Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I v době krize se dá dobře vycházet s penězi!

25. 10. 2009 | Finance

Bankéři jsou mile překvapeni. V dnešní nejisté době se lidé – a senioři pochopitelně nejsou výjimkou - začínají poohlížet po bezpečných investicích a lépe se starají o své finance. Často přemýšlejí o tom, že nemá smysl nechávat všechny peníze ležet na nízko úročených běžných účtech. Nově své dlouhodobé úspory zhodnocují také na spořících účtech a v termínovaných vkladech. Proto v poslední době roste význam a síla těch finančních domů, které poskytují vyšší úroky u spořících produktů než jen jedno či dvě procenta.  

 

Kde tedy své úspory nejlépe zhodnotit?

 

Způsobů je mnoho. Kdo začne zkoumat širokou nabídku spořících produktů, rychle zjistí, že vkladové účty nabízejí téměř všechny banky a standardně i spořitelní družstva.  A jsou to právě spořitelní družstva, která v posledním období zažívají  nebývalý rozmach a určují trend na poli spořících produktů. Je to logické. Vklady u nich jsou pojištěny úplně stejně jako v bankách, a navíc nabízejí úsporám nejvyšší zhodnocení na trhu. Také proto již nemálo lidí převedlo své peníze z klasických běžných účtů tam, kde se jejich peníze výrazně lépe zhodnocují.

 

Jak a podle čeho vybírat spořící produkt?

 

Nejprve je třeba si ujasnit, kolik kdo má volných financí a jak dlouho je může postrádat, jestli vůbec. Podle toho pak může začít vybírat několik vhodných spořících produktů. Není totiž dobré uložit peníze na jedno místo, tj. využít jen jeden produkt na zhodnocení financí. Důležitými kritérii pro správný výběr by poté měly být především úroková sazba, délka trvání vkladu a způsob připisování úroků.

 

Jaké vklady jsou na trhu nejvýhodnější?

 

Pokud se rozhodnete pro spořitelní družstvo, pak se určitě ptejte například na Termínovaný vklad. Jeho podstatnou výhodou je nejvyšší úrok na trhu,  ale také jistota v podobě zachování pevné úrokové sazby po celou dobu trvání vkladu.

 

Za úvahu stojí zcela jistě i Spořicí účet. Ten v mnoha ohledech připomíná klasickou vkladní knížku na neurčitou dobu trvání s předem stanovenou výpovědní lhůtou. Ta se i v tomto případě pohybuje od šesti měsíců do pěti let. Po uplynutí výpovědní lhůty je samozřejmě možné peníze ihned vybrat. A i tady jsou úroky nesrovnatelně vyšší než v klasických bankách. V podstatě stejné jako u Termínovaného vkladu.


Jak si založím vkladový účet u spořitelního družstva?

 

Chcete-li efektivně spořit s družstevními záložnami, musíte se nejdříve stát jejich členem. Není to nijak složité. Jedná se o jednoduchou administrativu, kdy se členství vyřizuje společně se zakládáním vybraného vkladového účtu. Ten si můžete založit třemi jednoduchými způsoby. Stačí osobně navštívit sídlo družstva nebo využít internet. Děti nebo vnuci s tímto krokem jistě rádi pomohou, ale ani pro seniory to není nic složitého. Při založení vkladového účtu na dálku navíc získáte výhodnější úrokové sazby a zároveň ušetříte 199 Kč za zápisné. A pak je tu ještě osobní bankéř, kterému můžete zavolat na bezplatnou linku a vkladový účet založit jednoduše po telefonu.

 

A jak své úspory na vkladový účet dostanu?

Velmi jednoduše. Po založení vkladového účtu buď zašlete peníze bezhotovostním převodem z jiné banky, nebo je vložíte v hotovosti přímo ve spořitelním družstvu na nový vkladový účet.


Nemůže se k mým penězům dostat někdo cizí? A co když třeba jejich správou pověřím syna?

K penězům vkladatele se zcela jistě nikdo cizí dostat nemůže. S peněžními prostředky na účtu je oprávněn nakládat jen majitel účtu, či takzvaný disponent. Tedy třeba někdo z potomků. Jakým způsobem s účtem může disponent nakládat, o tom rozhoduje ale jen majitel účtu. Tedy vy.


Jsou vklady u spořitelních družstev pojištěné?

Členské vklady včetně úroků ve spořitelních družstvech jsou ze zákona pojištěny ve výši 100% , maximálně do částky 50 000 eur a podléhají stejnému režimu ochrany vkladů jako v bankovním sektoru. Spořitelní družstva jsou držiteli řádné licence České národní banky a zároveň jsou i pod jejím dozorem.


Autor: Dr. Jaromír Pohan




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
minajte najviac dve tretiny z vyplaty
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem sama s dítětem na MD a na jídlo na měsís mám 1000 A ZATÍM ŽIJEM.
Obrázek uživatelky
profil
Vycházím skvěle, vychovávám vnuka,rodiče mi neplatí. Taška RVHP ráno vyjede, zaplatím 500,-a nepřivezu skoro nic. Je to fajn.
Obrázek uživatelky
profil
že v době, když je spousta nezaměstaných, či nedostávají výplaty, nejistota stability zaměstnání, krácení mezd a rušení všech výhod, zdražování všeho možného, co obyčejný pracující nutně potřebuje, dopravy, energií atd., lidé mají největší starost kterému bankovnímu zloději svěřit pětikorunu, co mu zbyla, aby ji co nejlépe rozmnožil.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
To je snad sen, konečně někdo kdo rozu mí nám chudým.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles