Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Rebarbora – nejzdravější jarní zelenina

26. 04. 2011 | Zahrádka
Rebarbora neboli reveň je zelenina dovezená z Asie. Patří mezi trvalé rostliny, které se běžně pěstují i u nás. Ve starověku tuto zeleninu považovali za zázračný lék. Roste od tlustého krátkého oddenku a její velké listy jsou neseny dlouhým masitým řapíkem.

Má malé květy, které jsou nazelenalé a rostou na listnatém květenství. Dříve byla považována za potravu chudých. Rebarbora má ostře kyselou chuť. Jedlé jsou jen zdužnatělé řapíky zelené, růžové, až načervenalé barvy. Rebarbora raší celkem brzy z jara, takže můžeme odlamovat řapíky postupně do konce července, v tomto období se v rebarboře zvyšuje obsah kyseliny šťavelové.

Prospívá našemu zdraví

Obsahuje mnoho vitamínů ze skupiny B a tím posiluje naši vitalitu a obranyschopnost organismu. Je bohatá na vápník, mangan i hořčík. Je výborným dodavatelem vlákniny, která čistí organismus od škodlivých látek, proto se  hodí pro jarní očistné kúry. Dokáže příjemně zpestřit jarní jídelníček. Je močopudná a podporuje krevní oběh. Reveň je výborným pomocníkem v boji s nadváhou, neboť na sebe váže tuky. Prospívá také naší pokožce a vlasům. Není vhodná při nemocech s žlučníkovými a močovými kameny.

Rebarbora v kuchyni

Rebarbora je zelenina, která pikantně chutná. Silné dužnaté řapíky rebarbory nejprve oloupeme a nakládáme s nimi podobně jako s jablky. Připravuje se nejčastěji na sladko. Hodí se do moučníků, na náplně do knedlíků, koláče, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, marmelády. Rebarbora je také používána k výrobě vín. Můžeme ji přidávat také do zeleninových a ovocných salátů. K reveni se hodí nejlépe pomeranče a skořice jako koření. Syrovou i vařenou rebarboru můžeme také zmrazit. Rebarbora se doporučuje konzumovat s mléčnými výrobky, pro vysoký obsah kyseliny šťavelové.

Kořen rebarbory

Z rebarbory se zpracovává také kořen, a to jako droga. Používá se při snížení chuti k jídlu, poruchách zažívání a  zlepšení vylučování žluči.
Listy rebarbory obsahují jedovaté látky, proto se nesmějí jíst. Otrava rebarborou je nejčastěji způsobená kyselinami, které se nacházejí  v listu.


Rebarbora je zdravá zelenina, která prospívá našemu zdraví.



Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zpacifikovat, než nás vystrčí ze dvorku na silnici.
Ta jede! Asi se jí tam daří.
Je dobrá do buchte, prý není zdravá pro nemocné osteoporózou, ale tolik jí snad nikdo nesní....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nemám. Každý rok ji okukuji v supermarketu, ale nemám odvahu. tak jsem si řekla, že to letos zkusím.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
Také jí máme na zahradě a děláme z ní koláč, který je vynikající. Když jsem byla malá, tak jsem jí jedla syrovou a babička dělala knedlíky z tvarohového těsta plněné rebarborou a vůbec mi nechutnaly.
Zrovna včera jsem na ní koukala že už je pěkně velká, ale zatím máme ještě mazanec, tak musím ještě s koláčem počkat.
Obrázek uživatelky
profil
Rebarboru si musím zasadit ,sází se její kořeny?Mám ji ráda na lineckém koláči!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles