Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rady pro cestování letadlem 2.: Odbavení. Povinnosti a práva cestujících

5. 08. 2010 | Praktické rady

Odbavení:

- Na letišti je třeba být alespoň 1 hodinu před odletem.
- Na odbavovací přepážce získá cestující po předložení letenky (v současné době elektronických letenek stačí předložení pasu nebo občanského průkazu) palubní vstupenku s uvedeným číslem sedadla v letadle.

- Pracovník odbavovací přepážky rovněž provede zaregistrování zavazadla. Zavazadlový lístek je třeba uschovat společně s letenkou a palubní vstupenkou. V případě, že hmotnost zavazadla překročí povolenou váhu, je cestující u odbavovací přepážky požádán o uhrazení poplatku za nadváhu.


odbaveni- Cestujete-li z Prahy s Českými aeroliniemi, je možné se odbavit na přepážce již 24 hodin před odletem. Po odbavení obdržíte palubní vstupenku a následující den již přejdete přímo přes bezpečnostní kontrolu do příslušného gatu. Odbavit se k letu na pravidelných linkách je možné též prostřednictvím internetu, stačí mít elektronickou letenku. Odbavit se tímto způsobem je možné nejdříve 24 hodin před odletem, nejpozději však 35 min před plánovaným startem.

- Na mnoha světových letištích včetně pražského můžete využít samoobslužných odbavovacích kiosků. Ty mají velmi jednoduché a intuitivní ovládání a je možné se na nich odbavit na naprostou většinu cest na pravidelných linkách (cca 98 % cestujících Českých aerolinií). Kiosky šetří čas (žádné fronty před přepážkami), lze se na nich odbavit v předstihu (již 24 hodin před odletem), je možno si libovolně vybírat sedačku a pak ji opakovaně změnit. Z kteréhokoliv kiosku se lze odbavit na kterýkoliv pravidelný let. Ne všechny letecké společnosti létající z Prahy však nabízí možnost odbavení tímto způsobem. V současné době zde tuto službu nabízí společnosti kromě Českých aerolinií také Air France, Austrian Airlines, Finnair, Iberia, -KLM a Lufthansa.


- Odbavení na přepážce končí obvykle 40 minut před plánovaným odletem.


Před odletem na letišti


- V duty-free obchodech umístěných v odletové hale ruzyňského letiště mají cestující možnost nakoupit za zajímavé ceny různé druhy zboží a suvenýrů. Naleznou zde zejména parfémy, alkohol, cigarety, cukrovinky či české sklo.


Zpožděný a zrušený let


- V případě zpožděného letu má cestující nárok na péči za přesně stanovených podmínek.


- Rozsah poskytovaných služeb cestujícím se v tomto případě odvíjí od  délky čekání a od vzdálenosti destinace, do které klient aerolinií letí.


- Například u nejkratších letů do vzdálenosti 1500 kilometrů (což je většina evropských destinací) náleží cestujícímu poskytnutí základní péče jako např. umožnění dvou telefonních hovorů na účet dopravce s jejich celkovou délkou 3 minuty nebo odeslání dvou e-mailů či dvou faxů, a občerstvení v rozsahu, který odpovídá době čekání, až v případě zpoždění přesahující dvě hodiny. 


Odbavení letuZrušený let


- Letecké společnosti poskytují cestujícím v případě odmítnutí přepravy nebo zrušení letu dopravcem, tedy například z technických důvodů, finanční kompenzace podle ustanovení čl. 5, Nařízení Evropské komise č. 261/2004, který stanovuje jejich míru a výši.


- Obecně platí, že čím déle cestující musí čekat na svůj let, tím se rozsah poskytovaných služeb zvyšuje, vždy ale v závislosti na vzdálenosti destinace.
 
- Při zrušení má cestující nárok na vyplacení následující náhrady:
- 250 EUR na letech kratších než 1500 km (v případě, že zpoždění nepřesahuje 2 hodiny, činí náhrada 125 EUR).

400 EUR u letů v rámci EU delších než 1500 km a u ostatních letů v rozmezí 1500 až 3500 km (v případě, že zpoždění nepřesahuje 3 hodiny, činí náhrada 200 EUR).

600 EUR v případě mimoevropského letu přesahujícího 3500 km (v případě, že zpoždění nepřesahuje 4 hodiny, je náhrada 300 EUR).

Výše kompenzace je odstupňována například podle vzdálenosti destinace a dalších pravidel, např. jestli se jedná o kompenzaci v hotovosti nebo v podobě refundovatelného či nerefundovatelného dokladu.

Refundovatelný i nerefundovatelný doklad může cestující v případě Českých aerolinií použít v kterékoliv z jejich kanceláří  k nákupu letenky nebo služby spojené s leteckou přepravou. Refundovatelný doklad si také může nechat proplatit.

- V případě, že dopravce zajistí dopravu alternativním způsobem, a cestující tak do dané destinace dorazí po původně plánovaném příletu do limitu, který evropské nařízení určuje, je finanční kompenzace redukována na polovinu.


Kompenzace za zrušený let se neposkytuje


letuska- Pokud byl cestující s předstihem informován o zrušení letu (min. 14 dnů předem).


- Pokud byl cestující informován o zrušeném letu více jak 7 dní před odletem a cestujícímu bylo zároveň nabídnuto alternativní letecké spojení, u kterého je odlet ne více jak o 2 hodiny dříve oproti původnímu plánu a přílet do konečné destinace není později jak 4 hodiny oproti původnímu plánu.

- Pokud byl cestující informován o zrušeném letu méně jak 7 dní před odletem a cestujícímu bylo zároveň nabídnuto alternativní letecké spojení, u kterého je odlet ne více jak o 1 hodinu dříve oproti původnímu plánu a přílet do konečné destinace ne později jak 2 hodiny oproti původnímu plánu.

- V případě, kdy je let zrušen z důvodů, který je mimo kontrolu dopravce a kterým nebylo možné předejít, např. počasí, teroristický útok, apod., nemá cestující na finanční kompenzace nárok.


Zdroj: České aerolinie
Více informací na bezplatné lince 800 310 310

Foto: Petr Hejna


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !