Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Redukce bez jojo efektu s využitím tukožroutských potravin

16. 05. 2017 | Diety
Opět je tu léto a počasí nás donutí svléknout teplé vrstvy až do plavek. Pokud jste nezačali od ledna, ještě je čas něco dělat a do léta shodit pár kil. Pokud svého cíle chceme dosáhnout pomocí nasazené redukční diety bez pohybu, pozor! Samostatná redukční dieta je účinná pouze do doby, než se vrátíme zpět k dlouhodobě udržitelnému stravování.

Myšlenka, že redukční dietu udržíme na neurčito, se rozplyne ve chvíli, kdy nás dostihne vlivem metabolické úspornosti únava, nesoustředěnost, nervozita nebo zdravotní obtíže. Dietní strava je v pořádku, ovšem nezapomínejme na pestrost jídelníčku, bohatého na kombinace potravin z rostlinných i živočišných zdrojů s dostatečným množstvím pohybu.

ÚSPĚŠNÁ REDUKCE HMOTNOSTI = PESTRÉ INDIVIDUALIZOVANÉ DIETNÍ STRAVOVÁNÍ + POHYBOVÁ AKTIVITA.
    
Redukce bez jojo efektu s využitím tukožroutských potravinTedy vhodné individualizované stravování v kombinaci s pohybem jsou ideální cestou jak zredukovat přebytečná kila. Ovšem jsou dny, kdy nám chuť do cvičení chybí, a proto vám přinášíme typy jak před tréninkem organismus správně vybudit. V dnešní době můžeme vybírat z přírodních i průmyslově vyráběných zdrojů. Tyto zdroje jsme nazvali „tukožroutské potraviny“ a váš metabolismus ke spalování tuků snadno nakopnou.

Káva (kofein)
Malé espresso cca 30 minut před cvičením nastartuje váš metabolismus. Nepijte kávu na lačno, ale po jídle s dostatečným odstupem (cca 60 min a více). Účinek kávy bude o to silnější u jedinců, kteří mají v genetické predispozici „pomalý metabolismus kofeinu“. V takovém případě bude mít kofein silné stimulační účinky a hodinový trénink uteče jako voda. Kávu pijte bez cukru, mléka i smetany, pro redukci hmotnosti je to vhodnější.

Zázvor

Zázvor snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh, zvyšuje termoregulaci a pomáhá při léčbě chřipky a rýmy. Příjemně palčivá chuť zázvoru vás probere, prohřeje a nastartuje opět do aktivní činnosti. Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, látka chemickým složením podobná kapsaicinu, který obsahují chilli papričky. V době pociťovaného chladu organismu vypijte sklenici zázvorového čaje s kapkou citrónu, limety nebo pomeranče.

Kajenský pepř
Kajenský pepř zahřívá organismus, snižuje chuť k jídlu a některé zdroje uvádí po užití kajenského pepře až 20% nárůst výdeje energie. Aktivní látkou kajenského pepře je kapsaicin, který má podle odborných výzkumů kromě termických také protirakovinné účinky.  Kajenský pepř lez přidávat jako koření do jídel a nápojů. TIP: V obchodech ho najdete často také pod názvem chilli.

Skořice
Skořice snižuje hladinu cukru v krvi, „špatný“ LDL cholesterol a hladinu triglyceridů (krevních tuků). Účinek skořice je dlouhodobý. Doporučuje se jíst ji v začátcích pravidelně a po asi měsíci užívání ji můžeme občas ze stravy vynechat a účinky stále přetrvávají. Pozitivní vliv skořice na glykémii srovnává výkyvy metabolismu. Skořici lze užívat ve smothie nápojích, obilných kaších nebo v kombinaci s espressem. Doporučená denní dávka jsou cca 3g/den.  

Yerba Maté
Yerba Maté neboli Cesmína paraguayská zahání únavu i hlad, což lze skvěle využít během redukce hmotnosti. Obsahuje deriváty kofeinu, vitamin A, C, vápník a železo. Čaj má silnou hořkou chuť a jeho stimulační účinek je delší než u kávy. Někteří jej pijí, aby se vyhnuli hořké chuti, v kombinaci s čerstvou ovocnou šťávou.

Proteiny a jejich specificko-dynamický účinek potravy

Přeměna látek v organismu trvá několik hodin. Aby se látka mohla v organismu přeměnit, musí být vydána určitá energie. Jinými slovy množství energie z živin se snižuje o množství energie, která byla použita k jejich přeměně. Tento proces nazýváme specificko-dynamický účinek potravy.

Proteiny mají nejvyšší specificko-dynamický účinek potravy. Místo 100 kcal získá organismus 70 kcal. U sacharidů člověk získá ze 100 kcal 94 kcal u tuků 96 kcal.

V rámci redukce je tedy vhodné optimalizovat příjem proteinů v našem stravování. Vhodnými zdroji proteinů jsou hovězí svíčková, hovězí roštěná, králičí, krůtí, kuřecí maso, vepřová panenka, pstruh, okoun, losos, tuňák, treska a další mořské produkty, ořechy, sója a sojové fermentované výrobky, zakysané mléčné výrobky.
    
Z průmyslové vyráběných produktů lze během redukce jako berličku k rychlejším výsledkům využít:
CLA (konjugovaná kyselina linolenová)
Konjugovaná kyselina linolenová může v těle zvýšit a podpořit odbourávání tukových zásob. Napomáhá ke snížení hladiny cholesterolu. Zasahuje příznivě do systému imunity organismu, tělo je schopno se lépe ubránit vzniku onemocnění a pomáhá zmírnit již probíhající onemocnění.

Carnitine
L-karnitin je hojně využívaným suplementem zlepšujícím transport mastných kyselin (tedy tuků) do mitochondrií, kde dochází k jejich „spalování“ a použití na energii. Touto nepřímou cestou tedy funguje jako spalovač tuku. L-karnitin dále zlepšuje mozkovou činnost tím a také se podílí na zlepšení srdeční činnosti.
Produkty obsahující kofein, taurin, guaranu apod.

Tyto produkty stimulují organismus k aktivitě, aby bylo možné vykonávat pohyb déle, intenzivněji a s větší chutí. Více pohybu, více spálených kilokalorií a tedy i rychlejší redukce hmotnosti. Na našem trhu jsou k dostání od mnoha značek, a proto si nechte poradit výživovým specialistou s odbornou praxí nebo před jejich užíváním konzultujte možná rizika se svým lékařem.     
Ať už zvolíte produkty přírodní nebo průmyslově vyráběné, obě možnosti vám můžou pomoci v redukci nadbytečného podkožního tuku.

Pravidelný přísun luštěnin
Do jídelníčku je vhodné také zařadit pravidelný přísun luštěnin – čočku, hrách, cizrnu, fazole a další. Luštěniny je vhodné před vařením namáčet a následně vařit s bylinkami, to napomáhá ke zmírnění nadýmání, rovněž také jejich pravidelná konzumace. Všechny luštěniny jsou přirozeně bezlepkové a rozhodně stojí za naši pozornost.

Mezi velmi důležité a zdravé luštěniny patří například čočka, ta má spoustu druhů. Co třeba čočka červená? Oproti hnědé čočce je menší a proto má i kratší dobu přípravy. Kromě toho nenadýmá. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen anebo zinek.

Fazole mají více než 500 odrůd, mezi něž patří i fazole barevná. Obsahuje velké množství rostlinných bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Jako všechny luštěniny jsou i fazole barevné přirozeně bezlepkové, tedy vhodné pro celiaky. Pro zmírnění nadýmání je vhodné je vařit spolu s bylinkami.

Zdroj: Menu Gold


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !