Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Český úředník včera, dnes a zítra. Co si myslí český občan?

26. 09. 2007 | Finance
Vnímání a oceňování povolání úředníka ve službách státu se postupem let měnilo. Jak český občan hodnotí práci úředníků a jaká je image státního pracovníka? Na to se společnost Westminster zeptala českých občanů. Telefonický výzkum CATI byl proveden na vzorku 1000 obyvatel České republiky v období září 2007.

Za Františka Josefa I. si mocnářství potrpělo na náležité úřadování. Při vybírání správních poplatků bylo potřeba vystavit doklad o převzetí uvedené částky, který musel být podepsán hned třemi úředníky. Později došlo k legislativní úpravě a ke stvrzení převzetí finanční hotovosti již stačily podpisy dva, ale navíc bylo nutné „přitištění pečeti úřadu barvy červené“.

Po vzniku československého státu bylo nutné vybudovat nejvyšší ústavní orgány pro oblast zákonodárné, výkonné a soudní moci. V roce 1918 vznikaly resorty vnitra, národní obrany, financí, spravedlnosti, vyučování a národní osvěty, průmyslu, obchodu a živnostní, dopravy, veřejných prací, zemědělství, sociální péče a veřejného zdravotnictví. Bylo zřízeno ministerstvo pro zásobování lidu nebo ministerstvo pošt, telegrafů a telefonů. Byl jmenován ministr výživy lidu nebo ministr železnic. Zdroj: www.vlada.cz

český úředník Povolání úředníka ve službách státu bylo oceňované povolání. Píše se rok 1870 a úředník se při své práci musí řídit pracovním řádem. Úředník je mimo jiné povinný udržovat své pracoviště náležitě čisté, být pečlivý a chovat se s úctou ke svým nadřízeným i občanům. Tato doba již dávno minula a dnes je situace jiná. O tom svědčí i výsledky z telefonického výzkumu CATI, který realizovala společnost Westminster v období září 2007.

Asociace na pojem „typický český úředník“

Český úředník se zdá být především nepříjemný, neochotný, arogantní člověk, spojený s kanceláří, formálním oblečením, papírováním, administrativou a byrokracií obecně. První pozitivní vyjádření (asociaci s milým člověkem) nalezneme po třech vyloženě negativních a třech neutrálních asociativních vyjádřeních na sedmém místě.


Asociace na pojem „typický český úředník“

Když se řekne typický český úředník, tak 15% občanů si představí nepříjemného, neochotného a arogantního člověka. Dalších 11% pak byrokracii, 9% z Vás si představí finanční úřad, 8% lenost, nic nedělání atd.

Je zajímavé zmínit, že s kanceláří, přepážkou či počítačem si typického úředníka významně častěji asociují ženy (13 %) v porovnání s muži (6 %).

Asociace na pojem „práce typického českého úředníka“.

Je zajímavé zjištění, že samotná práce úředníků je obyvateli častěji asociována s pozitivními výrazy než úředníci samotní. Hned na prvních místech vidíme kladnou asociaci jako je „dobrá, kvalitní práce“ a neutrální asociaci -„dostačující práce“. Z těch nejčastějších negativních jmenujeme především „flákání“, „lenost“, „neochotu“ a „byrokracii“. Přesto však obecně negativní asociace převládají nad pozitivníma.

Asociace na pojem „práce typického českého úředníka“

12% občanů ČR je s prací úředníků spokojeno, 10% je považuje za průměrné, 10% za líné, 10% občanů je nespokojeno, a mohli bychom pokračovat dále – bída, hrůza, chaos, zbytečně apod.

český úředník „Myslím , že politici a úředníci si u nás pletou činnost. Chtějí rozhodovat o našich životech, místo aby nám pro naše vlastní rozhodování připravili ty nejlepší podmínky. V angličtině se úřadování říká „civil service“, což znamená služba občanům, zvolme tento přístup. Zastávám zásadu, že odpovědnost za vlastní život neseme my, ne politici nebo úředníci,“ říká Karel Schwarzenberg, ministr zahraničních věcí ČR .

„Povolání úředníka ve státních službách bylo v minulosti velmi vážené a uctívané. Bylo by příjemné, aby v očích českých občanů byl úředník opět vnímán jako osoba hodná obdivu, úcty a morálního vzoru,“ vyjadřuje své přání Tomáš Studeník, ředitel společnosti Westminster.

A co se připravuje do budoucna?

V roce 2009 by měl vstoupit v platnost zákon č. 218/2002 Sb. o službě státních zaměstnanců ve správních službách. Ten byl schválen, ale jeho platnost je stále oddalována. Zákon přináší právní jistotu pro státní zaměstnance. V našem právním řádu, který je založen na psaném právu, musí být státní služba založena na zákonu. Ivan Langer je proti tomuto zákonu a navrhuje zásadní změny. Postavení úředníků do role zaměstnanců, kteří se řídí především Zákoníkem práce. Navrhuje odebrat jistotu platového postupu, příspěvky k důchodu a odbytné při propouštění z organizačních nebo úsporných důvodů.

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pokud přijdu jako klient za úředníkem a chovám se arogantně, nemůžu čekat jiné chování od úředníka - JAK SE DO LESA .............. Někdy úředníky fakt lituju.
Obrázek uživatelky
profil
tak nějak spíše namyšlenost,neochota,možná pár opačných,ale na ty jsem moc štěstí neměla
Obrázek uživatelky
profil
Já mám nemilou zkušenost s moji zprostředkovatelkou na ÚP.Ta se ke mně chová tak nadřazeně a povýšeně jako bych nebyla svéprávná.Chodí si tam vyloženě odsedět svojí pracovní dobu,nemá vůbec pochopení a když ji např.informuji o nových skutečnostech tak mě skoro vůbec neposlouchá a neprojevuje zájem.
Obrázek uživatelky
profil
chodím po úřadech celkem často a vidím to 50 na 50. Najdou se milí i "pitomci"
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles