Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I letní tábor můžete reklamovat

23. 07. 2008 | Finance
O prázdninách rodiče řeší problém, kam s dětmi, aby měly hezký program a nemusely být samy doma. Na sídlištích velkých měst dnes již číhá víc nebezpečí než pozitivních letních zážitků a dospělí nemohou zůstat jen tak dva měsíce doma se svými ratolestmi.
Někde přichází pomoc od babiček a příbuzných, kteří si školáky vezmou na prázdniny. Jinde se školy starají o své žáky i v létě a nabízejí účast v příměstských táborech. Program nebývá tak pestrý jako na klasickém táboře, ale o děti je postaráno. Jestli nevíte, jaký pobyt pro dítě zvolit v rámci další poloviny prázdnin, pak jsou následující informace určeny právě vám.

Komerční tábory dnes nebývají úplně za hubičku, minulostí jsou různé odborové příplatky, které rodiče mohli za dob komunismu čerpat. Drahá jsou i různá sportovní soustředění, kde se malým sportovcům musí dokoupit i výbava a zaplatit instruktor. Řešením pro děti ze sociálně slabších rodin proto bývají tábory pořádané neziskovými organizacemi, kde rodiče platí opravdu jen minimální částky. Děti nemocné jezdí naopak na různé ozdravné pobyty k moři, které pořádají zdravotní pojišťovny, ale i tato rekreace není úplně nejlevnější. Známé jsou například pobyty v Řecku, v rámci kterých pomáhají i tamní  podnikatelé a hoteliéři.

letní táboryVybrat pro děti klasický tábor nebývá vždy jednoduché. Vyplatí se využít typů od známých a přátel a nebo využít organizací, které se dlouhodobě pořádáním  táborů zabývají. Není určitě nic horšího než zvolit  tábor, kde se o děti špatně starají. I takové zkušenosti mnozí rodiče mívají a rekreace pak často končí předčasným odjezdem nemocných táborníků domů. Rozzlobení rodiče pak ani nechtějí mnohdy vrátit své vynaložené peníze a raději se snaží na vše zapomenout. Tábory musejí splňovat přísné hygienické podmínky, čistota a pořádek musí být zjevná v kuchyních a sociálních zařízeních, to vše ověřují pravidelné kontroly hygieniků, kteří také mohou provinilcům uložit nemalé pokuty. Strava na táborech musí být kvalitní, pestrá a i zde musejí být dodržovány maximální hygienická nařízení.    
 
Velmi populární jsou dnes skautské tábory. Celkem se v létě v naší republice uskuteční přes 1000 těchto táborů, kterých se zúčastní přes 25.000 dětí. Většina z nich jsou stálé s podsadovými stany nebo indiánskými týpí. Skautské oddíly také pořádají často expedice či výměnné pobyty do zahraničí, jezdí na vodu, raftovat, oblíbené jsou cykloexpedice nebo putovní tábory. Tábory například plzeňských skautů najdeme na mnohých místech Plzeňského kraje, na Šumavě, u Berounky či Úterského potoka na Bezdružicku. Některé další tábory probíhají i ve Středočeském kraji či dokonce na Vysočině. „Letní tábor je pro vedoucí završením celoroční činnosti oddílu a dětem přináší mnoho neobvyklých prožitků. Děti se najednou ocitají v jiném světě, než na který jsou zvyklé – maminka je daleko a vše funguje jinak než ve městě. Pro děti to je velká škola odpovědnosti, samostatnosti a práce v týmu,“ říká o táborech skautů Bc. Kateřina Podaná, místopředsedkyně Okresní rady Junáka Plzeň-město.

Skautské tábory jsou určené především pro děti, které navštěvují oddíly pravidelně v průběhu roku. Tábor je vrcholem jejich činnosti. Děti nejezdí na tábor s nikým cizím, ostatní účastníky i své vedoucí dobře znají. Průměrná délka skautského tábora je 16 dní. Pro mladší děti tábor trvá zpravidla dva týdny, pro starší tři i čtyři týdny. O děti se na táborech starají skautští vedoucí s náležitou kvalifikaci. Vedoucí tábora musí mít složené vůdcovské zkoušky, které představují zvládnutí oborů jako je pedagogika, psychologie, právo, hospodaření, zdravověda, metodika, tělovýchova a další. Bez této kvalifikace nelze uspořádat skautský tábor. I z těchto hledisek se jeví jako nejspolehlivější tábory organizací, které s dětmi pracují celoročně.

Informace o pořádání letních táborů najdete na internetu, osvědčené organizace vám doporučí i vedení škol a domů pro děti a mládež. Na tábory by měly jezdit děti, které snesou odloučení od rodiny. Placený pobyt na táboře lze považovat za zájezd a lze tu tedy užít ustanovení o cestovní smlouvě. Pokud poskytnuté služby neodpovídají smlouvě (špatné hygienické podmínky, vybavení tábora atd.), je možné uplatnit reklamaci. Na její uplatnění má spotřebitel 3 měsíce od skončení tábora. Rovněž pokud se jedná o nevyhovující hygienické podmínky, lze podat podnět na orgány ochrany veřejného zdraví. Ať se pobyt na vámi zvoleném táboře vydaří a v případě potřeby nezapomeňte na svá práva.



Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice