Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hledáte práci? Připravte se na online testování

28. 05. 2010 | Finance

Ucházíte se o prácí? Hledáte nějakou kvalifikovanější pozici? Rozesíláte životopisy a čekáte, jestli to někde konečně vyjde? Pak buďte připraveni, že vám ještě personalista předtím, než si vás pozve na pohovor, zašle na email online dotazník, který mu pomůže určit, zda se na danou pozici hodíte či nikoliv.


V současnosti je pracovní trh bohužel přesycen, pro personalisty je náročnější více než kdy jindy vybrat z ohromného množství životopisů nejvhodnějšího uchazeče na určitou pozici. Proto každý z vás, kdo se uchází o kvalifikovanější pozici, může ve své emailové schránce najít online dotazník. 


Co od testování čekat?


uspesna-zenaTestování probíhá on-line, nemusíte tedy nikam jezdit. Nejde jen o pohodlí testovaného nebo personalisty. Použité dotazníky jsou takzvaně adaptivní: během testování komunikují s centrální databází informací a v poslední třetině přizpůsobí dotazování podle toho, jak odpovídáte. To oceňuje i psycholog Zdeněk Altman. „Zaměřit se na pracovní kompetence místo na složitě uchopitelné povahové vlastnosti je dobrý nápad.“ Výsledný profil je ale třeba podle něj ještě důsledně interpretovat ve vztahu k dané pracovní náplni.


Vyplnění psychometrického dotazníku zabere v průměru jen patnáct minut, a přesto jsou výsledky  přesvědčivé,“ shrnuje dobrý poměr čas/výkon a zároveň největší přednost on-line psychometrie Jana Skalová, specialistka na trhu práce.


Online dotazník je rozdělen na dvě části – jedna zkoumá vaše kompetence, druhá vaši motivaci. V první části se tedy setkáte s položkami, které budou interpretovat, jaké zaujímáte postoje např. k řízení lidí, k oboru, ve kterém se ucházíte o danou pozici, zda je vám blízké plánování, zda máte v sobě týmového ducha nebo jste výkonnější, když můžete s ostatními soupeřit apod.


Motivační dotazník zjišťuje, jaké faktory jsou pro vás v práci největší pobídkou, co vás nejvíce žene k lepšímu výkonu. Je to uznání a pochvala, finanční odměna nebo identifikace s cíli? Jak důležité jsou pro vás vztahy na pracovišti a pracovní prostředí, ale i pružnost firemního rozhodování nebo do jaké míry se ve firmě cení osobní iniciativa?


Mohu se na dotazník nějak připravit?


dotaznikNa dotazník se nelze připravit. I když někdy odhadnete, jaký postoj se zrovna testuje, netušíte, jaké je vyhodnocení. Protože dotazník vyplňujete z pohodlí domova, nabízí se, že by vám s ním mohl pomoci někdo z vašich blízkých, o kom si myslíte, že je „chytrý“. Ale pozor! O místo se ucházíte vy a personalista může na pohovoru vytušit, že neoplýváte vlastnostmi, které vyplynuly z testování. Tím, že dotazník vyplníte podle svého, jak to skutečně cítíte, neošidíte především sebe.  


Odměna? Přinejmenším zpětná vazba


Ať už dopadne vaše testování jakkoliv, přinejmenším získáte zpětnou vazbu. Možná se o sobě dozvíte něco, o čem jste dosud neměli tušení. Každopádně si třeba uvědomíte, že se hodíte na jinou pracovní pozici, než o kterou jste se ucházeli, a tím se bude během dalšího hledání zaměstnání řídit. Vaše aktivita bude brzy odměněna.


Zdroj: Jobs.cz


Zdeničkaa
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už to je na niektorých portáloch
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsáno, optimisticky. Skutečnost je však úplně jiná, bez známostí v dnešní době ani ránu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles