, střelivo, pyrotechnika, hořlaviny, zápalné látky, radioaktivní materiál, magnetický materiál, okysličovadla a jiné organické peroxidy, žíraviny, rtuť, jedy a infekční látky.

- Do zavazadel by neměly přijít rozbitné, křehké a drahé předměty - jako jsou fotoaparáty, přenosné počítače, kamery, peníze, šperky, atd. Ty si vezměte s sebou na palubu.


- Zavazadlo se vyplatí zabezpečit proti nechtěnému otevření. Na většině letišť fungují balící firmy, které zavazadlo za poplatek obalí fólií. Cestující s letenkou Českých aerolinií mají možnost využít na letišti Praha Ruzyně bezplatné balení zavazadel do ochranné fólie. U stánku s balící službou v Terminálu 1 i 2 se stačí prokázat platnou letenkou.


- Při letech do USA se zavazadla nesmějí kvůli bezpečnostním kontrolám uzamykat, tamní orgány mohou zámek násilně otevřít. Na poškozené zavazadlo se pak nevztahuje reklamace.

- Každé zavazadlo by mělo být označeno jmenovkou s plnou adresou trvalého i přechodného pobytu (např. adresou hotelu), doporučuje se opatřit zavazadlo i cedulkou s podrobnějšími údaji (adresou trvalého i přechodného pobytu, telefonním číslem a údaji o termínu pobytu). Tuto cedulka, která v případě ztráty zavazadla slouží k jeho snadnější identifikaci, je následně vhodné umístit do vnitřních prostor zvazadla.


Kabinové zavazadlo:


- Každý cestující si může vzít na palubu jedno kabinové (nezapsané) zavazadlo, u kterého v ekonomické třídě rozměr všech tří stran nepřesáhne 115 cm resp. váhu 12 kg. V business třídě si smí cestující vzít na palubu 2 ks zavazadla, kde ani u jednoho rozměr všech tří stran nepřesáhne 115 cm, resp. váhu 18 kg.


- Cestující si kromě kabinového zavazadla smí vzít na palubu dámskou odbavenikabelku, kabát, šál nebo přikrývku, deštník nebo vycházkovou hůl, fotoaparát, kameru nebo dalekohled, přenosný počítač, četbu na dobu letu, koš a jídlo pro dítě na dobu letu, složitelný vozík pro invalidní cestující, případně berle nebo jiné podpěrné přístroje.


- Do kabinového zavazadla samozřejmě nepatří zbraně, ochranné spreje, nože, ale ani nůžky či manikúra, hračky napodobující útočné zbraně a další bodné či sečné předměty.


Přeprava nadrozměrných zavazadel:


- Zvláštní druhy zapsaných zavazadel jako např. hudební nástroje, televizní kamery, sportovní lodě, rybářská či potápěčská výstroj, se mohou letecky přepravovat jen v ochranném obalu.

- Jejich hmotnost se započítává do celkové povolené hmotnosti zapsaných zavazadel.


- Odbavení těchto zavazadel probíhá na speciální přepážce „Nadrozměrná zavazadla“.


- Jízdní kola se přepravují pouze jako zapsaná zavazadla a započítávají se do celkové hmotnosti.


- Přeprava jízdního kola je povolena jen v případě, že řidítka jsou otočena do podélné osy kola, pedály odmontovány a kolo je zabaleno tak, aby se minimalizoval pohyb přední vidlice kola (např. v papírové krabici nebo obaleno igelitovou fólií).


Zdroj: České aerolinie
Více informací na bezplatné lince 800 310 310

Foto: Petr Hejna


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hlavne si dajte spravit zuby...a by ste zvladli v pohode tlak
Obrázek uživatelky
profil
to nevim, nizkonakladovky jako wizzair, pocitaji damskou kabelku jako dalsi kus zavazadla, tzn. doplatit nebo narvat kabelku do kabinoveho zavazadlaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles