Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Reklama – naše Velká sestra!

4. 01. 2011 | Zajímavosti

„Nyní reklama obletuje každé nároží, veškerá historická náměstí, parčíky, autobusové zastávky, stanice metra, letiště, nádraží, noviny, kavárny, lékárny, trafiky, telefonní karty, zapalovače, přetrhává filmy v televizi, vniká do rádií, časopisů, na pláže, do sportu, našeho šatníku, vloudila se i na podrážky našich bot, zaplavuje celý náš svět, celou planetu! Nemůžeme udělat ani krok, otevřít rádio, televizi, noviny a nenarazit na matičku reklamu. Je všude. Je to stále usměvavá Velká sestra!“ (O. Toscani v knize Reklama je navoněná zdechlina)

 

Kdo by ji neznal. Kdo by se s ní nesetkal. A komu by občas nelezla na nervy... řeč je o reklamě – je součástí našich životů, není před ní úniku a řečeno slovy Vlasty Buriana - je "všudezdejší". A právě proto jsem  se rozhodla pro vás napsat tento seriál, ve kterém reklama nebude stát na vedlejší koleji a nebude se na vás snažit zaútočit z postranních sloupců ani na vás nevyskočí v novém okně, ale bude stát v záři reflektorů – v celém článku. Konečně se jí dostane prostor, po kterém tak touží.

Dnes bych vás trochu seznámila s historií reklamy, jak vznikla a jaké důležité etapy ve svém dosavadním životě prodělala. Pokud netušíte, z čeho je její název odvozen, pak vězte, že je to z latinského slova reklamare, které znamená znovu a znovu volat či křičet. Takže pokud vás někdy zaráží, že reklama na vás z televize "mluví" tak hlasitě, pak je jasné, že je jen věrná svému jménu. No a proč právě tento název? Nejspíš proto, že první reklama se objevila na trzích, kde prodávající chtěli nějak zaujmout, a proto kromě toho, že vyvolávali, jak úžasné zboží nabízejí, používali i různé zvukové efekty či zvonění. Dalším "reklamním tahem" prodejců bylo využití vývěsních štítů, na kterých si kupující mohli přečíst, co daný obchodník nabízí.

Důležitým mezníkem ve vývoji reklamy byl vynález knihtisku v polovině 15. století. Prodávající přišli na to, že reklama nemusí být spjata jen s místem prodeje, ale může se šířit mezi lidi. Postupně se tak začaly objevovat různé letáky, plakáty či inzeráty. Technika se však vyvíjela dál, a tak mohla reklama na počátku 19. století využít i fotografie. Podnikaví jedinci vycítili, že reklama by mohla být dobrým zdrojem příjmu, a proto v této době začaly vznikat první reklamní agentury.

A jdeme dále. Technika jde kupředu, dostáváme se do 20. století a na scéně se nám objevuje telegraf, telefon, rozhlas, televize a... internet. Právě díky nim reklama mohla začít oslovovat více a více lidí, stále rychleji a rychleji. Vypíchneme-li z předchozích zázraků techniky internet, tak ten má oproti ostatním určité výhody: je zde možná zpětná vazba, a také to, že uživatelé si sami mezi sebou mohou sdělovat své zkušenosti s výrobky, navíc, přes internet si dané zboží můžete hned i objednat.

Toto byl tedy (dosavadní) vývoj reklamy od dob, kdy byla ještě v plenkách na tržištích až do dnešní doby, kdy je opravdu na každém kroku. Použijeme-li paralelu na Velkého bratra z Orwellova románu 1984, kdy "Velký bratr vidí všechny", tak reklama by mohla být Velkou sestrou, která "Je viděna všemi." Nezbavíme se jí, nezbývá nám tedy nic jiného, než se s ní naučít žít.

 

Habaďúra - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc zajímavé a pravdivé počtení
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles