Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

České domácnosti ohrožuje zadlužování, špatné zacházení s penězi i nevěra

12. 09. 2012 | Finance
České domácnosti mají stále značné rezervy v rozumném zacházení s financemi. Více než třetina z nich je v přímém ohrožení dluhové pasti. Nejčastějšími důvody nevyrovnaného hospodaření jsou přílišné zadlužování, držení úspor na nevhodných finančních produktech a překvapivě také nevěra jednoho z partnerů.

Nepříliš uspokojivý stav financí v českých domácnostech je často zapříčiněný také nedostatečným zájmem obou partnerů o správu společných penězi.

Jak nejčastěji hospodaříme: 


Dluhy• Vše je naše – tento model využívá 37 % domácností, je velmi otevřený model, ve kterém platí, že rodina považuje všechny finance za společné a využívá pouze jeden účet.
• Moje je moje - striktně oddělený systém hospodaření, který je typický pro partnery, nebo několikátá manželství a funguje v něm 41 % českých domácností.
• Spolu na dvou účtech - model, který je spíše neobvyklým, vzniká z historických, nebo bezpečnostních důvodů a v Česku jej využívá 13 % domácností.

Ukázalo, že většina z nás si raději se svými penězi nakládá dle svého uvážení. To má ale dříve či později na domácnost zničující dopad, neboť prvek společného rozhodování je v rodině velmi důležitý.

Co ohrožuje rodinné finance:


1. Když nemám, půjčím si
Ačkoliv je míra zadlužení českých domácností nižší, než je běžné na západě, předluženost ohrožuje již mnoho domácností. Předlužená domácnost je taková, které splátky na dluhy činí více než polovinu příjmů po odečtení nezbytných výdajů.

2. Co mám, to utratím a co zbyde, schovám pod matraci
Více, než třetina českých domácností nemá žádnou finanční rezervu, hrozí jim tak potencionální dluhová past. Pokud již něco ušetří, neví, kam peníze uložit, aby jim přinesly další výnos. Každá rodina by měla mít alespoň základní spořící produkty, jakými jsou např. životní pojištění, stavební spoření nebo alespoň spořicí účet.

Dluhy3. Zálety a tajná dostaveníčka
nevěra jednoho z partnerů je dalším překvapivým ohrožením rodinných financí, že se jedná o malé procento lidí? Omyl, průzkum ukázal, že třetina lidí žijícím v dlouhodobém partnerském vztahu má s nevěrou zkušenost a po padesátce je to dokonce polovina.

Ačkoliv se nevěrní partneři snaží za svůj „zálet“ ušetřit, dosahují náklady na milenku či milence značných částek. Platby za telefony, dárky, restaurace, kulturní akce nebo dokonce za soukromí, jako jsou azyly pro milence, penziony či hotely, se nejčastěji pohybují kolem 2 500 korun měsíčně.

Nevěra se tak může významným způsobem podepsat na kvalitě a rovnováze rodinných financí, neboť představuje polovinu výdajů, které české domácnosti průměrně vynaloží na potraviny a bydlení. Dokonce i u jedinců, kteří za svůj mimopartnerský vztah utrácejí minimálně, dosahuje roční útrata za nevěru částky nad 20 tisíc korun, za což se dá pořídit zahraniční zájezd pro dvě osoby.


Autor: Aleš Pospíšil
Zdroj: Poštovní spořitelna/Era


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !