Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rodičovské mýty na téma PENÍZE – 1. díl

21. 08. 2014 | Finance
Tímto článkem startujeme seriál o rodičovských mýtech, které se předávají z generace na generace, i přestože už dávno nefungují.
Současná generace mladých rodičů – rodičů narozených v 80. letech, tedy rodičů, kteří právě zakládají nebo už mají své rodiny s malými dětmi, si začíná uvědomovat, že nemůže fungovat podle „pravidel“, které nám říkali rodiče nebo škola.

Jsme generací, která chápe, že na sobě musí intenzivně pracovat, protože jestliže mnoho z nás není schopno šťastně žít v dnešním světě, naše děti to při kopírování našeho chování nebudou umět už vůbec. Závratné tempo, jakým se svět a okolnosti kolem nás mění, nejspíše pár desítek let ještě zůstane. Je lepší se tomuto tempu přizpůsobit než mu neustále vzdorovat.
Na každého z nás je naložena pořádná porce zodpovědnosti tak, aby naše společnost začala fungovat smysluplně. Kromě zodpovědnosti, kterou máme sami za sebe, máme také zodpovědnost, co svým chováním a příkladem učíme naše děti.

rodičovské mýty o penězích1. mýtus: „Peníze kazí charakter.“

První mýtus je můj nejoblíbenější, to proto, že jsem jím byla osobně zasažena a trvalo mi pár let vymazat si jej ze své hlavy.

Jak to tedy je? Opravdu peníze kazí lidi?

Zkusím Vám navrhnout svůj pohled na věc. Já to vidím tak, že peníze odhalují charakter člověka a umocňují hlavní povahové rysy člověka.

Jsou lidé – velmi bohatí lidí, jsou to velmi pokorní a slušní lidé, lidé, kteří získali své peníze poctivě prací na sobě (na svém myšlení), dokáží s penězi vykonat okolo hodně dobra. Zda pro rodinu nebo pro lidi v nouzi, to už není podstatné.

Existují samozřejmě i opačné případy, jako ostatně ve všem (bez světla bychom taky nepoznali tmu). Pokud někdo získává peníze krádežemi, podvodem, apod. odhalují se samozřejmě jeho negativní rysy. Tyto dotyčné ovšem nezkazily peníze jako takové, ale jen touha po nich, tudíž způsob a prostředky k jejich získání. Ukáže se, že svou osobnost nemají podepřenou základními morálními vlastnostmi.

Penězi se neodhalí jen povahové vlastnosti daného člověka, ale i lidí, kterými se obklopuje.
Peníze jsou proto geniální v tom, že Vám vyčistí Vaše okolí, budou lidi, kteří Vás budou obdivovat, budou Vám to přát, protože vědí, co všechno jste museli pro to udělat a budou lidi, u kterých se projeví závist a s nimi spojené pomluvy. To je samozřejmě ta jednodušší cesta, proto bude velmi častá.

Peníze nám ukáží, kým ve skutečnosti opravdu jsme.

2. mýtus: „Peníze Ti štěstí nepřinesou.“

Ano, samotné peníze nám štěstí nepřinesou, nicméně rozhodně nám neublíží. Za peníze si nemůžeme koupit řadu věcí, ale dávají nám svobodu a s tím spojenou možnost volby. S nedostatkem peněz mizí i naše volba, zda si koupíme šunku z vody anebo z masa, ale hlavně čemu ve svém životě věnujeme čas, protože ten je nejdůležitější. Peníze nám dávají možnost žít podle svých a hodnot a priorit a věnovat čemu tomu, co je skutečně důležité.

Žijeme ve společnosti, v níž se platí penězi, proto je dobré to akceptovat.

Kromě svobody, kterou nám přinášejí, dokáží i pomáhat, což by ostatně měl být velký důvod pro každou rodinu, která je zdravá a žije v dostatku. Díky penězům můžeme pomáhat odstraňovat nespravedlnosti ve světě, které tu jsou a vždycky budou.
To, co nám štěstí nepřinese je nekonečný hon, soupeření, kdo urve větší kus. Neustále se snažit získat o něco víc. Obětovat penězům svůj. Tzn. vydělat, utratit, vydělat, polepšit si, vydělat, spořit, VYDĚLAT, UMŘÍT.


Autorka: Lucie Valchařová
článek vyšel také na webu autorky RODINA JAKO FIRMA


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles