Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Rady pro cestování letadlem 3: Na palubě. Jak být fit.

7. 09. 2010 | Praktické rady

V průběhu letu:

- Z bezpečnostních důvodů není možné na palubě letadla používat některá elektronická zařízení – zejména mobilní telefony. Počítače a jiné elektronické přístroje musejí být vypnuty při vzletu a přistání letadla.

- Na palubě je také přísně zakázáno kouřit. Palubní personál vám na požádání poskytne nikotinové žvýkačky.


- Cestující obdrží jídlo a teplé i studené nápoje (včetně několika druhů džusů, coca coly, piva, bílého nebo červeného vína, kávy a čaje) na palubě zdarma. Jeho výběr a množství se obvykle odvíjí od denní doby, délky letu resp. vzdálenosti destinace a cestovní třídy.V případě letu do jiného časového pásma se podává občerstvení, které odpovídá denní době v cílovém časovém pásmu.


letadlo- V případě většiny tradičních síťových leteckých společností si cestující mohou zpříjemnit let četbou některých domácích či zahraničních deníků a časopisů, které jsou zdarma k dispozici na palubě. V případě tzv. nízkonákladových společností jsou jídlo, nápoje, noviny či časopisy k dispozici pouze za poplatek.


Transit


- V případě, že cestující přestupuje na návazný let, může využít služeb pozemního personálu.

- Na letištích v transitním prostoru se nacházejí přepážky dané letecké společnosti nebo jejích aliančních partnerů, kde je personál schopen poskytnout potřebné informace o návazném letu, pomoci s případným přesměrováním či vyřešením vzniklé situace (např. zpoždění či zrušení návazného letu).


- U tradičních leteckých společností, obecně platí, že cestující, který přestupuje na návazný let, je odbaven až do cílové destinace, tzn. je vybaven palubní vstupenkou na návazný let a jeho zavazadlo je automaticky přeloženo do daného letadla.


Buďte fit v letadle


- Pokud podstupujete léčbu, trpíte chronickou nemocí nebo jste byli v nedávné době hospitalizováni, doporučujeme poradit se před odletem s ošetřujícím lékařem.

- Trpíte-li strachem z létání, poraďte se s vaším lékařem, může vám předepsat léky na uklidnění. Před letem se můžete též se svým strachem svěřit palubnímu personálu, který vám bude připraven pomoci.


- Před odletem je dobré se dobře a dostatečně vyspat. Pokud letíte na východ, několik dní před letem choďte dříve spát, před odletem na západ se snažte chodit spát co nejpozději.

- Lehká tělesná námaha před odletem vás osvěží a uvolní a po příletu se budete cítit lépe. Po odbavení je například dobré projít se po terminálu.


- V průběhu delšího letu se doporučuje dlouho nesedět ve stejné poloze. Pro povzbuzení krevního oběhu je dobré vstát, projít se po kabině a protáhnout si končetiny.

- Je vhodné cestovat v pohodlném, volném oblečení nejlépe z přírodních vláken. Pokožku před vysoušením suchým vzduchem v letadle chraňte dobrým zvlhčovačem.


Bolesti v uchu způsobené změnou tlaku je možné se zbavit zacpáním nosu, zavřením úst a polknutím vzduchu nebo jakoby vyfouknutím vzduchu zavřenými ústy. Pomáhá také žvýkačka nebo cucání bonbonů. 


- Jíst je dobré v době, kdy je běžné jíst v cílovém časovém pásmu. Snídaně bohatá na bílkoviny a oběd a večeře bohatá na sacharidy pomohou upravit vaše biologické hodiny.


letadloBěhem letu se nepřejídejte. Pijte hodně vody a omezte pití alkoholu, čaje a kávy. Po přistání tak budete čerstvější.

- Trpíte-li nevolností, doporučujeme: nelétat s prázdným žaludkem, před letem a během letu konzumovat lehké jídlo, např. ovoce, zeleninu, salát či sušenky. Nepijte alkohol, kávu ani černý čaj, nekuřte. Před odletem nejezte kořeněná a tučná jídla, ale potraviny bohaté na vitamín B1. Vyberte si sedadlo v uličce a blízko křídel, kde se letadlo nejméně chvěje.


- Cestujete-li na dlouhých trasách, k minimalizaci vzniku oběhových potíží doporučujeme: pít dostatek vody, vyhnout se konzumaci alkoholu, kávy či černého čaje, občasné procházky po kabině letadla, provozovat drobné cviky pro podporu oběhu v dolních končetinách. Máte-li potíže s krevním oběhem, používejte během letu kompresní punčochy. Užíváte-li léky, mějte je během letu u sebe.


Pod článkem naleznete fotografie znázorňující uvolňovací cvičení v letadle


Zdroj: České aerolinie
Více informací na bezplatné lince 800 310 310

Foto: Petr Hejna


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mala som jednu srandovnú skúsenosť, treba dost piť, len čo?..ak nám doniesli octovú kávu, leno kanvice pred letom vyvarili octom a neumyli
Obrázek uživatelky
profil
mnohí to nerešpektujú
Obrázek uživatelky
profil
letu na Rhodos jsme dostali zákusek,teplé jídlo pití.Pak kávu nebo čaj.Bonbon byl samozřejmostí.Pití pivo,víno,nealko.To stejné i na cestě zpátky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles