Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Raná zelenina pro lepší kondici a proti jarní únavě

9. 04. 2011 | Péče o tělo
A je tu dlouhou a toužebně očekávané jaro. Přináší více slunce, více denního světla, optimismus při pohledu na rostoucí a kvetoucí rostlinstvo... Ale také jarní únavu, při které nám tělo spočítá vše, čím jsme se na něm během zimy provinili. Naštěstí je tu také první, tzv. raná zelenina, a to dokonce přímo z českých polí a zahrádek. S tou se dá mnoha zdravotním potížím předejít.
 
Celoročně jsou v nabídce super, hyper a jiných marketů různé druhy ovoce a zeleniny, což jsme se naučili brát jako samozřejmost. Ovšem většina této produkce pochází z dovozu, což s sebou velmi často nese ztrátu důležitých výživových hodnot. Na vině je jak předčasná sklizeň (i měsíc před dozráním), tak i chemické ošetření nutné pro uchování při dlouhé přepravě, uskladnění nebo kontrolovanému dozrávání. A k tomu také velká ekologická stopa, kterou za sebou zboží dovážené přes půl zeměkoule zanechává...

Na jaře ale už začíná k zákazníkovi proudit konečně také zelenina české provenience. V provozu začnou být farmářské trhy a i do sítě obchodních řetězců se už stále častěji dostávají výsledky práce českých zemědělců. Kdo někdy okusil chuť zeleniny, která si ještě před pár hodinami spokojeně rostla na záhonku českých zemědělců, má navždy jasno.

Během dubna a května se objevují už i čerstvé druhy rané zeleniny – karotka, jarní cibulka, ředkvičky, kedlubny, různé druhy salátů, mangold, špenát, mladý pórek, jarní ředkve, malé cukety a mnoho dalších. Ačkoli na ovoce je jaro ještě chudé (koncem května, když přeje počasí, se můžeme setkat s prvními třešněmi a jahodami), bohatě nám to vynahrazuje široká škála postupně dozrávající rané zeleniny a bylinek. Po zimě si tak můžeme pouhým zařazením většího množství této čerstvé zeleniny vypěstované u nás ozdravět a vyčistit organismus.

Kromě čerstvé zeleniny je však také stále k dostání zelenina dlouhodobě skladovaná, a to cca až do poloviny dubna. Jde o výpěstky z podzimní sklizně – např. brambory, kořenová zelenina, cibule, zelí, růžičková kapusta, ředkev, pórek, mrkev, čekankové puky a z ovoce uskladněná jablka, která jsou pro delší skladování šlechtěna a nijak jim neškodí, mnohdy právě naopak. Jako jablečná velmoc pěstujeme např. odrůdy jablek, jimž uskladnění prospívá. Ta nejlepší chuť a vůně se u nich objevuje až po týdnech či měsících v chladu a temnu.

Ať už tedy čerstvá, nebo uskladněná zelenina z českých polí a záhonků – obojí nám může pomoci udržovat počátkem teplého období roku organismus v kondici, dopřávat si tak potřebné vitaminy a další výživové látky, a tím předcházet jarní únavě. Zelenina a ovoce, jež nedozrály na slunci a jsou plné chemie, uspokojí hlad těla po jaru jen stěží.


Autor: Mgr. Pavel Pillár



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
weendy, dokument jsem nevidela, ale musim souhlasit. kdyz mi nekdo v unoru nabidne jahody, mam vyrazku jen se na ne podivam, kdyz si predstavim, odkud prijely a jakou chemii jsou napustene..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles