Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Rizikové faktory

6. 07. 2009 | Nemoci
Rakovina tlustého střeva a konečníku nemá jedinou příčinu, ale je způsobena vzájemně se ovlivňujícím působením dědičných předpokladů i vnějších faktorů.

1.)  Věk – kolorektální karcinom se častěji vyskytuje ve vyšším věku, naprostá většina případů je diagnostikována po padesátém roce. Důvodem je kumulace nepříznivých vlivů během života. Přesto se ale v poslední době objevují nádory tlustého střeva a konečníku i u mladších jedinců.
  
2.)  Mužské pohlaví – ačkoliv ve světě postihuje kolorektální karcinom častěji ženy, v České republice jsou jednoznačně na prvním místě muži. Předpokládá se, že tento stav je zaviněn vysokou konzumací piva, která riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku výrazně zvyšuje.
   
Rizikové faktory3.)  Strava – mezi zevní rizikové faktory patří strava s vysokým obsahem živočišných tuků a červeného masa, nízký obsah vlákniny ve stravě, nadváha, kouření, konzumace alkoholu nebo nedostatečný příjem ochranných látek, například vitaminu C či kyseliny listové.

4.)  Dědičnost – riziko kolorektálního karcinomu je do jisté míry ovlivněno dědičnými faktory. Někteří jedinci mají dědičné předpoklady pro tvorbu výrůstků na sliznici – polypů (tzv. familiární adenomatózní polypóza). Tyto polypy se mohou tvořit i bez dědičné vlohy (sporadicky). Polypy sice nepatří mezi zhoubné nádory, jsou ale významným stavem předcházejícím nádorovému onemocnění – prekancerózou. Stadium polypů předchází zhruba v 80 % případů rozvoji kolorektálního karcinomu.
   
5.)  Nespecifické střevní záněty – u pacientů s nespecifickými střevním.i záněty se kolorektální karcinom vyskytuje výrazně častěji než u běžné populace. Déletrvající těžká ulcerózní kolitida dává vzniknout mnoha změnám na střevní sliznici. Na podkladě těchto změn se časem může rozvinout i nádorové onemocnění. Stejně tak se rakovina tlustého střeva a konečníku může rozvinout i u pacientů s Crohnovou nemocí, většinou k tomu ale dochází až zhruba po dvaceti letech trvání nemoci. Prevencí jsou pravidelné kontroly, koloskopie a dodržování předepsané léčby i mimo samotné vzplanutí nemoci – v remisi. V naléhavých případech bývá nutná resekce (odstranění) celého tlustého střeva.

Zdroj: Střevní-záněty.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobré info
Obrázek uživatelky
profil
Je pravda, že jsem trpěla stále kolitidou. Takže asi z toho nádor.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík no není to zase taková sranda.. Smajlík Mám Crohnovu chorobu,je to celoživotní onemocnění a není to snadné, změnil se mi celý život..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles