Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Recept na pomerančovou kůži znají hlavně v lázních

30. 08. 2007 | Péče o tělo

Dáte si rády kolu či fantu, pijete hodně lahodnou kávu, sedíte u počítače, moc toho nezasportujete a raději si po práci unavená jdete natáhnout? A nemáte přitom celulitidu? Pak jste svědkyně malého zázraku. Protože pomerančovou kůži má na zadečku či na stehnech devět současných žen z deseti.


Jak vlastně poznáte, zda máte či nemáte celulitidu a že je tedy na hašení tohoto pomerančového požáru dost času? Velmi jednoduše. Takzvaným štípacím testem. „Stačí jen zmáčknout kůži na zadní partii našeho těla nebo na stehnech. Pokud se po zmáčknutí kůže mezi palcem a dvěma prsty objeví důlky, jedná se o celulitidu. Pokud ne, můžeme být zatím v klidu. Ale opravdu jen zatím,“ radí, jak jednoduchým způsobem rozpoznat celulitidu MUDr. Jiří Leisser z Lázní Teplice nad Bečvou, kde se odstranění tohoto dámského problému úspěšně věnují.

Celulitida-pomerančová kůže

Ženy se mylně domnívají, že problém celulitidy stačí hasit těsně předtím, než v létě vklouznou do plavek. Jaká chyba! Na odstranění celulitidy je třeba začít pracovat hned po létě a nedat jí vydechnout po celý zbytek roku. Vždyť pomerančová kůže trápí přes devadesát procent žen.


Celulitida se objevuje především v těhotenství, ale postihuje i dívky v pubertě a ženy v přechodu.


A jak pomeranč poznat a kdy ještě můžeme být relativně k v klidu?

Čím je vlastně tato nemoc kůže způsobována? „Celulitida je způsobena změnami podkožního tukového vaziva, v němž je zadržována voda. Postihuje především boky, stehna a hýždě,“ vysvětluje doktor Leisser. „Příčinou jejího vzniku je porušený krevní a lymfatický oběh a špatný stravovací režim, hormonální poruchy v podobě hormonální léčby či antikoncepce. Částečně můžeme mluvit i o dědičném vlivu. A pokud se podíváme i na možné následné zdravotní problémy, pak se postupně zvyšuje i riziko srdečně cévních onemocnění.“


A čeho se především vyvarovat, aby nás celulitida nemusela trápit?

Celulitida-pomerančová kůže

Především je třeba radikálně omezit spotřebu cukru a sladkostí, všech živočišných tuků v podobě másla a sádla a orientovat se na střídmou spotřebu rostlinných olejů lisovaných za studena. Snížit spotřebu červeného masa a střídmě jíst bílé maso – tedy ryby a drůbež a to alespoň dvakrát až třikrát týdně. Červené maso přitom můžeme nahradit luštěninami.


A další rady?

Jíst raději celozrnný chléb, celozrnné pečivo, celozrnné koláče a buchty. Denně konzumovat asi půl kilogramu syrové zeleniny a stejné množství syrového čerstvého ovoce. Denně vypít 2,5 až 3 litry tekutin - slabé minerálky (s minerálkou by se to vůbec nemělo přehánět!), čistou vodu, slabé bylinkové čaje a čerstvě vylisované šťávy z ovoce či zeleniny. Pozor na Coca Colu, Fantu apod., kupované džusy, černý čaj a kávu. Ty se s pomerančem na zadečku a na stehnech hodně kamarádí.


Dá se vůbec celulitida léčit, nebo je to nezvratný stav?

„Léčba celulitidy spočívá především v trvalém a radikálním snížení množství zkonzumovaného tuku, ve vyloučení cukru, snížení přísunu a omezení toxinů a v rozproudění lymfy v lymfatických cévách a kožních krevních vlásečnicích,“ napovídá, jak na celulitidu, vyzrát doktor Leisser. „Při pobytu v lázních, kde je léčka nejefektivnější – ale pochopitelně i při pobytu doma - doporučujeme pravidelné cvičení, chůze a jízdu na kole či na rotopedu, které zlepšují krevní cirkulaci. Velmi účinná je i lymfatická drenáž, která může pomoci omezení vzniku celulitidy. Vyhýbejte se stresu, dlouhodobé únavě, nespavosti a sedavému způsobu života. Pak by mělo vyjít,“ říká dále odborník z lázní Teplice nad Bečvou. Právě lázně jsou ideální místo na zahájení a opakování komplexní léčby celulitidy.


Celulitida-pomerančová kůže

A jaká je účinnost všech těchto metod?

„Léčení celulitidy chce pochopitelně svůj čas, ale již po týdnu jsou výsledky znatelné a záleží jen na každém z nás, jak dlouhé léčebné kůře se podrobíme a hlavně jak dlouho jsme schopni vydržet v navozeném režimu,“ říká MUDr. Jiří Leisser. „Takový režim v lázních pomůže udržet omezení celulitidy. Přitom některé „procedury“ si pak mohou ženy provádět i pravidelně doma. Přesto doporučuji minimálně jedenkrát ročně takovou lázeňskou kůru zopakovat.“



MUDR. Svatopluk Svoboda

Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tomu moc nevěřím-to by přece spousta žen byla bez celulitidy
Obrázek uživatelky
profil
Ráda pojedu do lázní zbavit se celulitidy, jen ještě najít toho sponzora, co by mi to zaplatilSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles