Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rizikové faktory vzniku hemoroidů

15. 02. 2015 | Nemoci
Onemocnění hemoroidy je v naší populaci velice časté. Statistiky uvádějí, že v ČR trpí touto nemocí až kolem 50 % obyvatel nad 45 let věku, přičemž muži bývají postiženi častěji než ženy. Ovšem není výjimkou, že hemoroidy trpí i mladí lidé. Většinou se pacienti odhodlají jít s problémem k lékaři až tehdy, když už mají opravdu velké potíže. Část pacientů „dožene“ k návštěvě lékaře obava z nádoru.

Důvodem oddalování návštěvy odborníka bývá velmi často nepatřičný stud, nebo také strach z bolestivého vyšetření. Žilní pletence v oblasti konečníku čili hemoroidy se přirozeně vyskytují u každého člověka. V normálním stavu nezpůsobují potíže, ty se ale objevují, když dojde k jejich zduření a zvětšení. Vytvářejí se tak uzly, které jsou vlastně obdobou křečových žil na dolních končetinách.

Tento stav již s sebou nese zdravotní komplikace. Mezi nejčastější příznaky patří krvácení (jasně červená krev) z konečníku, svědění, hlenovitá sekrece, hroznovité útvary kolem konečníku a také bolestivost při vyprazdňování. Podívejme se na rizikové faktory, které mohou stát za vznikem onemocnění hemoroidy. Genetické dispozice čili dědičnost Rizikové faktory vzniku hemoroidůtenkostěnné rektální žíly – riziko výskytu onemocnění se výrazně zvyšuje u těch jedinců, v jejichž rodině již někdo problémy s hemoroidy trpí. Obezita – na cévy v oblasti konečníku je vyvíjen velký tlak, jehož následkem je u většiny obézních osob zvětšení hemoroidů. Nekvalitní stravování – pravděpodobnost vzniku hemoroidů výrazně zvyšuje konzumace nejen kořeněných a tučných jídel, ale také potravin způsobujících tuhou stolici (např. bílé pečivo), a to na úkor zeleniny a ovoce.

Alkohol a kofein – jejich nadměrné požívání způsobuje intenzivnější prokrvení v oblasti konečníku a tím i větší náplň hemoroidálních žil.

Chronická zácpa – stolice vyvíjí tlak na stěnu konečníku, čímž dochází ke stlačování tkáně směrem dolů, v důsledku toho se zvětšují hemoroidy a popřípadě může dojít i k jejich vyhřeznutí. Poměrně často bývá zácpa důsledkem nízkého příjmu potravin s malým nebo žádným obsahem vlákniny a také nedostatečného příjmu tekutin.

Sedavé zaměstnání – má za následek nedostačující krevní oběh v dolní části trupu. Pokud se sedavé zaměstnání nevyvažuje dostatečnými pohybovými aktivitami, podstatně se zvyšuje riziko obtíží.

Nedostatečná hygiena – při nevyhovující hygieně také často dochází ke vzniku hemoroidů, proto je nutné trvale dodržovat přísnou hygienu konečníku a také se vystříhat nošení spodního prádla ze syntetických vláken.

Těhotenství – bývá u žen nejčastějším důvodem rozvoje onemocnění, a to díky zvětšení váhy a objemu u nastávající matky. Na žíly pod vyvíjejícím se plodem je vyvíjen větší tlak, což představuje rovněž větší tlak v rektálních žilách. Také v případě hemoroidů platí zlaté pravidlo, čím dříve navštívíte lékaře, tím lepší jsou vyhlídky na vyřešení tohoto zdravotního problému. Moderní medicína dnes již disponuje řadou možností, jak hemoroidy léčit.

Autorka: PhDr. Jana Vytlačilová
Zdroj: Žilní poradna


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hemostop je na hemeroidy dobrý, taky mám vyzkoušený
Obrázek uživatelky
profil
když se mi hemeroidy objeví tak užívám oboje. Gel i tobolky a za chvíly jsou pryč
Obrázek uživatelky
profil
na hemeroidy za sebe můžu doporučit hemostop gel. vždycky když se objeví tak si je mažu a za chvíli jsou pryč!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles