Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

1 člověk = 3 typy způsobilosti

20. 06. 2010 | Finance

Věděli jste, že jako fyzická osoba máte 3 druhy způsobilosti? Jaký je mezi nimi rozdíl a kdy je můžete uplatnit? A víte také, že vám některá z nich může být omezena či odebrána? To a mnoho víc budete vědět po přečtení následujícího článku.


Vy jako fyzická osoba disponujeme třemi základními druhy způsobilosti. Mezi první se řadí způsobilost k právům a povinnostem. Tuto způsobilost má každá osoba ihned po narození a znamená to, že se musíte řídit právními normami, a dodržovat povinnosti stanovené zákonem. Také může být o vašich právech a povinnostech rozhodováno. Jako konkrétní příklad můžeme uvést nezletilé dítě jehož rodiče se rozvádějí.


zena-a-muzSoud rozhoduje o tom, komu bude dítě svěřeno. Pokud je dítě ve věku, kdy není schopno vyjádřit svůj názor, soud přihlédne k okolnostem a dítě svěří do péče jednoho z rodičů. Pokud však dítě vyjádří svůj postoj, soud jej může brát v potaz, nicméně stejně většinou rozhodne dle vlastního uvážení. Způsobilost k právům a povinnostem nám nesmí být ani omezena ani odebrána.


Dalším typem způsobilosti je způsobilost k právním úkonům, což znamená, že my jako fyzická osoba můžeme uzavírat smlouvy, sepsat závěť, uzavřít manželství atd. Tento druh způsobilosti však nemá každá osoba, ale pouze ta, která dosáhne věku 18 let. Existují však i výjimky. Soud může povolit osobám, které mají alespoň 16 let sňatek a v tom případě tímto úkonem také získávají způsobilost k právním úkonům. Tato způsobilost nám však může být omezena i odebrána a to nejčastěji z důvodu zdravotního stavu (vysoký stupeň postižení, ale i další psychické poruchy).


Posledním typem způsobilosti, kterou získává fyzická osoba je způsobilost deliktní. Bezpochyby se jedná o nejdiskutovanější druh. V praxi to znamená, že jsme schopni nést právní následky za porušení povinností, které nám vyplývají z nějaké právní normy. Deliktně způsobilá je osoba, která je schopná rozpoznat následky svého jednání a zároveň jej také ovládnout. Nesmí ovšem trpět žádnou duševní poruchou.


I když se neustále diskutuje o snížení trestní hranice na 15, 14 ale možná i méně let, osobně si myslím, že vše je dáno výchovou rodičů. Pokud páchají trestné činy 14leté děti, asi nebude něco v pořádku s rodinným zázemím a morálními hodnotami jedince. O tom se však můžeme pouze dohadovat.


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to je naozaj vec názorov
Obrázek uživatelky
profil
hm, zajímavé.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý
Obrázek uživatelky
profil
to je ako tri v jednom
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda