Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Řeřicha zdravé zpestření našeho jídelníčku

7. 04. 2011 | Zahrádka
Patří mezi nejméně náročné jednoleté byliny, dorůstá do výšky 40 cm. Sklízíme ji ještě před tím, než nám rostlinka rozkvete bílými kvítky. Na venkovní záhonek ji vyséváme od března, vždy na polostinné stanoviště. Rostlinka vyžaduje dostatečnou zálivku.

Mladé výhonky řeřichy sklízíme vysoké do 10 cm, starší mají nahořklou chuť. Řeřicha chutná podobně jako bílá ředkev, má svěží a  ostrou chuť. Používáme ji v syrovém  stavu.

Pro zdraví i krásu

Řeřicha obsahuje všechny látky na udržení silné imunity a dobré kondice. Je velkou zásobárnou minerálů, draslíku, železa, hořčíku, vápníku, vitamínů C a Beta karotenu. Je ceněná jako bylinka, která čistí krev, prospívá ledvinám a močovým cestám. Léčí různé záněty. Příznivě působí na naše trávení. Povzbuzuje činnost zažívacích orgánů, proto se přidává do tučných a těžkých jídel, ulehčí trávení a zabrání případným pocitům těžkosti po jídle.  Jejich léčivá síla se využívá při léčbě nachlazení a nemocí dýchacích cest. Je pravou bylinkou pro jarní očistné kúry.

Pěstování řeřichy

Je to nenáročná bylinka, která roste velmi  rychle, můžete si ji kdykoliv nasadit i doma. Semena mají velice dobrou klíčivost. Na pěstování vám postačí obyčejný talíř, nebo speciální nádoby na klíčení. Semínka dáváme na talířek se savým papírem, nebo vatou, kterou dostatečně navlhčíme a umístíme na okenní parapet s dostatkem světla. Na vatu nasypeme semínka řeřichy, která můžeme koupit v prodejnách zdravé výživy, zahradnictvích nebo některých supermarketech. Semena klíčí během tří dnů a během týdne dorůstají  do konzumní velikosti. Můžeme ji také pěstovat v lehčím substrátu, vhodném pro bylinky. Rostlinka vyžaduje dostatečnou a pravidelnou zálivku. Mladé zelené rostlinky odstříháváme nad kořínkem, opláchneme vodou a můžeme konzumovat.

Použití v kuchyni

Řeřichu nejčastěji používáme v syrovém  stavu, pro vysoký podíl vitamínu C. Je lahodným zpestřením jarního jídelníčku. Mladé a křehké rostlinky mají podobnou chuť jako ředkvičky. Mladé výhonky řeřichy můžeme pokládat na chleba s máslem. Dále dodají příjemnou kořeněnou chuť mnohým sýrovým, vaječným a tvarohovým pomazánkám. Používají se  do jarních polévek, zeleninových salátů, bramborových a vaječných jídel.  Čerstvá a také sušená semínka řeřichy nahrazují v kuchyni pikantní koření. Pro svůj vysoký podíl vitamínu C se řeřicha nehodí k vaření a také skladování. Její výhonky používáme jen čerstvé. Sušením i mražením ztrácí bylinka barvu a kořeněnou chuť.

Řeřicha je pěknou ozdobou velikonočního stolu. Můžeme si ji naservírovat do různých mističek nebo košíčků jako osení, s různou velikonoční dekorací.

Marta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
snad to jednou zkusím ochutnatSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
vypěstovanou ze školky jako velikonoční dekoraci - a ještě jsme si pak na ní pochutnali Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je malý, ale liečivý zázrak Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles