Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co s hypotékou po rozvodu?

22. 02. 2017 | Finance
V České republice se rozvádí skoro polovina všech manželství. Nejčastěji po třech nebo pěti letech. Jednou z nepříjemností rozvodu jsou i finanční komplikace s vypořádáním majetku. Tou nejčastější a největší bývá společná hypotéka, která je až na dvacet i více let. Jak se nejlépe vypořádat, pokud slib manželství nevydrží dobu hypotéky? Existuje několik možností.

Hypotéka pokračuje i po rozvodu

První variantou je dohoda o tom, že i po rozvodu se společná hypotéka ponechá a bude se dál splácet společně. Každému pak připadne polovina nemovitosti, kterou lze například pronajmout nebo nechat pro děti. Pozor, o úmyslu nemovitost pronajímat je důležité informovat banku. Toto řešení je často nejlepší volbou, ale mnoho páru si jej nemůže jednoduše z finančních důvodů dovolit.

Co s hypotékou po rozvodu?Jeden druhého vyplatí

Dalším řešením je, že jeden z rozvádějícího se páru si hypotéku a nemovitost ponechá a druhého vyplatí. Pro tuto variantu je ale důležité mít dostatečné prostředky, případně si navýšit hypotéku u své stávající banky, aby bylo možné druhého vyplatit, a pak dostatečný příjem, aby bylo možné „utáhnout“ celou (navýšenou) hypotéku sám. Banka v tomto případě posuzuje, zda je pro ni klient po změně situace dostatečně bonitní a má dost vysoký příjem na splácení.  V případě nedostatečného příjmu je možné přibrat nového spoludlužníka, často to bývají rodiče či nový partner.

Nemovitost prodáte

Třetí možností je prodej nemovitosti. Zde je možné hypotéku splatit z výnosu prodeje, případně kupecnabývá dům i s hypotékou a stává se novým dlužníkem banky. Při prodeji i s hypotékou bývá kupní cena ponížena právě o zůstatek úvěru. Většinou není třeba dělat další odhad ceny nemovitosti ani zajišťovat nové dokumenty. Nový majitel musí pouze doložit dostatečný příjem a projít úspěšně testem schopnosti dlouhodobě úvěr splácet.

Samozřejmě je nejlepší tyto informace vůbec nepotřebovat. V případě potřeby se ale budou jistě hodit.

Zdroj, foto: Sberbank


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Zajíc