Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rekvalifikace a kurzy aneb učení nekončí ve škole

8. 07. 2007 | Technika

Informace
na rodičovské dovolené

Říká se, že žijeme ve světě, ve kterém je hybnou silou informace. V životním období, kterému se trochu protimluvně říká rodičovská dovolená, se často množství přijímaných informací poněkud sníží a většinou se také výrazně zúží okruh oblastí, ze kterých informace pochází. Je to doba, kdy nás nezajímají ani tak novinky z našeho profesního oboru, ale je důležité zjistit vše o dětských nemocech, psychologii rodiny, základy racionální výživy pro děti…... Jenže jak děti rostou a osamostatňují se, otvírá se nám zpět prostor pro vlastní potřeby, a to i v oblasti vzdělávání, získávání odborných informací a z toho logicky vyplývající potřeba pracovního uplatnění. Jenže narození dítěte a rodičovská dovolená někdy zamíchají původním uspořádáním hodnot, což se může projevit i v odlišném profesním zaměření, než bylo před dětmi. Pokud si myslíte, že byste se raději věnovala novému oboru, je důležité doplnit si v dané oblasti vzdělání.

Jestliže ke splnění svých cílů potřebujete nové znalosti či dovednosti, pak se přihlaste na kurz, školení či rekvalifikaci; v některých případech i na postgraduální studium. Na trhu existuje neuvěřitelné množství kurzů z nejrůznějších oborů od administrativy, přes zdravotnictví (i alternativní medicínu), personalistiku, umělecké a počítačové kurzy až třeba po kosmetiku.


Rekvalifikace a kurzy

Výběr kurzu

Existují dva způsoby, podle kterých si můžete vybrat kurz, který potřebujete.


Racionální úvaha

Nejprve si určete, jakých profesionálních cílů můžete reálně dosáhnout (vzhledem k dosaženému vzdělání, praxi a zkušenostem, které máte za sebou...). Uvědomte si, kde jste teď a kde byste se ráda viděla za pět let. Sepište si vše na papír – místo odkud vycházíte (např. končím šestiletou rodičovskou dovolenou), přání a potřeby, které máte (např. chtěla bych se věnovat fyzioterapii a založit si vlastní masérský salón) a nakonec co jsem ochotna a schopna pro to udělat (zavolám kamarádce, která začala podnikat před třemi lety, dojdu se zeptat na živnostenský úřad...).

Dalším krokem by měla být samotná příprava – např. sepsání životopisu, konzultace na úřadu práce, získání referencí od minulých zaměstnavatelů, výběr rekvalifikačního kurzu, který s mým oborem souvisí... Výběr kurzu je cílený a promyšlený s ohledem na budoucí uplatnění. Kombinací plánování a rozvíjení znalostí a dovedností můžete dosáhnout i těch nejsmělejších cílů.


Spontánní inspirace

Další způsob, který je možný použít při výběru kurzů, je spontánní inspirace. I kurzy, které jsme si vybraly čistě pro naši radost a potřebu dozvědět se něco z oblasti, která nás zajímá, přestože se netýká našeho profesionálního zaměření, jsou velmi potřebné a užitečné. Jednak nám pomůžou vyskočit z rutinního koloběhu, který často na rodičovské dovolené zažíváme, jednak se nám rozšíří obzory a pak každá získaná informace, ačkoli to může v danou chvíli vypadat nepravděpodobně, jednou najde své uplatnění.

Důležité je neustrnout na místě a neustále se rozvíjet a pracovat na sobě.


Rekvalifikace a kurzy

Rekvalifikační kurzy od ÚP

Běžné kurzy i rekvalifikační se platí, jejich cena se pohybuje od tisíce až po desetitisíce, podle oboru i rozsahu kurzu. Jinak je tomu u rekvalifikačních kurzů, které nabízí úřady práce. Ty jsou zdarma. Aktuální nabídku těchto kurzů najdete na internetových stránkách jednotlivých úřadů práce nebo na samotném úřadu. Nečekejte, až vám ÚP nabídne kurz sám od sebe, nemusela byste se dočkat, raději se ptejte na možnosti, které vám mohou nabídnout. Není jich sice takové množství a v tolika oborech, jaké nabízí placené kurzy, ale třeba budou právě vám užitečné.

Obecně platí, že rekvalifikační kurzy jsou určeny těm, kteří berou své zaměstnání vážně, chtějí si ho udržet nebo získat. Zájemci o ně však musí splňovat zdravotní a kvalifikační předpoklady. Člověk, který má strach z výšek, nemůže dělat pokrývačský kurz. Důležité je také vybírat si profese, o které mají zaměstnavatelé zájem.


Projevíte-li o rekvalifikační kurz zájem, dostanete se od zprostředkovatelů práce na útvary rekvalifikace nebo k poradcům pro rekvalifikaci. Ti s vámi potom dohadují ostatní podmínky. Řada lidí si v průběhu jednání ověří, jestli jsou schopni kurs udělat. Poradci zjišťují úroveň schopností zájemce, zda může kurs absolvovat. Někde jsou i psychologové, kteří s ním mluví. Když vidí, že by v nabízeném kursu úspěšný nebyl, tak mu nabídnou jiný, s nižší úrovní. V případě, že by člověk nastoupil na rekvalifikační kurz, který by pak nezvládl, zažije další zklamání a neúspěch a to ho může velmi negativně ovlivnit při dalším hledání. Už tak někdy pošramocené sebevědomí se pak těžko daří povzbudit.


Rekvalifikace a kurzy

Při školení jde o získání znalostí a dovedností sloužících k dalšímu uplatnění. Žádného uchazeče, který má zájem o rekvalifikaci, nikdo neodmítne, ale jde o to, aby po rekvalifikaci byla nějaká možnost zaměstnání – nemá cenu se rekvalifikovat na obory, které jsou nadbytečné. Rekvalifikace nespočívá v tom, že se člověk vrací zpět do školních lavic. Jde o získání odborných teoretických i praktických znalostí, které chce člověk využít v zaměstnání. Každý rekvalifikační kurz zvyšuje jeho účastníkovi nejen sebevědomí, ale také šance se uplatnit na trhu práce. Až 90 % absolventů rekvalifikačního kurzu podle statistik ÚP najde do roka zaměstnání.



Více informací o vzdělávání a informačních technologiích se dozvíte také na oficiáních webových stránkách Jak na IT.



Čtěte také další náš článek o vzdělávání rodičů přes internet:


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !