Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Čas malinČas malin Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 17.08. 2017
Dnes má svátek Petra
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Řepík lékařský - královská bylina

21. 04. 2011 | Zahrádka
Řepík lékařský patří mezi nejlepší léčivé rostliny. Už v historii byl znám jako královská bylina, která zachránila život jednomu pontskému králi. Stále je významnou léčivkou. Patří mezi trvalky. Svým vzhledem připomíná diviznu, jeho lodyhy dorůstají do výšky 1 m  a jsou v červenci zakončeny hroznem žlutých kvítků vonících po meruňkách.

Kvete od června do září. Roste na loukách, pastvinách, mezích, v křovinách a také u cest. V divoké přírodě řepíku lékařského ubývá, proto je dobré zasadit řepík do vlastní bylinkové zahrádky, kde nám poslouží jako lék po mnoho let. Bylinka krásně voní a hrozny žlutých květů jsou krásnou ozdobou. Můžete ho pěstovat na záhonu s bylinkami nebo trvalkami. Vysévá se ze semen na jaře i na podzim. Je nenáročný na pěstování. Dobře snáší stín a sucho. Sbírá se hlavně kvetoucí nať od června do září.


Příznivé účinky na naše zdraví

Obsahuje velké množství účinných látek, tříslovin, kyselinu křemičitou, železo a vitamín C. Prospívá zejména trávení, podporuje vylučování žaludečních šťáv. Je účinný při  zánětech horních cest dýchacích. Upravuje špatnou funkci žlučníku a jater. Silice působí příznivě při mnoha zánětlivých onemocněních močových cest. Dále se používá jako kloktadlo při zánětech a krvácení z dásní. Má hojivé a protizánětlivé účinky, používá se jako obklad při různých vyrážkách, odřeninách a popáleninách. Z řepíku lékařského se připravují také relaxační koupele, které zlepšují celkový stav organismu, působí proti únavě.

Sběr a sušení řepíku lékařského

Na sušení se sbírá nať v období od června do září. Nať sušíme v tenkých vrstvách nebo kytičkách zavěšených na dobře větraném a suchém místě, nejlépe na půdě. Pokud sušíme nať v papírových krabicích nebo na savém papíře, nesmíme při sušení také zapomenout na jejich časté obracení a provzdušnění. Nedostatečně vysušená bylinka je znehodnocena plísní. Bylinky můžeme sušit také venku, ale pouze za teplého a suchého počasí, a to jen ve stínu. Sušení na přímém slunci není vhodné. Po usušení bylinky rozemeleme a uskladníme do vzduchotěsných uzavíratelných nádob, které uskladníme na temné místo.

Použití v kuchyni


V kuchyni se zelená nať řepíku výborně hodí ke kořenění různých druhů pečeného a grilovaného masa. Bylinky můžeme použít čerstvé i sušené. Čerstvá nadrobno nakrájená nať dodá pokrmům příjemnou chuť i vůni.

Řepík lékařský je bylinka, která by neměla chybět v žádné bylinkové zahrádce.

Marta
ChytráŽena.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak si ho asi budu muset zasadit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles