Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Řeřicha pro zdraví i chuť

22. 09. 2010 | Zahrádka

Nenáročnou a příjemně aromatickou řeřichu, která je zdrojem mnoha cenných látek, můžeme pěstovat po celý rok, přičemž pěstování této jednoleté brukvovité rostliny zvládne i úplný začátečník.

V počátku svého růstu nepotřebuje ani zeminu, často se pěstuje na ploché misce pokryté navlhčenou vatou nebo papírovými ubrousky, kterou hustě posypeme semínky řeřichy. Umístíme ji na okenní parapet s dostatkem světla. Velmi snadno klíčí a asi za týden, při pokojové teplotě, mladé rostlinky dorostou výšky 6-8 cm a tehdy je můžeme zastřihnout a hned použít. Výsev do misky můžeme opakovat každý týden a tak budeme mít zelenou řeřichu stále po ruce. Venku ji lze opakovaně vysévat od dubna až do podzimu, jen vyžaduje dostatek vláhy.

Pro zdraví!

Řeřicha obsahuje značné množství vitaminu C, vitamin B a beta karoten. Všechny zmíněné látky jsou důležité pro odolnost našeho organismu proti nemocem. V této lahodné bylince najdeme i řadu minerálních látek, zejména draslík, železo, síru a hořčík. Řeřicha příznivě ovlivňuje trávení a povzbuzuje činnost žlučníku a jater, proto je vhodné ji přidávat do tučnějších a těžkých pokrmů. Má příznivý vliv na tvorbu krve, pomáhá při zánětu močového měchýře a lze ji také využít v případě nachlazení a nemocí dýchacích cest. 

Pro chuť!

Řeřicha má výtečnou chuť připomínající ředkvičky. Používáme ji do pomazánek, salátů, bylinkových omáček, polévek, jako ozdobu obložených chlebíčků nebo jen na chléb s máslem či sýrem. Velmi chutná je na vařených bramborách nebo bramborové kaši. Čerstvou natí řeřichy dodáme delikátní chuť míchaným vajíčkům či omeletě. Hodí se i k masu, rybám a drůbeži. Nikdy ji nevaříme a přidáváme již do hotového pokrmu. 

 

Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zdravá potravina, treba si na nu tiež navyknúť
Obrázek uživatelky
profil
Pěstuju s děckama ve škola řeřichu každé jaro, a i když se nejprve ofrňují, pak to všem na čerstvém chlebu s máslem děsně chutná Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Přes zimu pěstujipravidelně, jen mě mate ten obrázek. O jaký druh se jedná? Mohla by to být typická řeřicha pěstovaná pro květ, ale ta zase neroste na vatě, ale v zemině.
Obrázek uživatelky
profil
hlavně v zimě. Obrázek k článku - to je řeřicha???
Obrázek uživatelky
profil
miluju řeřichuSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles