Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rakytník - zázračná rostlina, oranžový poklad

25. 07. 2014 | Knižní tipy
Název knihy: Rakytník
Podtitul: Zázračná rostlina, oranžový poklad
Autor: Bajer Jiří
Nakladatelství: Mladá fronta
Pevná bez přebalu lesklá
Rok vydání: 2014
Rozměry: 150 x 225 mm
Počet stran: 160 + 16 stran přílohy
Cena: 187 Kč

Již dávno není pravda, že rakytník je jen ten trnitý keř s kyselými plody, který se hodí asi jenom pro ptáky v zimě a k osazení zdevastované půdy. Rakytník je nová a významná kulturní plodina, která vyvolává stále větší zájem. Zcela jistě ani jedna v přírodě volně rostoucí rostlina si nezískala tak rychle a tak velkou pozornost jako rakytník. Za necelých sedmdesát let se rakytník stal rostlinou světového významu.

Oceňován je vysoký obsah vitaminů v plodech a oleje s léčivými vlastnostmi. Vědci objevují možnosti stále širšího využití a dále zkoumají bohatou paletu biologicky účinných látek. Nabízí se využití jeho plodů i listů pro potravinářství a léčivých látek a jejich účinků zvláště pro zdravotnictví. Významné je také uplatnění rakytníku ve veterinární medicíně. Využívá se zbytků při zpracování plodů jako přísad do krmiva v živočišné výrobě, což zvyšuje přírůstky, zkvalitňuje masné produkty a posiluje imunitu zvířat.

RakytníkDřevo rakytníku má vysokou výhřevnost. Svými kořeny regeneruje zdevastovanou půdu a obohacuje ji o vzdušný dusík, který poutá pomocí symbiotických bakterií. Krásou keře a barevnými plody zkrášluje okrasné výsadby. Rakytník, to je světový trend pro zdraví.
 v ČR jsou již založeny první plantáže a máme zkušenosti s pěstováním rakytníku. Tato kniha nechť je inspirací pro další pěstitele, pro velké i malé výsadby rakytníku. Kniha seznamuje s léčivými vlastnostmi a dalšími pozitivy této rostliny, radí, jak pěstovat a také jak plody a další části rakytníku prakticky využívat - najdete zde recepty na šťávy, džemy, saláty, čaje, ale také masti, dokonce víno apod.

Ukázka z knihy Rakytník:


RAKYTNÍK

Ve Finsku byl rakytník vyhlášen jako „Rostlina roku 2005“. V Evropě byl rakytník uveden do kulturního pěstování již v roce 1960, především pro vysoký obsah vitaminu C. V bývalé NDR bylo vysazeno 250 ha rakytníku. V současnosti jsou v produkci plochy 110 ha výsadeb u města Ludwiglust. Ve sjednoceném Německu je v současné době celkem asi 500  ha výsadeb rakytníku. V Toskánsku má kosmetická firma Veleda 70 ha výsadeb rakytníku. V Čechách tvoří menší i větší výsadby celkem asi 150 ha rakytníku.

Statistiky uvádějí, že v Evropě se ročně zpracuje 5000 t rakytníkových bobulí (včetně dovozu z Ruska a Číny) a to nemůže uspokojit současnou ani očekávanou budoucí poptávku. Komise EU se též začala finančně podílet na rozvoji výsadeb a vypracování nových technologií na využití rakytníku. K  datu 1. 8. 2005 byla vyhlášena specifická podpůrná akce EAN-SEABUCK ve spolupráci Číny, Ruska a Německa, dotovaná 501 666 Euro. Evropská komise vyzdvihuje obrovský přínos pro zdraví i ekonomický potenciál rakytníku.

V roce 2010 ministr zemědělství Indie, pan Ramseh v rámci programu „Zelená Indie“ prohlásil, že Indie musí mít alespoň tolik výsadeb rakytníku, jako Čína. Indie má dnes jen 11 500 ha. Mongolsko má 30 000 ha, v Rusku je vysázeno 47 000 ha. Budeme spolupracovat s okolními státy, Čínou, Ruskem a Mongolskem. Dále řekl, že v Indii bude vysazeno do roku 2020 nejméně 1 milion ha rakytníku. Rakytník se stal důležitou plodinou zvláště pro obyvatele horských oblastí. Rakytník poskytne obyvatelům horských oblastí Nepálu a Pákistánu nejen potravu, otopnou surovinu, ale i příležitost zaměstnání a zvýšení životní úrovně.

BOTANICKÝ POPIS RODU HIPPOPHAE


Rakytník patří do čeledi Hlošinovitých (Elaeagnaceae). Tato čeleď má pouze tři rody, vzájemně blízké. Je to rod Shepherdia – Šeferdie Nutt., rostoucí pouze v  severní Americe, dále rod hlošinovitých, Elaeagnus – Hlošina, jehož zástupci jsou v jižní Evropě, Asii a severní Americe. Třetím zástupcem je rod rakytníkovitých, Hippophae – Rakytník.

Tento rod se nachází v původních porostech pouze v Asii a v Evropě. Mezi taxonomy je řada různých názorů na určení jednotlivých druhů a poddruhů rodu Hippophae. Objevují se také nové druhy a další geografické rasy. V současné době se botanici přiklánějí k názoru na rozdělení rodu na 4 základní druhy:

Hippophae rhamnoides L. – Rakytník řešetlákový, Hippophae salicifolia D. Don – Rakytník vrbolistý, Hippophae tibetana Schlecht. – Rakytník tibetský a Hippophae neurocarpa
S. W. Liu & T. N. He. – Rakytník žebrovitý. Rakytník podle místa původu roste na mořských pobřežích, v deltách řek, ale také ve vysokých horách až do 5000 m nad mořem. Proto jsou rostliny z různých míst velmi proměnlivé a proto je stále jeho druhové určování předmětem sporů mezi taxonomy.


Tuto knihu Rakytník koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Kniha.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
doma, pěstování je snadné, jsem moc ráda, že jsem ho koupila.
Je nutno mít samčí i samiččí rostlinku.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles