Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rejnoci žijí na naší planetě milióny let

17. 01. 2011 | Zvířátka

Rejnoci žijí na naší planetě už mnoho miliónů let. Patří mezi paryby podobně jako žraloci, což znamená, že mají (na rozdíl od ryb) chrupavčitou kostru. Místo plynového měchýře se jim vyvinula objemná játra, olej v nich uložený pomáhá rejnoky nadnášet.

 

Jejich tělo je „dorzo-ventrálně“ zploštělé (lidově řečeno jsou placatí) a břišní ploutve tvoří jakási „křídla“, díky nimž se rejnoci pohybují velmi ladným způsobem - jakoby pomalu létají pod mořskou hladinou. Jsou masožraví a nejčastěji loví skrytí u dna nebo filtrují drobné mořské živočichy - plankton. Pro svou obranu (popřípadě k získávání potravy) mohou mít ocas vybavený jedovým trnem, nebo se v jejich těle může nacházet orgán, který je schopný uchovávat elektřinu a při dotyku ji použít jako zbraň.

 

Rejnoci se mediálně proslavili před několika lety, kdy jeden z nich usmrtil světoznámého australského zoologa a moderátora Steva Irwina. Nejednalo se ale o útok rejnoka nebo projev zákeřnosti. Jak dříve sám Irwin říkal, neštěstí jsou vždy chybou člověka, ne zvířete. To jedná pouze na základě svých instinktů. Biolog měl obrovskou smůlu, když se k rejnokovi přiblížil zezadu a nabodl se na jeho jedový trn tak nešťastně, že jed zasáhl přímo srdce. Irwin byl mrtev v několika minutách. Rejnoci člověka neloví a celosvětově existuje jen velmi málo případů, kdy způsobili něčí smrt.

 

            Kde se s rejnoky můžeme setkat? Většinou obývají tropická a subtropická moře, upřednostňují mělčiny, kde žije mnoho ryb. V zajetí se chovají poměrně zřídka. Vidět je můžete ale i v českých zoo – například v Olomouci nebo ve Zlíně. Některá větší akvária umožňují návštěvníkům si je i pohladit. Rejnoci si připlavou k hladině a když je to přestane bavit, ponoří se. Návštěvníci je tedy nijak neobtěžují. Rejnoci jsou velmi hraví a inteligentní, kontakt s lidmi je těší.

 

Jedná se o poměrně různorodou skupinu, jejímž největším zástupcem je rejnok manta –  dorůstá do výše až 4 metrů. Za nejkrásnějšího mnoho lidí považuje sibu americkou – druh spíše menší, jehož tmavé tělo pokrývají bílé puntíky. Přední část hlavy tvoří jakýsi čenich, který jí propůjčuje úsměv kreslené postavičky (sibu můžete vidět v Olomouci). O životě rejnoků ještě mnohé nevíme, jsou to však fascinující tvorové, kteří okouzlili nejednoho z nás.

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
fakt divné
Obrázek uživatelky
profil
fakt divné
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé zvířeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles