Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Desatero, jak uspět při pracovním pohovoru

7. 11. 2012 | Finance
Úspěch či neúspěch u pracovního pohovoru může doslova ovlivnit celý váš život a proto by těmto momentům měl člověk věnovat mimořádnou pozornost. A netýká se to pouze čerstvých absolventů, kteří nemohou v životopisu prokázat zkušenostmi v oboru. „Sebelepší životopis vás nezachrání, pokud u pohovoru zklamete. Naopak pozitivní dojem, který uděláte na svého potenciálního zaměstnavatele při vašem prvním setkání, může nahradit nedostatek předchozí praxe,“ říká manažer Martin Vejplacha a uvádí které faktory jsou podle něj při pracovním pohovoru důležité.

1. Dochvilnost

Těžko si představit horší začátek, než zmeškat termín schůzky se svým budoucím nadřízeným. Udělejte tedy maximum proto, aby se to nestalo. Večer před pohovorem si jdetě včas lehnout, abyste byli odpočatí a podali odpovídající výkon. Na ráno si raději nařiďte dva budíky a naplánujte si cestu tak, abyste byli bez komplikací na místě raději o čtvrt hodiny dříve. Pokud nastane nečekaná událost, za kterou nemůžete, nezapomeňte mít u sebe telefonní kontakt do dotyčné firmy a včas se omluvte

Desatero, jak uspět při pracovním pohovoru2. Vhodný oděv

Už Voskovec s Werichem zpívali, že: „Je to pravda odvěká, šaty dělaj´ člověka…“. Je tomu skutečně tak. První dojem je prostě nenahraditelný a nastavuje optiku, kterou se na vás posuzující při pohovoru budou dívat. Volte proto formální oblečení, což se týká i obuvi. Nezapomínejte ani na další prvky, které se týkají toho, jak fyzicky působíte na své okolí.

3. Vystupování

A jsme opět u první dojmu. Na začátku se nezapomeňte představit, dbejte na pevný, ale ne drtivý stisk ruky, usedněte až po vyzvání. Nezapomeňte si před schůzkou rovněž vypnout svůj mobilní telefon. Neklopte oči, ale udržujte oční kontakt se svými protějšky. Úsměv není na škodu, neformální a pozitivní dialog na začátku pohovoru prolomí ledy a nic nezkazí. Nebuďte však za každou cenu vtipní a už vůbec ne drzí či arogantní.

4. Informovanost

Personalisté by mohli vyprávět o řadě uchazečů, kteří působili, jako by netušili, do jaké firmy a na jakou pozici se vlastně hlásí. Snažte se proto zjistit si o společnosti a nabízené pozici co nejvíce informací předem. Díky tomu si také můžete lépe připravit argumenty, proč právě vy jste nejvhodnější osoba na dané místo.

5. Dejte se poznat

Desatero, jak uspět při pracovním pohovoruNa otázky, které vám budou položeny, neodpovídejte příliš stroze, ale ani se nepouštějte do dlouhých monologů. Umožněte lidem, kterým se představujete, aby vás mohli lépe poznat. Vyvarujte se vyhýbavých odpovědí, snažte se působit sebejistě, ale ne vychloubačně či arogantně. Mluvte k věci, a pokud potřebujete dotaz upřesnit, klidně o to požádejte.

6. Pravdu a nic než pravdu

V žádném případě si o sobě nic nevymýšlejte. Jak v životopisu, tak během pohovoru. Buďte vždy sami za sebe, s přetvářkou byste na daném místě k dlouho nevydrželi a co se týče vašeho know-how, raději se upřímně přiznejte, že něco nevíte, než abyste to takzvaně „okecávali“. Žádný učený z nebe nespadl. Na druhou stranu, pokud jste v dané věci odborníkem, nebojte se to přiznat.

7. Jazykové dovednosti

Řada lidí ve svém CV nebo v dotazníku uvádí znalost více jazyků, aniž by byli schopni se rozumně domluvit. Proto si raději dopředu rozmyslete, zdali je vaše znalost pasivní či aktivní a zda ji dokážete využít i v rámci pracovního oboru. Zaměstnavatel by vás mohl lehce nachytat již při pohovoru nečekaně položenou otázkou v cizím jazyce!

8. Nebojte se zeptat

Pracovní pohovor není jednostranná záležitost. Stejně jako si management ujasňuje svůj zájem o vás, vy si můžete ujasnit svůj zájem o práci v dané firmě, zvláště pokud byl inzerát firmy strohý a informace špatně dohledatelné. Snažte se ovšem zjistit si základní věci předem, abyste se zbytečně neptali na to, co společnost uvádí na hlavní stránce svého webu. Zajímejte se zejména o podrobnosti nabízené pracovní pozice, kolektiv, odpovědnost plynoucí z daného místa a podobně. Stejně tak je legitimní dotaz na možnosti dalšího rozvoje, vzdělávání, případně strategie firmy v oblasti kariérního postupu. Vaše otázky budou dokazovat váš zájem o nabízenou pozici.

9. Znejte svou cenu

Každého samozřejmě zajímá, jaké bude za svou práci dostávat ohodnocení. Vy byste ale tuto otázku jako první pokládat neměli, a už vůbec ne na začátku pohovoru. Váš protějšek by měl k tomuto tématu sám dospět. Na otázku o představě vašeho budoucího platu buďte připraveni dopředu, nestyďte se na ni odpovědět a neodpovídejte protiotázkou typu: „A kolik byste mi nabídli?“

10. Umění naslouchat

Poslední rada je zaměřena tak trochu na čtení mezi řádky. Při každém setkání dvou a více lidí hraje důležitou roli určitá mezilidská chemie. U svého protějšku můžete z řeči jeho těla, tónu hlasu a formulace dotazů vycítit, zda se vám kupříkladu podvědomě snaží pomoci či zda naopak cítí nevoli. Vnímejte dobře signály osob, které proti vám sedí a snažte se přizpůsobit své reakce. „I zdánlivá maličkost může hrát zásadní roli v tom, jakým směrem se bude odvíjet vaše budoucnost,“ uzavírá výčet rad Martin Vejplacha.

Zdroj: ČSOB


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkto se hodí
Obrázek uživatelky
profil
......slusny, vysokoskolsky vzdelany clovek s umyslem pracovat poctive..... praci shani obtizne.... k neuvereni.......
Obrázek uživatelky
profil
Tak jedině dobré pro vyšší posty.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles